Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskrsni stol

Za blagdane ćemo pojesti 3000 tona šunki

uskrs
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
01.04.2015.
u 11:36

Potrošnja svježeg odojka, prema procjenama, će se u uskrsnom tjednu i više nego utrostručiti, a janjetine i udeseterostručiti u odnosu na uobičajene tjedne u godini – na oko 350 tona

I ovih blagdana pojest će se najmanje 2500 tona mesa te oko 25 milijuna jaja, procjene su GIU Croatistočara. Računa se kako ćemo samo uskrsnih šunki, rolanih plećki i slično pojesti oko 1000 tona. No kako je samo Pivac ovih dana na tržište lansirao 700 tona suhomesnatih delicija, a računa se kako pokriva jedva 25% potražnje, član uprave Neven Pivac tvrdi kako bi se samo šunkica moglo pojesti i tri puta više, oko 3000 tona.

Na akcijama se šunka može kupiti već od 24,90 kuna, što je najmanje 10% manje nego proteklih godina. A iako je očekivati da je janjetina primarna delicija u uskrsnom ručku, zbog slabe kupovne moći, a i činjenice da nitko ne zna koliko zapravo janjadi u Hrvatskoj godišnje proizvedemo, posljednjih je godina s trona gura gotovo duplo jeftiniji odojak, koji se u nekim trgovačkim lancima prodaje već i za 27 kuna za kilogram. Potrošnja svježeg odojka, prema procjenama, će se u uskrsnom tjednu i više nego utrostručiti, a janjetine i udeseterostručiti u odnosu na uobičajene tjedne u godini – na oko 350 tona, dok će se junetine, koje smo pojačali uvoz iz Poljske i Nizozemske, pojesti oko 600 tona više nego obično.

Bakalara, koji je od hrane siromaha dogurao do glavne blagdanske delikatese, pojest ćemo oko 120 tona, no mlađe obitelji pomalo i odustaju od te tradicije u korist “friške” domaće morske ribe. Prosječna obitelj za uskrsne blagdane potroši oko kilogram mladog luka i 3-4 vezice rotkvice što su, prema riječima, zagrebačkog povrćara Stjepana Horvata velike količine, ali kratkog daha. Troše se uglavnom u uskrsnom tjednu pa se domaći povrćari samo u ovo vrijeme odlučuju na njihovu proizvodnju – i prodaju ih uglavnom sami na tržnicama za 5 kuna po vezici, a trgovci bi im platili najviše 1,50 kuna. Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su kako će četveročlana obitelj od Velikoga petka do Uskrsnog ponedjeljka potrošiti između 600 i 1000 kuna. Najjeftiniju košaricu do 600 kuna čine srdele i najjeftinija šunkica, a najskuplju iznad 1200 kuna bakalar i janjetina, kazao je Krešimir Sever.

>> Četveročlana hrvatska obitelj za Uskrs će u Dubaiju potrošiti 100.000 kuna

Ključne riječi

Komentara 1

FR
franjo
13:25 01.04.2015.

Uh' pojesti 300tona .. Bit će gova...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije