Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Antonija Didović - prva zapovjednica topovnjače u HRM-u

Govorili su mi da je to golem rizik, da se neću uspjeti zaposliti. Ali - ja ovo volim.
07. srpnja 2010. u 13:25 12 komentara 722 prikaza
zapovjednica (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Otočno sam dite, svi smo mi vezani uz more. Ili ga neizmjerno voliš, ili ga mrziš. U brodove sam se zaljubila u djetinjstvu i svakako htjela ploviti. Zato sam završila Pomorsku školu, upisala se na Pomorski fakultet, stekla zvanje dipl. inž. pomorskog prometa, smjer nautika. Mnogi su me pokušali uvjeriti, pa i profesori u školi, da to nije posao za ženu. Govorili su mi da je to golem rizik, da se neću uspjeti zaposliti. Ali - ja ovo volim.

Žrnovski otočni dišpet

Naravno, riječ je i o otočnoj tvrdoglavosti, otkriva nam Antonija Didović, poručnica fregate, prva zapovjednica nekog broda Hrvatske ratne mornarice. I to elitnog, raketne topovnjače “Kralj Petar Krešimir IV.”.

Antonija je iz Žrnova, sela na Korčuli, i, zanimljivo, nitko joj u obitelji nije bio pomorac ni vojna osoba. Diplomirala je 2004., 14 mjeseci slala molbe i životopis, pokušavala se zaposliti. Javila se 2005. na natječaj HRM-a i odmah su je primili. Završila je temeljnu časničku školu, stekla osnovna vojna znanja i vještine te u siječnju 2006. dobila prvo namještenje. Postala je voditelj oružnog brodskog odreda baš na raketnoj topovnjači “Kralj Petar Krešimir IV.” na kojoj je sada zapovjednica!

– Pucala sam s broda. Bila na gađanju kao oružničar. I to s oba topa. I na površinski i na zračni cilj. Ne znam s čime bih usporedila taj osjećaj. To je neopisivo. Kad se cijeli brod trese, kad sve buči. Samo krmeni top može ispucati 5000 metaka u jednoj minuti. To je “ludilo” za posadu, a pogotovo za topnike koji upravljaju topovima po mojim zapovijedima. I, naravno, za zapovjednika, kazuje plavooka Antonija. Skromna, ali i samouvjerena. Njezine sposobnosti, brzinu i odlučnost prepoznali su nadređeni. Potkraj 2008. postavljena je za zamjenika zapovjednika raketne topovnjače “Kralj Petar Krešimir IV.”, a od 1. srpnja njezina je “gazdarica”.

Zapovijeda posadom od 32 člana. Podređeno joj je 6 časnika, 19 dočasnika i 8 mornara, od kojih su dvije žene.

Kad su u baznoj luci, rade od 7.30 do 15.30 sati, a kad plove, isto im je kao i pomorcima. No, osim navigacije, Antonija se bavi i vojnim poslom. Živo je, a svakodnevno prolaze situacije koje odgovaraju ratnim uvjetima; od simulacija da su pogođeni, gađanja cilja koji mora uništiti, prodora vode u brod, problema s kormilom, zračne i raketne opasnosti... Na brodu je 8 raketa i 2 topa.

Bitne škole i sposobnost

Kad se bilo što izvanredno događa na brodu, čuje se samo njezin glas. O svemu odlučuje samo ona. Zapovijed je jedna i bespogovorno se ispunjava. Zato svaki dan uvježbava sve moguće scenarije. Antonija s guštom dolazi na posao. Raketna topovnjača “Kralj Petar Krešimir IV.” na remontu je u Šibeniku i kompletna posada na čelu s njom sada je ondje. Rade na održavanju, popravcima.

– Ma nije ništa spektakularno to što sam zapovjednica. Najstarija sam po činu i po dužnosti na raketnoj topovnjači, kazuje 30-godišnjakinja koja ne voli medijsku eksponiranost. Sva “na iglama”, jedva je čekala da završimo razgovor, da ode u Šibenik. Tvrdi da u HRM-u nitko ne gleda tko je žena, a tko muškarac. Bitne su škola i sposobnosti. Dolazak žena na ratni brod isključivo je tehnički problem, zbog nedostatka sanitarija. Sve mentalne barijere oko muških i ženskih poslova danas su razbijene.

Ispunio se moj životni san, ali jo&scaro

Ispunio se moj životni san, ali još idem s ocem na ribanje

Antonija ima malo slobodnog vremena, a kad ga ima, najradije ode na svoju Korčulu.

Obožava s tatom otići na ribanje. Imaju malu barku. Lovi na udicu, s južne strane otoka, prema Lastovu. Najviše voli jesti srdele i gavune. Mama joj je najbolja kuharica.

– Što se tiče posla, ispunio se moj životni san! Biti zapovjednik broda najveća je želja onoga tko voli more i brodove. To je vrhunac.

Svjesna sam da ću jednog dana morati otići s broda. Treba i drugima, mladima dati priliku. Vidim se u nekoj kancelariji, u zapovjedništvu.

A privatni život moja je osobna stvar, odvažno nam je kazala Antonija. Prava zapovjednica, nema što!

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • dezire:

    ANTIONIA od srca čestitam.

  • -obrisani-:

    Uh,glupih li muskaraca ima,jadan ovaj svijet sa njima... (kako moze zena muskarcima zapovjedat ),nije li tako ig zg...? Sovinst!!!

  • Deleted user:

    Šminkeraj!