Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teritorijalni spor

Plenković o odluci: Ne namjeravamo primjenjivati njen sadržaj!

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.06.2017.
u 16:31

- Hrvatska ima načine da štiti svoj teritorij i svoje interese - poručio je Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da Hrvatsku današnja odluka Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu ni na koji način ne obvezuje.

Podsjetimo, danas je objavljeno razgraničenje prema kojemu Sloveniji pripada većina Piranskog zaljeva, kao i junction koji je povezuje s međunarodnim vodama. Hrvatska se još 2015. povukla iz arbitraže zbog "teške povrede arbitražnog postupka".

Plenković je rekao da je prva i glavna poruka Vlade da je današnja odluka za Hrvatsku odluka koja nas ni na koji način ne obvezuje niti namjeravamo primjenjivati njen sadržaj.

- Druga poruka je da je Hrvatska svoje stajalište vrlo jasno donijela prije 23 mjeseca, u Saboru konsenzualno zbog jasnih razloga, došlo je do skandaloznog i protupravnog postupanja u okviru procesa - rekao je Plenković.

U pokušaju revitalizacije arbitraže bilo je ponuđeno da postane novi sudac koji bi bio novi imenovan od strane Slovenije, ali on je nakon nekoliko dana dao ostavku. Svi ti razlozi dovode do jasnog stava RH da za nas ova arbitraža nema pravne učinke, poručio je Plenković.

- Ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom. Ne očekujemo nikakve jednostrane poteze od Slovenije i smatramo da druge države i međunarodne organizacije ovo pitanje trebaju prepustiti Sloveniji i Hrvatskoj kao otvoreno bilateralno pitanje glede granica - rekao je Plenković.

Na pitanje kako će Hrvatska odgovoriti ako Slovenija krene primjenjivati odluku rekao je da ne očekuju jednostrane poteze.

- Hrvatska ima načine da štiti svoj teritorij i svoje interese - poručio je.

 

Komentara 95

Avatar jest
jest
16:45 29.06.2017.

Mislim da je važno da se konačno prestane uporno ponavljati lažna sintagma o dva prijateljska naroda. Prijatelji ne nastoje opljačkati tvoja dobra a točno to čine Slovenci. Mislim da je nakon svega a u svjetlu prošlosti i skandaloznog ugovora Račan-Drnovšek nužno u saboru donijeti ustavni zakon kojim se odbacuje ikakva mogućnost primjene ovakvih rezultata arbitraže odnosno kojim se odbacuju sve moguće buduće implikacije sporazuma Račan-Drnovšek. Nadalje nužno je razmotriti vrlo oštre protumjere u slučaju slovenskih pritisaka, a ne treba odbaciti ni osiguranje našeg teritorijalnog mora putem naše ratne mornarice. Uz sve navedeno potrebno je okrenuti se SAD-u i Velikoj Britaniji i ozbiljno uzdrmati Njemačke interese u ovom dijelu Europe. Njemačka nam nije prijateljska zemlja, vidjeli smo iz cijelog niza posljednjih događaja, od uzdizanja Srbije u regiji pa sve do zadnjeg slučaja.

TO
tolitol
16:49 29.06.2017.

Nadam se da se ovaj put neće dogoditi kao s blokadom Srbije gdje je teta Angela priprijetila, a Plenki (samo iz njemu poznatog razloga) bezpogovorno poslušao.

DU
Deleted user
16:47 29.06.2017.

Ta arbitraža je glupost sama po sebi, slovenci su imali želju za nečim, natjerali su ucjenom drugu stranu na arbitražu, arbitraža je ustanovila da nemaju dodir sa otvorim morem, isto je ustanovila da mora ispuniti želju slovenije te su sukladno tom željom oduzeli hrvatskoj teritorij. Uz to su uzeli mito od slovenije. Sud ne ispunjava želje, to je protivno zdravom razumu, a pogotovo se ne uvažava zahtjev dobijen ucjenom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije