Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali dioničari:

Nagodba vjerovnika u Agrokoru moguća i bez otpisa potraživanja

Udruga manjinskih dioničara Agrokora
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
09.02.2018.
u 20:29

Udruga malih dioničara Agrokora nudi model zamjene duga za kapital u punom iznosu, a isplatili bi kreditore iz roll-up kredita.

Udruga malih dioničara Agrokora ponudila je svoj model nagodbe vjerovnika u Agrokoru po kojem bi se zadržala vrijednost njihovih dionica, ali i namirili dugovi bez otpisa. Temelji se na restrukturiranju Agrokora d.d. i Konzuma, pri čemu bi se većina potraživanja vjerovnika upisivala u kapital, a jedino kreditno zaduženje koje bi ostalo na tvrtki bio bi roll-up kredit.

Ideja je da se potraživanja u punom iznosu pretvore u udjele u tvrtki. Time bi se dobilo vrijeme za otplatu potraživanja, odnosno usvojilo model svojevrnih odgođenih obveza. U udruzi malih dioničara, a na osnovi financijskih podataka, uvjereni su da bi se omjer duga i kapitala Agrokora do 2021. godine mogao svesti na 3:1, što je prihvatljiva razina zaduženosti.

Naime, poslovni planovi pokazuju da je koncern sposoban ostvariti oko 400 milijuna eura EBITDA godišnje, pojašnjavaju, a upravo iz operativnih rezultata pomalo će se podmirivati dugovi. U drugoj fazi bilo bi moguće prodavati udjele kroz neku vrstu vrijednosnih papira kojima bi se moglo trgovati.

Udruga manjinskih dioničara Agrokora
1/7

Udruga malih dioničara istaknula je da bi po tom modelu dobavljači mogli preuzeti i do 25 posto Konzuma i time osigurati kontrolu nad plasmanom svoje robe. Napominju da je riječ o nacrtu nagodbe, ali vjeruju da je moguće provesti nagodbu koja bi zaštitila male dioničare.

U perjanicama Agrokora mali dioničari u prosjeku drže i do 40 posto dionica, a čak je 15 tisuća suvlasnika Agrokora koji bi nagodbom koju je predložio izvanredni povjerenik Ante Ramljak izgubili sve što su uložili u dionice. Ključ uspjeha operacije kakvu nude mali dioničari je revalorizacija imovine Agrokora i Konzuma za koju tvrde da je nepotrebno obezvrijeđena.

- Ledo je uvijek zarađivao, ima poziciju na tržištu, kako netko može reći da dionice te tvrtke više ne vrijede ništa - upitao se Alojzije Staničić, mali dioničar Leda koji je dionice kupio u kuponskoj privatizaciji kao zaposlenik tvornice u kojoj je proveo 38 godina radnog staža, a koje je namjeravao koristiti kao fond za crne dane.

Komentara 1

Avatar Glina74
Glina74
09:34 10.02.2018.

zajebavamo se sa tim AGROKOROM već godinama. Postavljam pitanje stalno se hvalimo sa neka kovim izvozom moje pitanje;;;;; što mi to izvozimo VEGETO i radnu snagu, dobre poljoprivednike i bl-----save političare Momentalno je u BERLINU velesajam HRANE(( GRÜNE WOCHE)) naRÜNE WOCHE)) na kojemu je predstavljeno preko 80 zemalja pitanje::: jeli i HRVATSKA među tih preko80 zemalja ili ćemo naše poljoprivredu zadržati samo za nas jer smo mi Hrvati naučili samo na domaću hranu pa ne damo nikome drugome hahahahahahah naše DOMAĆE paprike i Mrkvu koju Kumice kupuju kod lidla a na placu prodaju pod DOMAĆE i češnjak koji dolazi iz Kine i Španjolske nismo u stanju sami uzgajati najjednostavnije ratarske proizvode . Al i sigurnoi naš ministar za seljake ide u Berlin na GRÜNE Woche na službeni put da mu guzica vidi puta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije