Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako je šeik upecao zamrznutu ribu

Naučili su me prepoznati kako hodaju Zagrepčani

marko podrug
Dusko Jaramaz/PIXSELL
30.07.2016.
u 15:29

Japanci i Korejci obožavaju slapove Krke, a jedni su pitali: “Kada se gase?!” Mislili su da je sve umjetno, da voda teče na prekidač...

Kod šibenske katedrale, na kamenoj klupi, domaći me uče kako prepoznati Zagrepčane.

– Tebe smo odmah otkrili po hodu. Juriš kao da ideš na tramvaj. Vidiš dečka kod stepenica, e on je iz Šibenika. Hoda polako, opušten je... Treba ti pola godine kad dođeš u grad da usporiš tempo. I onda počneš uživati – kažu Šibenčani. Prolaze brzonogi Japanci i krene anegdota:

– Japance i Korejce oduševe slapovi Krke. A jedni su pitali kad se slapovi gase! Mislili su da voda teče na prekidač.

Odlazim u “Vino & Ino”, gdje me čeka jedan od voditelja jazz-festivala Off, Marko Podrug. Tema vječni Arsen Dedić, uz Dražena Petrovića, simbol Šibenika.

– Đani Stipaničev je jednom pitao Arsena može li obraditi neku njegovu pjesmu. A Arsen mu odgovorio da ima u selu Donje Polje neku zemlju, da nju može obrađivati do mile volje... – kaže Podrug.

On i Magdalena provode me gradom, pokazuju tvrđavu sv. Mihovila na kojoj nastupaju svjetske zvijezde poput Morcheebe i Thievery Corporationa, pokazuju klub Azimut ispod katedrale:

– Azimut je napravljen od četiri bunara koja su prije nekoliko stoljeća bili vodospremnici... Zanimljiva je i Knjižnica Jurja Šižgorića, koja je izvorno bila Dom JNA, dokaz da se omraženi sadržaj može pretvoriti u nešto svima drago. Arhitektonsko je remek-djelo Ivana Vitića, barda naše suvremene arhitekture.

– Za turiste je naš grad odmor. Kad dođu iz Splita ili Zadra, kažu da im je tu spas – kažu. Idemo na kupanje na plažu Banj, a uz put čujem još jedan štos.

– Bio je neki šeik s jahtom. Jedne noći bacio parangal. A naši mu dečki na njega stavili zamrznute ribe: škarpine, zubace... On ujutro izvadi parangal i ostane u čudu. Hvalio je naše more i svoj ulov...

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nijeminišta
nijeminišta
14:20 31.07.2016.

ajme koje smeće od teksta...

LA
LacoLaco
22:27 31.07.2016.

Nekad je sjediste VL bilo u Zagrebu. Gdje je sada?????????? Koji ti k u rac znas o pavim Zagrebcanima. Zagreb je prije II svjetskog rata bio jako mali grad s gospodom, a onda su dosli divljaci iz sume koji su se ipak probali uklopit u "grad", a da ne govorim poslije 1992. Pavi uzas od likova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije