Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor u Zagrebu

Johnson: Ostajemo snažno predani Europi i Hrvatskoj

Zagreb: Plenković se u Banskim dvorima sastao s Borisom Johnsonom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
09.11.2016.
u 15:18

Mi možda izlazimo iz ugovora EU, ali ne napuštamo Europu, rekao je Johnson

- Jedva čekam da u svojoj trgovinu u Londonu kupim Dingač i Pošip. Ne znam zašto se ne prodaju u Londonu kako bi trebali, pretpostavljam da je to zato što ih vi u Hrvatskoj sve popijete, kazao je - u svom neformalnom stilu - britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson koji se danas u Zagrebu susreo s premijerom Andrejem Plenkovićem te, odvojeno, s hrvatskim kolegom, ministrom Davorom Ivom Stierom. Komentar o vinima koje je kušao za ranijih posjeta Hrvatskoj, bio je samo žovijalna upadica, dok su teme razgovora dvojice ministara bile Brexit, bilateralni odnosi i prava hrvatskih građana nakon izlaska Britanije iz EU-a, ali i sigurnost i situacija na jugoistoku Europe.

- Mi možda izlazimo iz ugovora EU, ali ne napuštamo Europu. Ostajemo snažno predani Europi i Hrvatskoj. Dijelimo euroatlantsku viziju za Europu, za Britaniju i naravno za Hrvatsku. Dijelimo iste ambicije vezano za NATO i za temeljnu sigurnosnu arhitekturu Europe koja jamči mir našem kontinentu posljednjih 70 godina -  rekao je Johnson.

Hrvatska će prvo pričekati da Ujedinjeno Kraljevstvo aktivira Članak 50, o izlasku iz EU, ali želimo imati konstruktivan pristup prema tim pregovorima.

- Zaštitit ćemo interese RH i hrvatskih državljana da imaju jednakopravni status kao i svi ostali građani EU - kazao je Stier, aludirajući na slobodu kretanja ljudi, odnosno na činjenicu da Britanija još nije otvorila tržište rada Hrvatima. 

Dvije zemlje su saveznice u NATO-u i na tome žele i dalje graditi bilateralne odnose i intenzivirati ih, dodao je Stier te najavio da će početkom sljedeće godine potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević potpisati u Londonu memorandum o razumijevanju s britanskom stranom o suradnji na području obrane.

>> Osebujni Boris Johnson u Zagrebu zbog Brexita, terorizma i zapošljavanja Hrvata

>> Partnerska blokada: Petrov Mariću ruši reformu, što će učiniti Plenković?

Komentara 1

Avatar toxic alien
toxic alien
16:21 09.11.2016.

"Mi možda izlazimo iz ugovora EU, ali ne napuštamo Europu"! Drugim rijecima, htjeli bi samo ono najbolje sto pruza i apsolutna neovisnost i clanstvo u EU. Jeste da su premazani svim mastima, ali ne vjerujem da mogu sjediti na dvije stolice. Ili si unutra ili nisi, i za jednu i za drugu opciju postoji cijena koja se mora platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije