Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitraža

Juncker čeka mišljenje Nevena Mimice i slovenske povjerenice

Jean Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
01.07.2017.
u 18:09

Prevladava stav da se Komisija ne treba svrstavati što zasad ide u korist Hrvatske

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je da će do utorka pročitati odluku Arbitražnog suda o slovensko-hrvatskoj granici i tek potom zauzeti stav o tom pitanju.

– Nažalost, predsjednik Europske komisije također je pravnik. Stoga želim pročitati odluke suda, bilo da se radi o normalnom sudu ili arbitražnom sudu, prije nego što zauzmem bilo kakav stav. Razgovarao sam prekjučer i jučer i s premijerom Estonije (Junckerov lapsus, Juncker je jučer boravio u Estoniji, ali je mislio na premijera Slovenije, op.a.) i s premijerom Hrvatske.

Kolegij europskih povjerenika raspravljat će o tome u utorak. Do tada ću čitati odluku, a potom mogu pričati – rekao je Juncker upitan o slovensko-hrvatskoj arbitraži u Tallinnu u povodu početka estonskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Skandal promijenio stav EK

Kako neslužbeno doznaje Večernji list u Tallinnu, Juncker očekuje da na kolegiju u utorak svoje stavove iznesu i europski povjerenici iz Hrvatske i Slovenije, Neven Mimica i Violeta Bulc. Pravnu analizu vjerojatno će ponuditi i pravna služba Europske komisije, koja također (više nego sam Juncker) čita odluku arbitraže iz koje se Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenske strane, povukla. Odluke na kolegiju u Komisiji obično se donose konsenzualno.

Moguće je čak i da rasprava o ovoj temi na kolegiju povjerenika u utorak u Strasbourgu bude prva, ali ne i posljednja, odnosno da se zakaže i neka kasnija rasprava po tom pitanju. U Junckerovu okruženju, prenose nam upućeni izvori s kojima smo razgovarali, prevladava stav da se Komisija ne treba zalijetati ni svrstavati snažno na bilo koju od dviju strana, već da treba pokušati igrati konstruktivnu ulogu nekoga tko se, uvijek i svugdje, zalaže za rješenja u duhu europskog zajedništva i kompromisa.

Takav prevladavajući stav u EK zasad ide u korist Hrvatske, koja je na poziciji da ne priznaje odluku kompromitirane arbitraže, nego poziva na bilateralne razgovore i pronalaženje novog rješenja za problem hrvatsko-slovenske granice. Takav stav ide u korist Hrvatske i zbog toga što je Komisija nakon izbijanja skandala, otkrivenog u Večernjem listu u srpnju 2015., i u službenoj prepisci s hrvatskom Vladom i u javnim izjavama iznosila stav da će poštovati odluku Arbitražnog suda.

Bilateralno pitanje

Sada Komisija više to ne govori, već govori o tome da je riječ o bilateralnom pitanju koje trebaju riješiti Hrvatska i Slovenija. Slovenski diplomati pomalo su nezadovoljni time što Komisija ne govori ono što oni žele čuti. Izvori upućeni u pripremu kolegija EK kažu da ishod te rasprave još može otići u bilo kojem smjeru: – Želimo raspraviti što dalje: trebamo li prihvatiti ili odbaciti odluku Arbitražnog suda, može li se naći neko drugo rješenje novim bilateralnim razgovorima…

– kaže izvor s kojim smo razgovarali pod uvjetom da ostane neimenovan.

Komentara 17

DU
Deleted user
18:13 01.07.2017.

Ne ceka on nicije misljenje jer ga vec ima.

PR
prajdali100
18:58 01.07.2017.

I ovaj Juncker nam je jako" sklon". Zurno trebamo saveznike i prijatelje.Nazalost to vise nisu Njemacka i Austrija koje svuda guraju Vucica i Srbiju.Vanjska "politika" koju su vodili Josipovic, Milanovic i Pusicka ce nam doci glave.Ja bih im javno sudio.

DU
Deleted user
19:34 01.07.2017.

Pa što ima Mimica komentirati kada za Hrvatsku taj postupak NE POSTOJI.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije