Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.03.2018. u 11:50

Bit će da je riječ o ambicijama koje nemaju veze s nacionalnim interesom Hrvatske, koja trenutačno ima tri šefa diplomacije

Hrvatski politički vrh, od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, do šefa Sabora Gordana Jandrokovića, iznikao je iz diplomacije i njihov je izbor trebao predstavljati zicera (i) za hrvatsku vanjsku politiku. U njenu sukreiranju pridružila im se i iskusna Marija Pejčinović Burić, pa se činilo kako će ovi iskusni, karijerni diplomati, potekli sa Zrinjevca odakle su se nastavili uspinjati visokim institucijama Europske unije i NATO-a, vješto artikulirati i trasirati hrvatske vanjskopolitičke interese, riješiti nemale točke prijepora sa susjedima i čvrsto pozicionirati Hrvatsku na političku i gospodarsku kartu Europe i šire.

Događa se, međutim, upravo suprotno. Odnosi Hrvatske sa susjedima na najnižim su granama: Slovenija nam podmeće noge gdje stigne, unatoč kompromitiranoj arbitraži koju nitko od naših diplomata nije okrenuo u našu korist, u taj se isti vlak ne tako davno utrpala i Mađarska otkuda su poručili kako neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog neriješenih odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, iz navodno prijateljske BiH Bakir Izetbegović zaziva medijaciju između dviju država zbog gradnje Pelješkog mosta, iz Srbije pak stižu novi teritorijalni prijepori, podgrijavani tezama da Vukovarska i Šarengradska ada pripadaju Srbiji, dok Crnogorci uporno svojataju Bokeljsku mornaricu bez, još uvijek, primjerenog odgovora službenog Zagreba. Kao da ni to dovoljno, proteklih dana svjedočimo uistinu šizofrenoj situaciji prethodno viđenoj još jedino u stihovima Vjekoslave Huljić: “Trebam te ja, nije način da okrećeš mi leđa zato jer smo razlika, k’o minus i plus, k’o Amer i Rus, u mom svijetu ti si korov, a ja hibiskus”. Evo čulo se neki dan da je premijer Plenković iz Hrvatske protjerao ruskog diplomata, a predsjednica Grabar-Kitarović u Hrvatsku pozvala predsjednika Vladimira Putina.

Daleko od toga da od Rusije treba stvarati neprijatelja, osobito u situaciji kada se ruski Sberbank vratio za pregovarački stol u Agrokoru, no zašto je predsjednica, sa smislom za tajming koji je već pokazala pozivajući Vučića u Zagreb usred afere s izložbom o Jasenovcu, baš prva od svih državnika morala Putinu čestitati na reizboru i podsjetiti ga na uzvratni posjet, a premijer se baš morao požuriti potjerati Rusa iz usluge Ujedinjenom Kraljevstvu koje je na izlaznim vratima iz Europske unije, premda slovenski primjer dokazuje da to ne mora biti imperativ?

Tražiti smisao u besmislu uzaludan je posao, bit će da je riječ o ambicijama koje nemaju nekih veza s nacionalnim interesom Hrvatske, koja trenutačno ima tri šefa diplomacije, ali ne i jedinstvenu vanjsku politiku: jednu proameričku, koju gura predsjednica, i jednu bruxellesku, koju zagovara premijer. Jedan u kupe, drugi u špade. Predsjednica je svojedobno najavila kako će “sukreirati” američku vanjsku politiku, sada se prebacila na rusku? Za jednu malu zemlju to je ipak previše (loše) diplomacije, premalo politike, a o državništvu nekom drugom prigodom.

Komentara 4

Avatar navijač
navijač
13:22 28.03.2018.

Šta si di si , ni za di si nisi.

MO
mobitel20
15:47 28.03.2018.

Hrvatska se treba "mijesati" u sukob Istoka i Zapada je mi smo taj Zapad!!! Stovateljima nesvrstanih javljam da je Yuga preminula. Vidimo da je u Srbistanu ozivljavaju a imaju i ovdje jos ponesto okamina i njihovih sljednika. Drugo, kako bi to "diplomacija mogla rijesiti prijepore sa susjedima"!? Zar smo mi krivi u tim sporovima ?! Zar se trebamo odreci legitimnih zahtjeva !? Prrdlazete li to? Hrvatska nije nikakav problem u "regionu", to je spin koji plasiraju nasi neprijatelji a prihvacaju ga domaci petokolonasi i politikanti. Hrvatska je spremna u svakom "sporu" ici pred Medjunarodni Sud Pravde (MSP) , najvisu sudsku istancu. Cak ne ucjenjujemo nekakvim Arbitrazama , a mogli bi. Dakle, nije zamjerka "zasto imamo prijepore" ! Zamjerka je zasto ne koristimo alate da zagorcamo zivot bezobraznim susjedima ! Od Bokeljske mornarice, preko Nedic-Draza-Milosevic nacisovinista pa do Bookir -Suljagic islamonacista. Nekima blokirati prrgovore, nrkima zabraniti ulaz, neke minirati kroz UNESCO, itd...Cinjenica je da bas mediji, licemjerno zamjerajuci "svadje sa susjedima" pripomazu bas tim susjedima umjesto da rade pritisak da se takve susjede kazni ! O Sloveniji nema smisla trositi rijeci. Tu je ipak nasa diplomacija pobjedila. Svi bitni, osim Njemacke, kazu da je to bilateralno pitanje.

IV
IvanMNECRO
13:54 28.03.2018.

Ne znam sta se "mi mjesamo" (citaj, ne pitamo se nista) u sukob Rusa i Zapadnih "moralista". Pa da, politicari rade sta im ovi kazu, kapa im lova u dzep, a nasi ljudi, nasa mladez ide prat case, gu*ove matorcima sirom svijeta, to nam je buducnost, ne stajemo kao nacija, drustvo, a za taj zlocin nitko ne odgovara. Truju nas mrznjom i netrpeljivoscu, e moj glu*i narode... Jesmo li se borili za ovakvu Hrvatsku, padale onolike glave u proslosti da bi danas ovo imali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije