Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković poručio Slovencima:

'Uputite prosvjednu notu, ako mislite da je sve bilo idealno u arbitražnom postupku'

Andrej Plenković
Patrik Macek/PIXSELL
01.07.2017.
u 13:15

U subotu navečer na marginama skupa su razgovarali predsjednici Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, a premijer Andrej Plenković novinarima je rekao da je s Federicom Mogherini, potpredsjednicom Europske komisije u subotu na gala večeri načelno razgovarao i o toj temi.

Dubrovnik forum, tradicionalna međunarodna konferencija koja se održava pod nazivom „Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi“, iako na dnevnom redu nema problem oko odluke arbitražnog suda o razgraničenju Hrvatske i Slovenije, odražava se u sjeni različitih stajališta dviju država.

U subotu navečer na marginama skupa su razgovarali predsjednici Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, a premijer Andrej Plenković novinarima je rekao da je s Federicom Mogherini, potpredsjednicom Europske komisije u subotu na gala večeri načelno razgovarao i o toj temi.

-Naša pozicija je jasna. Europska komisija vrlo je obazriva u svojim komentarima. Ja očekujem daleko više u izravnom kontaktu s kolegom Cerarom. Mi imamo vrlo otvoren dijalog, čujemo se telefonom, viđamo se u Bruxellesu, a sada ću ja prvi put otići u Ljubljanu prije sastanka u Trstu. Mislim da su pozicije Slovenije jasne, kao i čvrst i jedinstveni hrvatski stav. Bitno je da nema jednostranih poteza i da na zreo način, kao dvije prijateljske zemlje nastojimo nastaviti rješavati otvorena bilateralna pitanja – rekao je Plenković.

Andrej Plenković
1/1

Kaže da ne očekuje pritisak iz Europske Unije na Hrvatsku zbog nepriznavanja odluke arbitražnog suda. 

-Nećemo biti impresionirani. Mislim da su ovo teme koje su bilateralnog karaktera i trebaju se urediti sukladno međunarodnom pravu – rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Hrvatska sa Slovenijom granični problem pokušala riješiti arbitražom, s BiH imamo sporazum koji nije ratificiran, sa Srbijom imamo bilateralnu komisiju, s Mađarskom je granica uređena, s Crnom Gorom smo razmišljali o međunarodnom sudu.

-U arbitražni postupak sa Slovenijom smo ušli u dobroj vjeri u ne baš idealnim okolnostima, tada zadnjih šest mjeseci nijedno poglavlje nije bilo otvoreno ni zatvoreno. Međutim došlo je do protupravne radnje tijekom arbitraže i za Hrvatsku više dilema nema. Ovo je pitanje između dvije zemlje i tako ćemo ga tretirati -rekao je Plenković.

Pahor je najavio upućivanje prosvjedne note, a Plenković kaže da je to logično ako Slovenija ide s tezom da je sve bilo idealno u arbitražnom postupku.

-Nakon što su sudac imenovan od Slovenije i agentica sami su dali ostavke, Slovenci imaju stav da je sve idealno. Razgovarat ćemo i naći rješenja – rekao je Plenković. Govoreći o stavu Njemačke i SAD-a naglasio je kako je i Hrvatska privržena poštivanju međunarodnog prava i presuda sudova i arbitraža, ali kada je sve korektno.

-Europska komisija je posredovala u nastanku arbitražnog pregovora, a ono što nije bilo dobro bilo je u radu suda. Donijeli smo odluku, diplomatska mreža radi, ljudi razgovaraju, ali tu nema ništa posebno. Mi sebe nećemo dovesti u situaciju da smatramo kako zbog jedne izjave nemamo podršku Njemačke. Naprotiv, imamo visok stupanj razumijevanja – rekao je Plenković koji je svima u Hrvatskoj čestitao četvrtu obljetnicu u Europskoj uniji. 

