Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka o arbitraži

SAD protiv Njemačke: Na dvjema vladama je da riješe to bilateralno pitanje

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
29.06.2017.
u 16:20

Svjesni smo odluke Stalnog arbitražnog suda  o odluci arbitražnog vijeća u arbitraži između Hrvatske i Slovenije, poručili su danas iz američkog veleposlanstva u Zagrebu

Svjesni smo odluke Stalnog arbitražnog suda  o odluci arbitražnog vijeća u arbitraži između Hrvatske i Slovenije, poručili su danas iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, odmah nakon čitanja odluke.

I Sloveniji i Hrvatskoj smo jasno kazali da ne zauzimamo strane u ovom sporu. Na dvjema je državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje i uvjereni smo da će u tome uspjeti. Potičemo obje strane da brzo rade kako bi došli do rješenja, kažu. 

Ranije je njemačko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo da posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava jest da se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati te da ih stranke moraju implementirati. 

Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava te igra važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova. U vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska zajedno su se podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenoga 2009., kažu te ističu: – Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom. 

Komentara 93

Avatar jest
jest
16:36 29.06.2017.

Potrebno je okrenuti se Velikoj Britaniji i SAD-u odnosno Izraelu, jer od Njemačke nemamo nikakve koristi kao ni od EU. Vidjeli smo to niz puta i sve bi nam već odavno trebalo biti jasno.

DU
Deleted user
17:02 29.06.2017.

Međunarodno arbitražno sudstvo nije vrijedan instrument međunarodnog prava ako dopušta korištenje ucjene kao prisile za ulazak u arbitražu, ako dopušta korupciju, te ako je cilj ispunjavanje nečije želje

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:40 29.06.2017.

Njemačkog veleposlanika treba pozvati na razgovor i uručiti mu notu. Nevjerojatno kako Njemačka vlada podržava korupciju arbitara. Njemačka javnost sigurno nije dovoljno obavještena o samom tijeku događaja i na Hrvatskoj diplomaciji i i Hrvatskom veleposlaniku u Berlinu je zadatak daa na tome porade. Očigledno Merkel se obračunava sa Amerima preko naših leđa. E nećeš.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije