Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Nacrt nagodbe koji su predložili Alix Partners i Ramljak ne odgovara interesima dobavljača'

S obzirom na to da su domaće tvrtke uglavnom surađivale s Konzumom te da je potraživanja prema Konzumu najviše drže da bi se takvim planom najviše naštetilo njihovim interesima
12. veljače 2018. u 16:43 2 komentara 742 prikaza
Ante Ramljak
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Udruga dobavljača Agrokora oko sebe je okupila širu frontu od dvjestotinjak tvrtki uključenih u proces nagodbe u koncernu, a poruke su na istom tragu kao i ranije. Ne pristaje se na model nagodbe kojeg je predložio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, a novost je da dobavljači ne prihvaćaju ni plan podjele vjerovnika u pet skupina.

Udruga manjinskih dioničara Agrokora Mali dioničari: Nagodba vjerovnika u Agrokoru moguća i bez otpisa potraživanja

Nacrt nagodbe koji su predložili Alix Partners i Ramljak ne odgovara interesima dobavljača među kojima su velike hrvatske tvrtke, kažu nam izvori iz njihovih redova, jer podrazumijeva svako društvo zasebno plaća dug prema svojim dobavljačima. S obzirom na to da su domaće tvrtke uglavnom surađivale s Konzumom te da je potraživanja prema Konzumu najviše drže da bi se takvim planom najviše naštetilo njihovim interesima. Naime, otpisi potraživanja ovisili bi o odnosu imovine i obveza, koji je u slučaju Konzuma vrlo problematičan. Protive se dobavljači i prijedlog na koji su podijeljeni na skupine vjerovnika, tvrdeći da ne mogu biti u istoj skupini poput HBOR-a ili banke. Dobavljači su zbog toga podnijeli i prigovor Trgovačkom sudu u Zagrebu. Riječ je o dijelu potraživanja vezanima za financijske mjenice koja se tretira kao i ostala neosigurana financijska potraživanja.

Ante Ramljak
1 / 11
Agrokor - Kulmerovi dvori

Dobavljači su tražili posebni tretman za njihovih oko tri milijarde kuna potraživanja vezanih za mjenice pri čemu traže zaštitu u obliku maksimalnog otpisa potraživanja od 30 posto. Također od Agrokora, odnosno Ramljaka zahtijevaju da se otpisi za robu svedu na maksimalnih 20 posto, dok inzistiraju da se granični dug u potpunosti podmiri. Pritom bi pristali i na dulji rok otplate graničnog duga pa se spominje i da se može otplatiti tih oko 180 milijuna eura duga i u roku od dvije godine. Jedan osjetan dio će biti plaćen do kraja tjedna. Dobavljači Tiska trebali bi dobiti oko 29 milijuna eura, što je omogućeno ulaskom Tiska u roll-up aranžman. 

Marinko Jurasić Smjena Dalić i Ramljaka bila bi vladin hazarderski potez Božo Petrov BOŽO PETROV 'Možete reći zbogom mladima, odgovornima za kaos u Agrokoru, a možete i sebi' Afera konzultanti HDZ: Dalić nam radi veliku štetu. Vlada tvrdi: Ona ostaje ministrica
Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • trpimirprvi:

    Nagodba kakvu predlaže Ramljak/Škegro se ne smije sklopiti, nego nagodba koju predlaže udruga malih dioničara. U suprotnom slijede sudske tužbe u milijardama eura. Jamstva na kojima se temelji nagodba su nezakonita, a dobavljači moraju shvatiti da ako budu išli preko ... prikaži još! malih hrvatskih dioničara ("mali" imaju 40% dionica kompanija koje su obuhvaćene izvanrednom upravom, iako agrokor u nekima i nema 50% vlasništva..) da i njih i državu čekaju tužbe..drugo ako nagodba po Ramljak/škegro prođe u tome će jedinu korist imati lešinarski fondovi, dionice će se prodavati u Nizozemskoj a Hrvatska, dobavljači, mirovinski fondovi, mali dioničari će pretrpjeti ogromnu pljačku u milijardama eura..

  • Deleted user:

    Fotka podsjeća na onog lika Barišića iz Ministarstva financija-Carinske uprave; vidi se da jako vodi brigu o kvaliteti odijela, košulja i kravata, sat baš ne vidim, ali neka mislim da je sve u stilu. Neka, ima se - troši se. ... prikaži još! Ne da čovjek ne treba biti uradno i lijepo obučen, ali nekia, s položajem, jako podignu ljestvicu svog "ukusa"