Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.07.2017. u 16:43

Stiže nam dnevno 70-ak tisuća novih gostiju, tijekom vikenda brojka će premašiti 700.000

Ovim je vikendom počela špica špice u sezoni svih sezona. Posljednjih dana stiže nam dnevno po sedamdesetak tisuća novih gostiju, tijekom vikenda ukupni će broj vjerojatno premašiti 700.000 turista, rekordi samo pljušte.

Godina će, kako kažu prve procjene, biti okrunjena i s 800 milijuna eura više od lanjske pa će 2017. u državi ostati zapamćena kao prva godina s više od dugo priželjkivanih devet milijardi eura deviznog turističkog prihoda.

Da ne ureknemo, ali dobar ishod tekuće turističke godine malo što sad više može pomrsiti. Pa ni arbitraža, koja je neizbježno i, na koncu, posve ljudski, s obje strane malo zatitrala domoljubne strasti. Aranžmani su uplaćeni, sobe rezervirane i na Slovence se i u 2017. definitivno može računati.

Uostalom, nema mora koje slovenski turisti više vole i bolje poznaju od hrvatskog, a mnogi su s Hrvatskom čvrsto povezani i vikendicama na našoj obali. Gotovo da je nemoguće uopće i naći Slovenca koji barem jednom nije ljetovao kod nas. Zemlja s oko dva milijuna stanovnika samo je lani hrvatskom turizmu dala 1,4 milijuna gostiju i zamalo 9,5 milijuna noćenja (jedino je Njemačka, s 2,7 milijuna turista, bila izdašnija).

Ni hrvatska strana, koju ovih dana reprezentiraju deseci tisuća jadranskih domaćina, nema nijedan dobar razlog odreći se one mudre, velomišćanske: politika neće u moju butigu. Tim više što su stvari globalnije nego što se možda čine na prvi pogled; ovog ljeta ne odrađuje se samo 2017. Sada se pripremaju i sezone 2018., 2019., pa možda i 2020.

Bjelodano je da je Hrvatska u krugu zemalja, uz Španjolsku, Grčku, Portugal..., koje, za razliku od Turske, Egipta i Tunisa, nekoliko posljednjih sezona obilato naplaćuju svoj imidž sigurne zemlje.

No sa svakom smo sezonom bliže njihovu velikom povratku, pogotovo Turske. Turističke vlasti već traže nova tržišta za trenutak kad će im se Nijemci, Austrijanci, Englezi – pa i Slovenci – opet masovnije okrenuti. Na jadranskim je domaćinima da ih u međuvremenu, već sad, očaraju i zaljube u naše more.

Komentara 3

ZG
zg223
18:42 02.07.2017.

nije slovenija dala 1,4 milijuna gostiju vec je dala 1,4 milijuna nocenja.vrh novinarstva.mozda da mene zaposlite umjesto ovoga 'profesionalca'?

DU
Deleted user
21:28 02.07.2017.

Taj članak treba prebaciti u crnu kroniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije