Naslovnica Vijesti Svijet

Aktivisti traže od pape da prestane nositi ogrtač s krznom

– Ogrtač (stola) s krznom od hermelina nema nikakve veze sa svetim parametrima – izjavio je Lorenzo Croce, predsjednik udruge Aidaa
09. siječnja 2012. u 11:28 16 komentara 15 prikaza
papa Benedikt XVI.
Foto: AFP/PIXSELL

Aktivisti od pape Benedikta XVI. traže da prestane nositi ogrtač s krznom od hermelina kako se ne bi više ubijalo životinje za proizvodnju krznenih odjevnih predmeta. Talijanska udruga za zaštitu životinja i okoliša Aidaa zatražila je i primanje kod pape na kojem bi ga pozvali da prestane nositi odjevne predmete s krznom.

– Ogrtač (stola) s krznom od hermelina nema nikakve veze sa svetim parametrima – izjavio je Lorenzo Croce, predsjednik udruge Aidaa  za novinsku agenciju Adnkronos.

– I životinje su Božja stvorenja i od pape tražimo da odustajanjem od odijevanja stole i kapice s hermelinskim krznom načini gestu štovanja života u svim njegovim oblicima – objašnjava Croce i dodaje da su za proizvodnju jednog papinskog ogrtača potrebna krzna najmanje 25 hermelina koji bivaju ubijeni na okrutan način.  – Ta ubojstva zasigurno ne predstavljaju znak ljubavi prema stvorenjima koja žive na našem planetu – naglašava Croce.

Benedikt XVI. više je puta naglasio da treba očuvati okoliš pa sada ova udruga od Crkve traži da i životinjama prizna pravo na život. Svake godine samo u Italiji biva ubijeno oko 200 tisuća životinja za proizvodnju krznenih kaputa.

Predstavnik udruge za zaštitu životinja Lav Simone Pavesi iznosi da talijanske tvrtke imaju prihod od 1,5 milijardi eura godišnje od proizvodnje krznenih odjevnih predmeta te kako bi vlada Marija Montija, koja je uvela poreze na luksuzne jahte i automobile, trebala uvesti i dodatne poreze na krznene kapute. Kada bi se samo PDV na krznene kapute udvostručio sa sadašnjih 23 na 46 posto, u državne bi blagajne ušlo 630 milijuna eura više, drži Pavesi, a ta bi poskupljenja možda i dovela do smanjenja proizvodnje krzna, a time i do zaštite životinja.

Udruge za zaštitu životinja pokreću mnoge inicijative kojima nastoje uvjeriti javnost da je nepotrebno nositi krznene kapute. Udruga Lav već je prikupila 40 tisuća potpisa kojima se traži zatvaranje uzgajališta životinja za proizvodnju krznenih kaputa. U Italiji ima deset takvih uzgajališta u regijama Veneto, Emilia-Romagna, Lombardia i Abruzzo. Osim toga, “proizvodnja jednog kilograma krznenog kaputa od nerca zagađuje okoliš pet puta više od proizvodnje vune, što znači da proizvodnjom krznenih kaputa, da bismo bili toplo odjeveni, pregrijavamo i atmosferu svog planeta”, objašnjava Pavesi. Benedikt XVI. ponovno je uveo među papinska odijela i ogrtač obrubljen hermelinom pa je zbog toga sada na udaru zaštitara životinja. No i suci talijanskog vrhovnog suda imaju ogrtače s hermelinom pa bi i od njih trebalo tražiti odustajanje od tradicionalnih plašteva.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

  • liliZG:

    kad sam ga vidjela na proglašenju papom u toj starinskoj stoli i kapici koje su se zadnji put valjda nosile prije 150 godina odmah mi je bilo jasno to nije čovjek kao Ivan Pavao, i jako sam postala tužna, sjetna ... prikaži još! i razočarana.................................on malo previše voli svoju ulogu i sebe, ......

  • premda_nije:

    @ 09.01.2012. u 11:46h liliZG je napisao/la ---------------- \"Shvaćam te\"... \"Da i ja sam malo razočaran što Papa nije više konzultirao nekog modnog mačka\". No sigurno je tvojem srcu bilo drago primijetiti \"papine crvene cipelice\"... Ili su te i one ... prikaži još!e razočarale jer ih prethodni papa nije nosio?! Majko mila kakve bljuvotine od novinskog teksta. Je li to iz \"Red carpeta\" tema?!

  • -obrisani-:

    il su more bit od zaklanog trosjeda....u duhu recesije