-Mislim da smo u protekle četiri godine ostvarili pomake, koristili prednosti članstva, a da bi naši ljudi, svi građani osjetili to članstvo mislim da će trebati čekati referentno iskustvo od prvih sedam godina ovog proračunskog okvira, do 2020. tad ćemo povući crtu što radimo dobro, a gdje možemo unaprijediti svoje aktivnosti. Trajno je nastojanje hrvatske Vlade da povećamo povlačenje sredstava – rekao je Plenković.

Naglasio je kako će izgradnjom Pelješkog mosta i povlačenjem sredstava bespovratnih 367 milijuna eura iz europskih fondova pomoći boljem identificiranju hrvatskih građana s činjenicom da smo tog 1.7.2013. ostvarili ključne strateške vanjskopolitičke zadaće od naše neovisnosti.

-Dubrovnik Forum, već tradicionalni skup ovaj put je zajednički organiziran sa sastankom šefova država i ministara Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Bila je to prigoda za razmjenu mišljenja s čelnicima država u našem susjedstvu o ključnim pitanjima: sigurnosnim, izbjegličkoj krizi, prijetnjama terorizmom, suradnji između službi kako bi prevenirali kritične situacije, kao i gospodarskoj suradnji, rekao je Plenković i naglasio kako će Hrvatska nastaviti pomagati državama u okruženju koje se žele približiti EU.

- Povezivanje je tema relevantna za Sredozemlje i europsko susjedstvo. Izravno je povezno sa stabilnošću EU i kontrole vanjskih granica. Činjenica da smo pronašli rješenje koje se tiče fleksibilnijeg provedbe šengenskog revidiranog zakonika pokazuje da se može primjenjivati i pravna stečevina i osiguravati sigurnosti, prevenirati terorističke napade i kvalitetno štititi naše gospodarske interese budući da je Hrvatska turistička zemlja – rekao je Plenković.

Komentara 87

DU
Deleted user
13:55 01.07.2017.

U konačnici, ovo je happy end za RH zbog nekoliko stvari. 1) Zahvaljujući obavj. radu naših službi, SLO je bespovratno kompromitirala ad hoc arbitražu kao metodu jer sad svima na uvid Know how odnosno teško će se netko odlučiti, a da a priori ima spoznaje o tome kako je lako pridobiti arbitre 2) HR javnost je senzibilizirana na ovu problematiku i nikad više nitko (sjetimo se pok. Račana ili diletantizma Jadranke Kosor) neće moći ulaziti u individualne pogodbe o ozemlju/moru RH 3) ovo je lakmus - tko nam je prijatelj, a tko nije . Da nije bilo obavještajnog probijanja nedozvoljene komunikacije arbitra, bili bi u teškom položaju - ali prisjetimo se, D-R nacrt je po RH daleko gori od arb. presude (čitajte što govori Rupel koji nezadovoljan presudom) i to je tragika, da se netko omamljen teniskim turnirima slov. i hrv. elite upustio u iz-dajnički čin prepuštanja ozemlja/mora, što je kontra Ustava RH. Tako da sitnica preokrenula zaplet na hrv. stranu - pred svijetom smo moralno "čisti" jer je SLO iskompromitirala ne samo konkretno arb. vijeće nego i metodu kao takvu, uostalom tek slijede stručni napisi o aferi.

JO
jono
13:41 01.07.2017.

Za uzvrat trebamo dobit jedan kooridor od Rupa do Austrije i jedan od Macelja Do Austrrije bez Winjeta i plaćanja cestarine

CH
Chen
13:52 01.07.2017.

Slovenac007.... Slažem se prisluškivanje tuđih razgovora nije u redu. Međutim te moram podsjetiti da je u hrvatskoj prije 20 godina uhvaćen slovenski kombi sa kompletnom špijunskom opremom koji smo vam dobrovoljno i korektno vratili. Što misliš kada si već pokrenuo to pitanje što Slovenija radi na Svetoj Geri ili kako vi zovete Trdinov vrh koji ste nepravedno okupirali.Da li možda prisluškuje hrvatsku telefoniju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije