Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Andrija Hebrang, zastupnik u Saboru i član Predsjedništva HDZ-a

Andrija Hebrang: Izvuče li pouku, Galić će biti izvanredan

hrv-izdv-02-txt.jpg
import
19.12.2005.
u 20:32

Nakon žestoke saborske rasprave zbog koje je oporba optužila HDZ da želi pokoriti HTV, a novinari i urednici HTV-a kazali da je vladajuća stranka udarila na njihovu neovisnost, HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang objašnjava motive koji su ih na to naveli.

VL: Zašto ste se upustili u raspravu za koju ste znali da će izazvati negativne reakcije javnosti?
HEBRANG: Oni koji su pogođeni našom akcijom imaju dojam da smo htjeli pokoriti HTV. No, dojam među građanima je drukčiji. Naši birači traže da inzistiramo na depolitizaciji HTV-a jer žele objektivan i politički neutralan medij. Nije nam cilj politizacija, nego depolitizacija HTV-a. HTV je politički okrenut ulijevo. To se vidi i iz toga što su ga zastupnici lijevih stranaka žestoko štitili, i to zato što im je besplatna politička platforma za izvrtanje istine.

VL: Mislite li da Mirko Galić i njegovi suradnici trebaju otići?
HEBRANG: Nikad to nisam rekao.

VL: Ali ste im poručili: ako su časni ljudi, izvući će pouku što im je činiti nakon što im je Sabor odbio izvješća.
HEBRANG: To je načelan stav. Godinama sam bio ministar. Da je mene saborska većina iskritizirala i odbila moje izvješće, dao bih ostavku prije kraja rasprave.

VL: Nije li to poruka vodstvu HTV-a? Imate li na umu neku drugu osobu umjesto Galića?
HEBRANG: Ja mislim da je Mirko Galić izvanredan za dužnost ravnatelja, ali ako prihvati kritike i objektivizira medij u onom dijelu u kojem sudjeluje u tome. On, na primjer, postavlja urednike. Ako on iz ovoga izvuče pouku, siguran sam da nam bolji ravnatelj ne treba.

VL: Predsjednik vam je poručio da, ako vas zanima televizija, osnujete svoju i budete na njoj glavni urednik. Što kažete na to?
HEBRANG: Izjave predsjednika Mesića komentiram samo u samoobrani. Pratim ga od 30. ožujka 1967. kad je kao zastupnik u Saboru SRH tražio da se procesuiraju potpisnici Deklaracije o hrvatskom jeziku pa do dana kad je rekao da se razišao s Tuđmanom zbog BiH, a znamo da nije. Sad mu poručujem: gospodine predsjedniče, vrh demokracije u svakoj vlasti je većina u parlamentu. Ta većina mora raditi na dobrobit naroda koji ju je izabrao.

VL: Nije li se HDZ našao u pat-poziciji? Ne možete nikoga smijeniti, na objektivnost ne možete utjecati niti uređivati program pa ispada da su se tresla brda, a rodio se miš.
HEBRANG: Nije nam bio cilj smjenjivati. Kao zastupnici mi smo samo poštovali Zakon o HRT-u koji propisuje da Sabor nadzire rad HRT-a. A iz rasprave se izrodio veliki slon, jer se prvi put u 15 godina dogodilo da Sabor odbija izvješća javne televizije.

Mislim da će se sad događati velike stvari, doći će do pokretanja istine. Izrekli smo javno da ne želimo politički obojenu televiziju. Rasprava će sigurno promijeniti mnoge stvari i kod Vijeća HRT-a, što je predsjednik Zdenko Ljevak i najavio, a nadam se da će i urednici razmisliti o istini i objektivnosti.

VL: Znate da politička rasprava o javnoj televiziji može izazvati autocenzuru i cenzuru, a to nije u prilog istini za koju se zauzimate?
HEBRANG: Novinarska kritika je legitimna. Pa i na račun zastupnika. No, nije legitimno širiti neistine. Kad netko s HTV-a tko zarađuje 6,5 puta više od mene govori da sam ja sveta krava sa svojih 13.000 kuna plaće, onda sam dužan reći da su svete krave na HTV-u, a ne u Saboru. Raspravu smo vodili i zato što HTV dobiva 850 milijuna kuna godišnje iz džepa građana, oslobođena je PDV-a, ne plaća porez na dobit. HTV nije na tržištu, kako se brane, nego je privilegirana.

VL: Je li rasprava o HTV-u trebala skrenuti pozornost s generala Gotovine?
HEBRANG: Takva je ideja mogla doći samo iz brloga onih kojima smeta istina.

VL: Uhićenje generala Gotovine kao da je donijelo "oslobođenje" HDZ-u. Dok je bio u bijegu, HDZ-ovi političari su najradije izbjegavali tu temu.
HEBRANG: To nije točno. Tko je od nas u HDZ-u ikad govorio o Gotovini a da nije rekao da je on heroj? Sjećate se kad sam pozvao generala da se preda? Prije toga je Vlada ishodila pisano jamstvo Carle del Ponte da će svi generali koji dobrovoljno odu u Haag biti pušteni da se brane sa slobode. Tada sam ga pozvao da se preda i brani sa slobode. Izjavu sam počeo riječima da je general Gotovina za nas heroj i da će to ostati, pa sam dobio i kritike iz međunarodne zajednice, ali kako je optužen pred sudom koji je priznala i naša zemlja, on mora izaći pred njega.

VL: Mislite li da bi bilo bolje da je 2001. HDZ imao drukčiju politiku prema Haagu i da ste savjetovali Gotovini da izađe pred sud?
HEBRANG: HDZ je bio opozicija. Nismo bili mjerodavni.

VL: Niste, ali ste u oporbi vodili antihaašku politiku?
HEBRANG: Nismo nikad vodili antihaašku politiku, već smo uvijek govorili da je to sud koji je na prijedlog predsjednika Tuđmana prihvatio Sabor.

VL: Točno, ali sjetimo se prosvjeda na splitskoj rivi...
HEBRANG: Tu sam vas čekao. Sanader je na rivi govorio sve što i danas potpisuje cijelo vodstvo HDZ-a. Nikad nije rekao da HDZ ne priznaje Haaški sud. Jedino je tražio od ondašnje vlasti da zaštiti generale. Kao što znate, ona vlast nije uspjela vratiti generale da se brane sa slobode, ova jest. To je ta razlika o kojoj govorimo.


Račan bi dao i pola prevlake

VL: Račan kaže da bi se stvari drukčije odvijale, pa i za Gotovinu, da je HDZ, dok je bio opozicija, pružio potporu Vladi.
HEBRANG: Ne dao Bog! Da smo im pružili potporu, Hrvatska danas ne bi imala ni Savudrijsku valu ni pola Prevlake.
VL: Kako komentirate pad rejtinga HDZ-a nakon uhićenja?
HEBRANG: To je očekivan i privremeni pad. Narod je konsterniran što se optužuje general koji je jedan od najzaslužnijih za obranu Hrvatske i koji nije ni bio na mjestu zločina za koje ga se optužuje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije