Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Srednjoeuropsko staro zimovalište ne natječe se s party destinacijama

                             Opatija
Foto: Srđan Hebar
1/4
19.07.2015.
u 17:00

Opatija je prvo turističko mjesto na Jadranu i ne mora imati sve atrakcije

Nijemci već u 11 ujutro uživaju u koktelima u kafiću iznad plaže Slatine. Ne neki klinci sa šiltericama, nego oni u mirovini. Taman su se spustili s doručka iz jednog od ovih hotela, kojih ima gdje god pogledam. Tako se ta dva para veselo smiju i lupaju po koljenima od dobrih štoseva, dižući čaše šarenih boja visoko prema suncu, pa razmišljam kako bih njihovo piće i sam naručio. Ne znam je li im slađi smijeh ili koktel. Zovem konobara i već mi je na vrh jezika: "Dajte i meni takav koktel!", ali iz usta izlazi:

– Kavu s hladnim, molim...

Dama i stara i mlada

Pravim se Englez, odnosno engleski džentlmen, a njihovo je pravilo bilo da ne piju prije – podneva. Vriska i dalje traje, a ispod nas valovi udaraju, morska se pjena diže i po dva metra u zrak, a opatijski kupači, nadam se trijezni, guštaju.

Stara dama uvijek je mlada – tvrde u Opatiji.

Iako šarmantna i bajna, naša prva dama turizma polako kao da gubi dah. U startu je, prije 170 godina, zamišljena kao zimovalište, zbog blage klime, a s u današnjim turističkim trendovima, poput Hvara ili Dubrovnika, uspuhano hvata korak.

'Ovo je naša Nica'

– Istina, ali arhitekturu srednjoeuropske provenijencije, i u tolikom broju, nećete naći nigdje u Hrvatskoj. Ovo je naša Nica, prvo turističko mjesto na Jadranu i ne može imati sve – kažu u Opatiji.

I imaju pravo, da je sve na istom mjestu, izgledali bi kao Las Vegas, gdje su načičkane piramide, sfinge, Eiffelov toranj, Kip slobode... I ovdje nezgrapno izgleda divovski napuhani morski park ispred takve arhitekture. On tu, ipak, ne pripada. U Medulinu OK, ali za Opatiju nije.

Zato kip Miroslava Krleže, koji gleda prema kupačicama – to je to! Neka se Opatija drži svoje priče, a ne da tjera onu koja nije.

>> Za pulsku Arenu i moderne gladijatore turisti palac dižu gore

>> Ispod Pule krije se tunel s izložbom i zatvorom; ulaz 15 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije