Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobavljači uporni: Ne pristajemo na Ramljakov plan

Traže plaćanje graničnog duga te manje otpise na financijskim mjenicama
14. veljače 2018. u 16:32 8 komentara 1648 prikaza
Marin Pucar, šef uprave Podravke i čelnik Udruge dobavljača Agrokora
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sve je više nervoze uoči postizanja dogovora o sklapanju nagodbe vjerovnika Agrokora, a čini se da se stvara i alijansa nezadovoljnika prijedlozima Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika koncerna. Dobavljači, među kojima su najveće hrvatske tvrtke, ne mogu se pomiriti s činjenicom da Ramljak ne uvažava njihov zahtjev o povlaštenom tretmanu njihovih potraživanja vezanih za financijske instrumente.

Udruga manjinskih dioničara Agrokora Mali dioničari: Nagodba vjerovnika u Agrokoru moguća i bez otpisa potraživanja

Izloženi Frank, Vindija...

Zahtjev nije nerazuman jer riječ je o ključnim potraživanjima za nekoliko većih tvrtki u Hrvatskoj. Tako je Franck potpuno izložen tim oblikom potraživanja, a i potraživanja Vindije uvelike su vezana za financijske mjenice. Riječ je o više od tri milijarde kuna na kojima bi moglo doći do otpisa većih i od 70 posto. Udruga dobavljača Agrokora koja se sastala i u utorak otpočetka inzistira da ih se zaštiti s maksimalnim otpisima do 30 posto objašnjavajući da je to maksimum koji mogu podnijeti. Budući da im Ramljak to nije uvažio, razumljivo je da se protive nacrtu nagodbe i podjeli na skupine vjerovnika. Nagodba im ne odgovara ponajprije zbog ideje da svaka tvrtka pojedinačno plaća svoja potraživanja po jedinstvenom tzv. vodopadu naplate koji primat daje osiguranim vjerovnicima i roll-up kreditorima.

Marin Pucar, šef uprave Podravke i čelnik Udruge dobavljača Agrokora
1 / 19
Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor

Dobavljači su uglavnom poslovali s Konzumom, koji ima i najviše dugova, a najmanje imovine pa bi po tom modelu za vjerovnike, nakon razlučnih vjerovnika Konzuma i sudionika roll-up aranžmana ostalo malo, ako ne i premalo. Iz tog razloga ne odgovara im ni to kako su podijeljeni vjerovnici jer nastupa u više skupina. U jednoj se bore za naplatu robe, gdje imaju svojevrsnu garanciju da će im biti plaćeno barem 80 posto računa. S financijskim potraživanjima pak sudjeluju u skupini s bankama, financijskim društvima s kojima nemaju ništa zajedničko. Banke su se osigurale što razlučnim pravima, što roll-up-om, tvrde u redovima dobavljača, kao i da banke nisu osigurale tek manji udio ukupnih obveza pa će lakše preživjeti veliki otpis. Nama je to gotovo cijeli dug, žale se na položaj u kojem se nalaze.

Marinko Jurasić Smjena Dalić i Ramljaka bila bi vladin hazarderski potez

Plenković još nije odlučio

I dok se vjerovnici grupiraju u skladu s interesima i mogućnostima naplate, premijer Andrej Plenković još nije ohladio “vrući krumpir” vezan za naknade konzultantima u Agrokoru. Na pitanje novinara je li donio odluku o sankcioniranju Ramljaka, Plenković je jučer rekao da nije odlučio.

– Nisam još zato što je izvješće dosta dugo, detaljno. Čini mi se da tu nema nekakvih pravnih elemenata, s obzirom na to da su to ugovori između privatnih kompanija. Ono što mi smeta je etički aspekt – rekao je Plenković, ali nije otkrio hoće li biti sankcija. Ipak, istaknuo je da je vremena malo, odnosno tek dva mjeseca do postizanja nagodbe i da je njemu najvažnije da se ne ugrožava proces sklapanja nagodbe, da kompanije funkcioniraju, da se zadrže radna mjesta te da smisao i cilj zakona o izvanrednoj upravi bude ostvaren.

