Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u budućnost

Premijera prvog hrvatskog futurističkog dokumentarca

Predstavljanje knjige Večernjeg lista i premijera filma "Pogled u budućnost 2068."
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/15
14.05.2019.
u 23:36

U Cinestaru u Branimir centru održala se promocija knjige 'Pogled u budućnost 2068.' i dokumentarca '2068.'

Umjetna inteligencija "Kapetanica Marta" polijeće sa Zemlje i 17 mjeseci kasnije stiže na – Crveni planet. To je samo jedna od vizualno atraktivnih scena dokumentarno-igranog filma “2068.” u produkciji Večernjeg lista koji je pokrenuo veliki multimedijski projekt “2068.: Pogled u budućnost”, a kojim smo pokušali odgovoriti na pitanje kakva nas budućnost čeka za 50 godina. Projekt je, naime, svoj vrhunac doživio večeras u Cinestaru u Branimir centru u Zagrebu na svečanoj promociji knjige “Pogled u budućnost 2068.”, ali i filma.

Znanstvene pretpostavke

Znanstvenici i stručnjaci iz raznih područja – Jan Šnajder, Slaven Letica, Igor Rudan, Aleksandar Battista Ilić, Ivana Nikolić Popović, Davor Ivanković, Boris Jokić, Miroslav Volf, Višeslav Raos te Marijana Grbeša u knjizi i dokumentarno-igranom filmu koji se temelji na futurizmu pokušali su predvidjeti kako će nam životi izgledati za 50 godina. 

Predstavljanje knjige Večernjeg lista i premijera filma "Pogled u budućnost 2068."
1/22

– Trebalo je mnogo hrabrosti za pokretanje ovog projekta, ali znao sam da smo na dobrom putu kada su svi znanstvenici objeručke prihvatili projekt – rekao je glavni urednik Večernjeg lista i inicijator projekta Dražen Klarić koji je prije prikazivanja filma predstavio knjigu, zajedno s jednom od esejistica, Marijanom Grbešom te izvršnom urednicom knjige Stelom Lechpammer. Redatelj filma je Večernjakov urednik Robert Bubalo kojemu je ovo peti dokumentarni film koji režira. 

– Svojevrsnu “kičmu” filma čini desetero hrvatskih znanstvenika ili stručnjaka iz pojedinih područja. Oni predviđaju budućnost svatko u svojem području, no nije riječ o pukim nagađanjima, nego o znanstvenim pretpostavkama. Dakle, svi oni rade reviziju o tome kako je svijet napredovao u proteklih 50 godina i razmatraju što bi se moglo dogoditi u budućnosti – objasnio nam je Bubalo. 

U dokumentarnom filmu uz svijetle i mračne prognoze o budućnosti čovječanstva nalaze se zanimljive te zabavne prognoze koje su odlično ilustrirane i igranim scenama, za koje redatelj kaže da nisu duge, ali su vrlo upečatljive, a u njima su sudjelovala i poznata glumačka imena, Marijana Mikulić i Goran Bogdan.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Distopijske scene

– Ima vrlo zabavnih prognoza. Recimo, život bi se mogao toliko produljiti da bismo za ručkom mogli imati više generacija, od tek rođene djece do njihovih šukundjedova i šukunbaka, pa i još starijih generacija. I što se događa – za stolom se nalaze ljudi koji se praktički ne poznaju, oni najstariji još se sjećaju vremena prije mobitela i interneta, a ovi najmlađi rodili su se s ugrađenim implantatima s mobilnom tehnologijom. Zatim imamo predviđanje da će se djeca rađati iz umjetnih maternica, dakle žene više neće biti trudne – otkriva nam redatelj dio zanimljivog sadržaja dokumentarca za koji su se nakon sinoć održane premijere čuli samo pozitivni komentari. 

U dokumentarcu su se radile i distopijske i utopijske scene istodobno te je u distopijskim scenama prikazano kako uživa samo jedna mala kasta, a svi su ostali robovi. U utopijskim pak scenama svijet je izjednačen i imamo budućnost kakvu svi priželjkujemo. 

Komentara 6

NE
Neo001
09:33 15.05.2019.

Ovakve vucibatine treba skinuti sa grbače naroda. Neka oni traže posao i svoju sreću u EU,tamo jako nedostaju takvi eksperti za pravljenje magle i kakanje po narodu koji ih hrani,

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
07:21 15.05.2019.

vas pogled u buducnost je na tragu ili vrlo slican pogledu marxa i englesa a postoji jedan problem budala udara glavom u zid i svaklu put razbije glavu a razmislja sigurno metoda nije dobra..tako vi ..zalosno prezalosno da nekakva elita u hrv zapravo sanja totalitarizam

VJ
vjaceslav
09:13 15.05.2019.

chrononautsima zager-u i evans-u, koji su su 1968. otišli mnogo dalje od hrvatskih kolega, u svome izvješću "in the year 2525", otisnutom na vinilskom disku, učinilo se da je 10 000. godina tek neka jučerašnja ili kako se navodi u izvješću "But through the eternal night The twinkling of starlight So very far away Maybe it's only yesterday"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije