Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Ivo Stier:

'Arbitražna odluka nije bitna, Hrvatska ne treba ništa platiti'

Davor Ivo Stier
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
29.06.2017.
u 16:21

Jasno je da Hrvatska ne sudjeluje u tome, za nas relevantna jedino odluka Sabora, rekao je Stier

Bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier nakon arbitražne odluke o granici sa Slovenijom poručuje kako ta odluka nije bitna, te kako je za Hrvatsku ključan trenutak bio 2015. kada je Sabor naložio Vladi da se u skladu s Bečkom konvencijom povuče iz arbitraže jer je bila kompromitirana, odnosno Slovenija ga je prekršila i kontaminirala tako da se nije moglo nastaviti s procesom.

- Ne znam hoće li se slovenska strana povući iz Svete Gere ili jednostrano primjenjivati odluku, a za Hrvatsku je važna jedino odluka Sabora. Vjerujem da neće doći do incidenata i mislim da je ministrica vanjskih poslova kad je ponovila slovenskoj strani poziv za dijalog dobro učinila, samo dijalog sve rješava. Sve institucije u Hrvatskoj će obavljati svoje funkcije i ne vjerujem da će doći do incidenata, dijalog je bitan – naglašava Stier. Iako je arbitražni sud naložio da bi troškove procesa trebale podijeliti Slovenija i Hrvatska, Stier tvrdi kako Hrvatska ne treba ništa platiti jer se ranije povukla iz spora.

- Jasno je da Hrvatska ne sudjeluje u tome, za nas relevantna jedino odluka Sabora, ali otvoreni smo za dijalog sa Slovenijom jer se jedino bilateralnim dijalogom mogu riješiti otvorena pitanja – tvrdi Stier. Ne brine ga ranije priopćenje njemačkog veleposlanstva koje je pokazalo sklonost slovenskoj strani te podsjeća na izjave iz američkog veleposlanstva, njemačkog predsjednika ali i Europske komisije kako je ovo bilateralno pitanje dvije zemlje.

- Bitno je podsjetiti da se, kad se taj skandal dogodio, davao legitimitet sudu tako da se zvalo predsjednika međunarodnog suda UN-a na čelo našeg procesa, što je on prvo prihvatio, no kad je vidio spis i koliko je to kompromitirano, on ga je napustio i to je najbolji dokaz koliko je kompromitirano. Hrvatskoj ne može nitko diktirati uvjete Hrvatskoj ni nalagati da prihvati kompromitirani proces u koji je ušla u dobroj volji. Da je Slovenija bila sigurna da će dobiti sve što želi, ne bi išla korumpirati suce, a važno je to i što u arbitražnom sporazumu za razliku od prijašnje logike koju je Slovenija formirala da se prvo riješi granični spor pa deblokiraju pregovori, a arbitražni spor nakon deblokade, sve je išlo svojim tokom, danas se pokazuje da je bilo jako dobro to učiniti. Mi se pridržavamo međunarodnog prava, ali ne prihvaćamo ucjene – zaključuje Stier te poručuje kako ne strahuje od  eventualnih tužbi iz Slovenije jer je siguran da Hrvatska ima vrlo snažne argumente na svojoj strani.

Komentara 32

PU
Pukovnik
16:36 29.06.2017.

"Zovi, samo zovi i svi ce sokolovi za te zivot dati!"

DU
Deleted user
16:43 29.06.2017.

EU se pretvara u diktaturu sa koruptivnim Njemačkom na čelu

Avatar comparator
comparator
19:40 29.06.2017.

Molim vas da više ne govorite gluposti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije