Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobavljači:

'Nacrt nagodbe koji su predložili Alix Partners i Ramljak ne odgovara interesima dobavljača'

Ante Ramljak
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
12.02.2018.
u 16:43

S obzirom na to da su domaće tvrtke uglavnom surađivale s Konzumom te da je potraživanja prema Konzumu najviše drže da bi se takvim planom najviše naštetilo njihovim interesima

Udruga dobavljača Agrokora oko sebe je okupila širu frontu od dvjestotinjak tvrtki uključenih u proces nagodbe u koncernu, a poruke su na istom tragu kao i ranije. Ne pristaje se na model nagodbe kojeg je predložio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, a novost je da dobavljači ne prihvaćaju ni plan podjele vjerovnika u pet skupina.

Nacrt nagodbe koji su predložili Alix Partners i Ramljak ne odgovara interesima dobavljača među kojima su velike hrvatske tvrtke, kažu nam izvori iz njihovih redova, jer podrazumijeva svako društvo zasebno plaća dug prema svojim dobavljačima. S obzirom na to da su domaće tvrtke uglavnom surađivale s Konzumom te da je potraživanja prema Konzumu najviše drže da bi se takvim planom najviše naštetilo njihovim interesima. Naime, otpisi potraživanja ovisili bi o odnosu imovine i obveza, koji je u slučaju Konzuma vrlo problematičan. Protive se dobavljači i prijedlog na koji su podijeljeni na skupine vjerovnika, tvrdeći da ne mogu biti u istoj skupini poput HBOR-a ili banke. Dobavljači su zbog toga podnijeli i prigovor Trgovačkom sudu u Zagrebu. Riječ je o dijelu potraživanja vezanima za financijske mjenice koja se tretira kao i ostala neosigurana financijska potraživanja.

Ante Ramljak
1/11

Dobavljači su tražili posebni tretman za njihovih oko tri milijarde kuna potraživanja vezanih za mjenice pri čemu traže zaštitu u obliku maksimalnog otpisa potraživanja od 30 posto. Također od Agrokora, odnosno Ramljaka zahtijevaju da se otpisi za robu svedu na maksimalnih 20 posto, dok inzistiraju da se granični dug u potpunosti podmiri. Pritom bi pristali i na dulji rok otplate graničnog duga pa se spominje i da se može otplatiti tih oko 180 milijuna eura duga i u roku od dvije godine. Jedan osjetan dio će biti plaćen do kraja tjedna. Dobavljači Tiska trebali bi dobiti oko 29 milijuna eura, što je omogućeno ulaskom Tiska u roll-up aranžman. 

Komentara 2

TR
trpimirprvi
08:35 13.02.2018.

Nagodba kakvu predlaže Ramljak/Škegro se ne smije sklopiti, nego nagodba koju predlaže udruga malih dioničara. U suprotnom slijede sudske tužbe u milijardama eura. Jamstva na kojima se temelji nagodba su nezakonita, a dobavljači moraju shvatiti da ako budu išli preko malih hrvatskih dioničara ("mali" imaju 40% dionica kompanija koje su obuhvaćene izvanrednom upravom, iako agrokor u nekima i nema 50% vlasništva..) da i njih i državu čekaju tužbe..drugo ako nagodba po Ramljak/škegro prođe u tome će jedinu korist imati lešinarski fondovi, dionice će se prodavati u Nizozemskoj a Hrvatska, dobavljači, mirovinski fondovi, mali dioničari će pretrpjeti ogromnu pljačku u milijardama eura..

DU
Deleted user
20:29 12.02.2018.

Fotka podsjeća na onog lika Barišića iz Ministarstva financija-Carinske uprave; vidi se da jako vodi brigu o kvaliteti odijela, košulja i kravata, sat baš ne vidim, ali neka mislim da je sve u stilu. Neka, ima se - troši se. Ne da čovjek ne treba biti uradno i lijepo obučen, ali nekia, s položajem, jako podignu ljestvicu svog "ukusa"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije