Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska stala uz EU

Predsjednica ne odustaje od poziva Putinu, protjeran treći tajnik veleposlanstva Rusije

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.03.2018.
u 06:54

Premda izvori bliski premijeru Plenkoviću potvrđuju da se on ne slaže s pozivom Putinu, predsjednica Grabar-Kitarović nije odustala od poziva ruskom predsjedniku

Treći tajnik veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj proglašen je personom non grata i morat će napustiti Hrvatsku, doznaje Večernji list. Epilog je to cjelodnevnih konzultacija između pripadnika hrvatskog državnog vrha te između RH i država članica EU o tome koliko se solidarizirati s Ujedinjenim Kraljevstvom nakon napada nervnim otrovom u Salisburyju. S druge strane, doznajemo iz izvora bliskih Pantovčaku, poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu – ostaje. Rusi, očekivano, potez protjerivanja diplomata iz Zagreba nazivaju neprijateljskim činom i najavljuju protumjere.

– Nakon sastanka državnog vrha, donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo s V. Britanijom. RH je jedna od 14 država EU koja će proglasiti jednog akreditiranog diplomata u RH personom non grata, rekao je jučer premijer Plenković nakon što je ujutro održao sastanak s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović i šefom Sabora Gordanom Jandrokovićem, a kojem je prisustvovao i šef SOA-e Danijel Markić, pritom ne precizirajući na kojeg se diplomata mjera odnosi. Neposredno nakon premijerove press konferencije, ruski veleposlanik Anvar Azimov bio je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova gdje mu je priopćeno, između ostalog, i ime diplomata koji više neće raditi u ruskom predstavništvu u Zagrebu.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/6

Premijer Plenković nije htio otkriti ni temeljem kojih je informacija V. Britanije taj diplomat protjeran iz RH i je li on sudjelovao u napadu na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer u Salisburyju i je li predstavljao i opasnost za RH.

No, treba reći da je protjerivanje diplomata vrlo neprijateljski korak te se radi u posebnim okolnostima, najčešće zbog njihove obavještajne djelatnosti. Upitan kakve će biti protumjere na ovaj potez hrvatskog državnog vrha, Plenković je rekao da nije na njemu da komentira i kalkulira. Premijer je ponovio da Hrvatska dijeli ocjene Europskog vijeća kada je riječ o napadu nervnim agensom na području Salisburyja, grada u Engleskoj, za koji je Vijeće utvrdilo da je vrlo vjerojatno krivac Rusija. Riječ je o prvom takvom napadu nakon Drugog svjetskog rata na tlu Europe.

– Vrlo snažno smo osudili napad u Velikoj Britaniji. Rekli smo da dijelimo procjenu vlade Ujedinjene Kraljevine da postoji vrlo velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruske Federacije – rekao je Plenković. Izvori bliski Banskim dvorima kažu da je predsjednica na sastanku zastupala nešto blaži stav prema Rusiji nego premijer Plenković, no iz Ureda predsjednice do zaključenja ovog izdanja nije bilo službenih informacija o njenim stavovima. Predsjednica je, nakon nedavnih predsjedničkih izbora Rusiji, uz čestitku Putinu ponovila poziv upućen kada je lani službeno bila u Rusiji, da ruski predsjednik posjeti Hrvatsku, što se nesretno ili nespretno poklopilo s događajima u Salisburyju.

– Bi li ijedna članica Europskog vijeća u ovom trenutku zvala Putina u posjet svojoj državi? Ne bi. Prema tome, ako je Vlada na liniji EU, odnosno Europskog vijeća, stav premijera i Vlade o tom je posjetu vrlo jasan – prenio je naš izvor. Vlada u svjetlu problema s Agrokorom, a jedan od najvećih vjerovnika je ruski Sberbank, napomenuo je naš izvor, ipak mora biti oprezna kada je riječ o odnosima s Rusijom.

– Ovaj korak smatramo neprijateljskim. Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzeti u najkraćem roku – poručili su jučer kasno poslijepodne iz ruskog veleposlanstva u Zagrebu kao komentar na jučerašnje događaje. Poručili su kako “izražavaju duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći blokovsku solidarnosti s pojedinačnim zemljama EU i NATO, donijela žurnu i loše odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti na daljnji razvoju hrvatsko-ruskih bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio”.

– To je pogotovo žalosno, jer se dešava u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje poprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter. Usto, potraga za krivcem u incidentu koji se dogodio 4. ožujka u Salisburyju je pristrana i neobjektivna – kažu iz ruskog veleposlanstva.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Kolinda Grabar-Kitarović
1/12

Komentara 117

AV
Avaz
07:14 27.03.2018.

Ovaj anemični za tuđi interes pravi kontru Presjednici. Njonjo kaže da zbog Eu protjeruju Ruskog diplomatu a ne vidi kao da Slovenija, Austrija itd. članice Eu gledaju svoja posla. Možda Agrokor zaigra??

Avatar Ledeni
Ledeni
07:06 27.03.2018.

Koja smo mi sila da Rusiji udarimo sankcije. Žalosna nam majka tko nas vodi.

ČU
čuper
07:04 27.03.2018.

Koje budale Solidarnost sa U K A oni napustaju EU Koja kirist? Da ove godine Rusi ne dolaze na naše more

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije