Naslovnica Vijesti Hrvatska

Antonija Didović - prva zapovjednica topovnjače u HRM-u

Govorili su mi da je to golem rizik, da se neću uspjeti zaposliti. Ali - ja ovo volim.
07. srpnja 2010. u 13:25 12 komentara 551 prikaza
zapovjednica (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Otočno sam dite, svi smo mi vezani uz more. Ili ga neizmjerno voliš, ili ga mrziš. U brodove sam se zaljubila u djetinjstvu i svakako htjela ploviti. Zato sam završila Pomorsku školu, upisala se na Pomorski fakultet, stekla zvanje dipl. inž. pomorskog prometa, smjer nautika. Mnogi su me pokušali uvjeriti, pa i profesori u školi, da to nije posao za ženu. Govorili su mi da je to golem rizik, da se neću uspjeti zaposliti. Ali - ja ovo volim.

Žrnovski otočni dišpet

Naravno, riječ je i o otočnoj tvrdoglavosti, otkriva nam Antonija Didović, poručnica fregate, prva zapovjednica nekog broda Hrvatske ratne mornarice. I to elitnog, raketne topovnjače “Kralj Petar Krešimir IV.”.

Antonija je iz Žrnova, sela na Korčuli, i, zanimljivo, nitko joj u obitelji nije bio pomorac ni vojna osoba. Diplomirala je 2004., 14 mjeseci slala molbe i životopis, pokušavala se zaposliti. Javila se 2005. na natječaj HRM-a i odmah su je primili. Završila je temeljnu časničku školu, stekla osnovna vojna znanja i vještine te u siječnju 2006. dobila prvo namještenje. Postala je voditelj oružnog brodskog odreda baš na raketnoj topovnjači “Kralj Petar Krešimir IV.” na kojoj je sada zapovjednica!

– Pucala sam s broda. Bila na gađanju kao oružničar. I to s oba topa. I na površinski i na zračni cilj. Ne znam s čime bih usporedila taj osjećaj. To je neopisivo. Kad se cijeli brod trese, kad sve buči. Samo krmeni top može ispucati 5000 metaka u jednoj minuti. To je “ludilo” za posadu, a pogotovo za topnike koji upravljaju topovima po mojim zapovijedima. I, naravno, za zapovjednika, kazuje plavooka Antonija. Skromna, ali i samouvjerena. Njezine sposobnosti, brzinu i odlučnost prepoznali su nadređeni. Potkraj 2008. postavljena je za zamjenika zapovjednika raketne topovnjače “Kralj Petar Krešimir IV.”, a od 1. srpnja njezina je “gazdarica”.

Zapovijeda posadom od 32 člana. Podređeno joj je 6 časnika, 19 dočasnika i 8 mornara, od kojih su dvije žene.

Kad su u baznoj luci, rade od 7.30 do 15.30 sati, a kad plove, isto im je kao i pomorcima. No, osim navigacije, Antonija se bavi i vojnim poslom. Živo je, a svakodnevno prolaze situacije koje odgovaraju ratnim uvjetima; od simulacija da su pogođeni, gađanja cilja koji mora uništiti, prodora vode u brod, problema s kormilom, zračne i raketne opasnosti... Na brodu je 8 raketa i 2 topa.

Bitne škole i sposobnost

Kad se bilo što izvanredno događa na brodu, čuje se samo njezin glas. O svemu odlučuje samo ona. Zapovijed je jedna i bespogovorno se ispunjava. Zato svaki dan uvježbava sve moguće scenarije. Antonija s guštom dolazi na posao. Raketna topovnjača “Kralj Petar Krešimir IV.” na remontu je u Šibeniku i kompletna posada na čelu s njom sada je ondje. Rade na održavanju, popravcima.

– Ma nije ništa spektakularno to što sam zapovjednica. Najstarija sam po činu i po dužnosti na raketnoj topovnjači, kazuje 30-godišnjakinja koja ne voli medijsku eksponiranost. Sva “na iglama”, jedva je čekala da završimo razgovor, da ode u Šibenik. Tvrdi da u HRM-u nitko ne gleda tko je žena, a tko muškarac. Bitne su škola i sposobnosti. Dolazak žena na ratni brod isključivo je tehnički problem, zbog nedostatka sanitarija. Sve mentalne barijere oko muških i ženskih poslova danas su razbijene.

Ispunio se moj životni san, ali jo&scaro

Ispunio se moj životni san, ali još idem s ocem na ribanje

Antonija ima malo slobodnog vremena, a kad ga ima, najradije ode na svoju Korčulu.

Obožava s tatom otići na ribanje. Imaju malu barku. Lovi na udicu, s južne strane otoka, prema Lastovu. Najviše voli jesti srdele i gavune. Mama joj je najbolja kuharica.

– Što se tiče posla, ispunio se moj životni san! Biti zapovjednik broda najveća je želja onoga tko voli more i brodove. To je vrhunac.

Svjesna sam da ću jednog dana morati otići s broda. Treba i drugima, mladima dati priliku. Vidim se u nekoj kancelariji, u zapovjedništvu.

A privatni život moja je osobna stvar, odvažno nam je kazala Antonija. Prava zapovjednica, nema što!

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • dezire:

    ANTIONIA od srca čestitam.

  • -obrisani-:

    Uh,glupih li muskaraca ima,jadan ovaj svijet sa njima... (kako moze zena muskarcima zapovjedat ),nije li tako ig zg...? Sovinst!!!

  • pero-lero:

    Šminkeraj!