Marin Pucar, šef uprave Podravke i čelnik Udruge dobavljača Agrokora
1 / 10
Ivica Todorić 2012. godine na proslavi Martinja s obitelji i poslovnim partnerima
Ante Ramljak Dobavljači: 'Nacrt nagodbe koji su predložili Alix Partners i Ramljak ne odgovara interesima dobavljača' Ivica Todorić Prvi pravni potez Todorić sudu: Zabranite im da sklope nagodbu Poslovni toranj Agrokor koncerna započela revizija Agrokor: Ključne aktivnosti vezane uz prijave tražbina i razvrstavanje skupina vjerovnika

Ramljaku isplaćeno prvih milijun kuna iz Agrokorove blagajne

U nepunih deset mjeseci rada, do posljednjeg dana prosinca, izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak plaćen je više od milijun kuna, točnije 1,04 milijuna kuna u bruto iznosu. To je njegova redovna naknada za rad na procesu sanacije koncerna u suradnji s konzultantima. Njih čak 141, koliko je prijavio Ramljak po izvještaju izvanredne uprave, od 10. travnja do 31. prosinca 2017. koštalo je Agrokor 240 milijuna kuna. Savjetnici za restrukturiranje, odnosno Alix Partneri i njihovi podizvođači, javnosti već dobro poznati Texo Management i Altera Savjetovanja, u tom su razdoblju naplatili usluge čak 117 milijuna kuna. U prosincu su imali najviše prihoda pa su tako u mjesecu pred kraj godine fakturirali čak 17,9 milijuna kuna, što je za tri milijuna kuna više nego u kolovozu koji je do sada bio mjesec rekordnih prihoda za ove konzultante. Za usporedbu pravni stručnjaci koji savjetuju Ramljaka dobili su 81 milijun kuna za svoje usluge, a financijski savjetnici oko 31 milijun kuna. Ukupna izvanredna uprava koštala je do sada 459 milijuna kuna.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • Deleted user:

  ovo je odlično smišljena pljačka hrvatskog gospodarstva neviđenih razmjera i posljedica....pogoduje se bankama i fondovima Što je banci novac to je npr.vindiji ili francku isporučena roba ķoju bi kupac morao platiti u podpunosti... je li hrvatsko gospodarstvo na trzištu ili ... prikaži još!ili je izloženo pljački bahatih pojedinaca u dogovoru sa polit. vrhuškom koji pričaju bajke o spašavanju radnih mjesta to je istina ali samo kad čuvaju svoja radna mjesta.....

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, to s Agrokorom i oko njega jesu masovne gospodarasko-političke igre bez granica s tisućama raznovrsnih igrača. U tom prepletanju najraznovrnijih interesa lako je izgubiti se i takvim vrhunskim lumenima kao što su naš banskodvorski Andrjuša i desna ... prikaži još! mu ruka gospoja Dalić Matinka, a da se i ne govori o pikzibneru Jandroković Gogi od milja zvanom Njojo. Tja, kaj se more, tak' je kak' je. Sve bi bilo kudikamo bolje i učinkovitije kad bi o Agrokorovoj sudbini odlučivali oporbeni lumeni u liku i djelu Grčić dr. Branje, Hajdaš udanoga Dončiić dr. Sinkea, Maras Goge i Jakovina Tička. Ili pak u liku i djelu nepotkupljivih muževa Vrdoljak Iveka, Sinčić Iveka, Pernar Iveka i nezaobilaznoga gospodarskog stručnjaka Bulj Mireka. To bi tek bio festival demokracije i gospodarskog procvata. Mašala.

 • Avatar dobry
  dobry:

  Ako nakon ove, tko zna već koje po redu PLJAČKE od strane SKH=HDZ, isti dalje budu dobijali više od 5% glasova na izborima, e oni više nisu krivi ni za što, nego samo koriste priliku koju lopovima daju oni od ... prikaži još! kojih pljčkaši ovise...Isparilo preko 58 MILIJARDI tijekom 27 godina, nitko ništa ne zna, a jedini osumnjičeni van dohvata zakona i hrvatskoga krivosuđa. Suučesnici (Šeks&Co) slobodno šeću i troše dio opljačkanog koji je njima dopao.