Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Baška

Pjenušac se hladi u tami mora na 32 metra dubine, a košare su sigurne od lopova

Krk- Baška
Foto: Srđan Hebar, Pixsell PZ VRbnik
1/25
22.07.2015.
u 13:14

U tami mora, na 32 metra dubine i na idealnoj temperaturi, njihovo pjenušavo vino dozrijeva ispred Vrbnika. Zove se Valomet. To je svjetska atrakcija.

Glumica Cameron Diaz ne tako davno obznanila je svijetu da voli svoje male grudi: "Savršene grudi stanu u čašu za šampanjac. Kad sam bila djevojka, željela sam bujno poprsje poput bake, ali majka me utješila kazavši da su najljepše grudi koje stanu u šampanjsku čašu."

Eto, pa tko nije znao... Kod nas u čaše ipak točimo piće. Vodu, sok, pivo, šampanjac, tko što ima. Društvo iz Vrbnika jedino se na svijetu dosjetilo u šampanjske čaše točiti pjenušac koji treba – upecati! Točnije, izroniti. U tami mora, na 32 metra dubine i na idealnoj temperaturi, njihovo pjenušavo vino dozrijeva ispred Vrbnika. Zove se Valomet. To je svjetska atrakcija.

A mi kao turisti to želimo vidjeti.

Enolog Dominik Gršković (30) dočekuje nas na ulazu u vinariju Poljoprivredne zadruge Vrbnik. Prije nego što će nas provesti vinskim podrumom – sjedamo u zadrugarski kafić.

Hoćemo po čašu

– Hoćemo li po čašu pjenušca? – kaže nam enolog. – Vidite onu hrid koja se spušta u more? E, nju zovemo Valomet. A par stotina metara ispred nje, na dubini od 32 metra, leže košare s pjenušcem. Trenutačno je dolje oko 1200 boca. Ime Valomet dobile su po toj hridi koja je na meti valova – objašnjava Gršković.

– Zar se ne bojite da boce ukrademo, sad kad znamo gdje su? – kažemo u šali.

– Ha-ha, nema šanse da ih nađete. Tu u Velebitskom kanalu bura puše 200 kilometara na sat, na dnu je mulj i vrlo je zamućeno. Pa i naši ronioci kada košare s bocama u lipnju vade, iako imaju GPS koordinate, teško ih vide. Ne brinemo se mi za kradljivce...

Točno je deseta godina otkako traje njihov projekt, redali su se ovdje mnogi stranci, dolazili su vidjeti to pjenušavo čudo u Vrbnik, inače mjesto u kojem je odrastao Josip Bozanić.

– Kolega Marinko Vladić poznaje tehnologiju proizvodnje najpoznatijeg francuskog šampanjca iz pokrajine Champagne, shvatio je da imamo ispred kuće, u moru, iste uvjete kao i Francuzi koji kopaju rupe od 60 metara i u njega spuštaju boce na sekundarnu fermentaciju – priča nam vrbnički enolog.

Foto: Srđan Hebar, Pixsell PZ VRbnik

Dar švedskom kralju

Svake godine ronioci s Krka izvade iz mora nekoliko desetaka boca, a boce su jedinstvene u svijetu jer na sebi imaju školjke i alge koje su se na njih zalijepile dok su ležale na dnu. Na kopnu, pjenušac u čaši lijepo perla, ima lijep raspored mjehurića, a miješaju se voćne arome i slankast okus. Valja znati da su boce Valometa dar koji u svijet nose izaslanstva Hrvatskog sabora, a i donedavni predsjednik Ivo Josipović je gostima, primjerice švedskom kralju, poklonio bocu Valometa. Cijena je 1420 kuna, a običnog pjenušca (dozrijeva u komori) 75 kuna. Kupiti se može samo kod njih u podrumu, u maloprodaji ga nema.

Foto: Srđan Hebar, Pixsell PZ VRbnik

Foto: PZ Vrbnik

– Ne znamo tko ga pije, boce odlaze u Dubrovnik, po obali, u inozemstvo – kažu u Poljoprivrednoj zadruzi Vrbnik s devetero zaposlenih, a grožđem, žlahtinom, opskrbljuje ih 125 kooperanata.

Neki su krenuli njihovim stopama. Nedavno je najpoznatiji slovenski vinar Janez Istenič ubacio svoje boce u bunar dubok 15 metara te namjerava 50 boca pjenušca kad dozrije pokloniti treneru Chelseaja Joseu Mourinhu. Za temu bi se, vjerujem, zainteresirala i spomenuta Cameron Diaz, dosjetljivo je društvo u Vrbniku.

>>Novi štos galebova: 'Gospođice, osvojili ste gratis koktel'

>>U Osoru smo vidjeli više kipova nego živih duša, a kažu da su od 1992. rođene dvije bebe

Komentara 1

JO
John13
15:08 25.07.2015.

Pitanje za novinara: Jeste li probali taj pjenusac sa dna mora, Valomet? Prvo ga probajte ili dajte testirati nekome tko se u pjenusce razumije i vise nikada to ostvarenje s dna mora necete nekom poslati, pokloniti ili natociti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije