Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba 'Zajedno smo 60 godina'

Povijest koja čuva vrijednost novinarstva

Iva Körbler
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/8
16.04.2019.
u 10:45

Kustosica izložbe Iva Körbler objašnjava kojim se motivima vodila pri stvaranju izložbe o povijesti najutjecajnijeg dnevnog lista

Izložba Večernjeg lista “Zajedno smo 60 godina” posebna je jer se ne bavi samo poviješću ili dokumentarističkim nivoom novina kao medija. U samom traženju materijala za izložbu shvatila sam da je Večernji list oduvijek bio mnogo više od samog prezentiranja informacija. Za njega su tijekom prošlih desetljeća radili najkvalitetniji hrvatski novinari, vrlo često sa završenim ili Filozofskim fakultetom ili Fakultetom političkih nauka, bili su redom izvrsni pisci, novinari koji su imali veliko znanje. Kvaliteta tekstova Večernjeg lista bila je svih ovih desetljeća na vrlo visokoj razini, a to je danas u eri općeg žutila i poluinformacija u medijima posebno vidljivo – počinje priču o radu na ovoj izložbu kustosica Iva Körbler.

Kako se radi ozbiljan tekst

A kustosica koja je radila na ovoj izložbi rođena je 1973. godine u Zagrebu. Likovna je kritičarka, nezavisna kustosica i urednica. Diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2000. do 2004. godine radila je kao znanstvena novakinja u HAZU, a od 2005. do 2009. godine na Institutu za povijest umjetnosti. Od 1995. godine u stručnim časopisima, novinama i tjednicima objavljuje likovne kritike, intervjue i tekstove s područja suvremene umjetnosti. Autorica je brojnih izložbi suvremenih domaćih i stranih umjetnika te nekoliko monografija.

Video: Hrvatska pamet Hrvatskoj – okrugli stol Večernjeg lista u Osijeku

Upravo je zato vrlo stručno odradila i ovu izložbu za koju kaže da je zamišljena tako da na panoima, a kao prateća dokumentacija samim naslovnicama, stoje vrlo važni tekstovi i kolumne istaknutih novinara i kolumnista.

– Ova je izložba u prvom redu namijenjena mladima, a oni na njoj mogu vidjeti kako se danas radi ozbiljan tekst. Mogu upoznati istraživačko novinarstvo, otkriti kako se plasira informacija, kako se vrlo teške i emotivne teme, čak i one iz crne kronike, prezentiraju na krajnje profesionalan način, tako da nisu patetične, da ne tonu u žutilo i da ne prelaze prag dobrog ukusa – ističe ona. Večernji je list u svih svojih 60 godina i u najosjetljivijim temama iz društvene i političke stvarnosti, svakodnevice, iz života građana, čuvao vrlo visoku razinu pisanja – od samih tekstova do opreme teksta. Zato i danas postoji na tržištu kao dnevni servis građana koji plasira informacije s dobrim ukusom.

Posebna je pozornost na izložbi, baš kao što se to radi svaki dan pri stvaranju novina, posvećena fotografijama. Za Večernji list tijekom povijesti pa sve do danas radili su i rade najpoznatiji hrvatski fotografi, a njihovi su radovi zaista umjetnički i nagrađivani iz godine u godinu trajanja najutjecajnijeg dnevnog lista u Hrvatskoj.

– Pokušali smo dinamičnim grafičkim prikazom na panoima prikazati ne samo najvažnije događaje iz povijesti svijeta, Hrvatske i Večernjaka, nego izvući zgodne “štiklece” iz svakodnevnih situacija u redakciji, pokazati sam odnos novinara i ekipe Večernjaka prema građanima – objašnjava kustosica Iva Körbler.

Iva Körbler
1/26

Iz analognog u digitalno

Istaknula je tako da izložba donosi i brojne situacije svakodnevice:

– Tu su prizori iz akcija spašavanja, pomoći, apela, čak i za vrijeme Domovinskog rata, što je posebna tema jednog velikog panoa. Vodili smo se time da mladim ljudima koji će tu izložbu gledati u šest hrvatskih gradova pokažemo prijelaz iz analognog u digitalno doba i poručimo da se i u današnjem svijetu još uvijek cijeni dobro znanje, dobra edukativna baza i dobra informacija – zaključuje kustosica.

Izložbu Večernjeg lista “Zajedno smo 60 godina” Slavonci mogu pogledati na Agrobiotehničkom fakultetu u Osijeku do petka od 7 do 20 sati. Naravno, pozvani su svi, a ne samo oni koje svakodnevne obveze dovode u prostor fakulteta.

Komentara 3

MO
modovisisajteMaraschino
12:03 16.04.2019.

realna istina? od partijskog dezinformatora do trač žutila. žuti i crveni karton u najavi....

Avatar clever
clever
12:20 16.04.2019.

suzy sram te bilo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije