Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Baška

Bašćanska je Vela plaža uz bok slavne Ipaneme u Brazilu

Baška
Foto: Pixsell
1/8
22.07.2015.
u 17:00

Kockasti dres nose mnogi turisti, ali, gle čuda, glavom i bradom čak i Davor Šuker

I u Vrbniku susrećemo turista u HNS-ovoj majici.

Ništa novo, pun ih je Krk, gdje god pogledate, neki kockasti dres. Nose ga stari, mladi, Nijemci, Česi...Gledamo bolje tog turista koji hoda u našem smjeru, a ono – Davor Šuker! Pravi, glavom i bradom. I to u crvenoj majici s HNS-ovim grbom. Zašto je predsjednik u službenoj odjeći reprezentativaca, pitamo se, a onda nam sine – pa on se maskirao u turista!

U znaku broja sedam

A oko njega (pravi) turisti na izletu, dolaze brodovima iz Selca, Novog Vinodolskog, Crikvenice... Kušaju žlahtinu i pršut te šeću slikovitim uličicama. I navečer idu dalje. A stanovnici Vrbnika, redom skromni.– Stalo nam je do očuvanja tradicije i starih običaja, pa smo i zadržali praksu da na vjenčanju žene nose narodnu nošnju “tesnek”.

Imamo i Kohlerov atlas tiskan 1718., koji je u knjižnici obitelji Vitezić. Jedan je od dva na svijetu, a drugi se čuva u Cambridgeu u Engleskoj. Mi Vrbničani smo redom veseljaci, ali smo marljivi i radišni – kažu.Krk je, doznajemo, sav u znaku broja sedam – u 7. stoljeću su ga naselili Hrvati, Frankopan je bio sedmi krčki knez, ima sedam glavnih središta, te se sedam puta branio od gusara. Prva asocijacijaPozdravljam ih i odlazim u Bašku. Prva asocijacija? Ploča. Pisana glagoljicom, iz 1100. godine. Vidjeti se može u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru. Tamo je replika, a original u HAZU.

Tko nije bio u mladosti, a zagrebačke su škole redom tamo išle na izlete, trebao bi to vidjeti. A onda na – plažu!Hrvatsku inačicu slavne plaže Ipaneme u Rio de Janeiru znaju svi. Iz daljine izgleda idealno, no kad priđete bliže, na njoj je strašna gužva. Teško je proći, nema mjesta za ručnik. Kupači, međutim, uživaju kad se proguraju do mora.– Većinom su to Česi i Talijani. Ima i Slovenaca te naših domaćih – kaže nam djevojka u baru Papa’s Beach te dodaje:– Ovo još nije prava gužva, tek će se “zagužvati” u kolovozu kada nahrupe Talijani!

>>Novi štos galebova: 'Gospođice, osvojili ste gratis koktel'

>>U Osoru smo vidjeli više kipova nego živih duša, a kažu da su od 1992. rođene dvije bebe

Komentara 3

JS
JUREK SKAJNICKIN
17:15 23.07.2015.

E bas tu putujem sutra na pet dana.

Avatar vodomar
vodomar
00:37 24.07.2015.

Srđane, Srđane, jesi li ti pri sebi? Je li te Bujanac počastio nečim iz svog asortimana?

JO
John13
14:29 25.07.2015.

e novinaru, novinaru, bascanska plaza je lijepa, ali usporedjivati je sa Ipanemom, dajte... U Baski je more ciisce nego na Ipanemi, a na Ipanemi od mora do ceste ima ne znam koliko nogometnih, odbojkaskih, kosarkaskih igralista + svi ugostiteljski sadrzaji.. Sve to je smjeseno na vecoj daljini od mora nego sto je cijela Baska velika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije