Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici upozoravaju

Sljedeće godine više snažnih potresa pogodit će Zemlju. Evo i zašto...

Potres
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
20.11.2017.
u 19:58

Bilham i njegova kolegica Rebecca Bendick sa Sveučilišta Montana analizirali su potrese od 1900. godine do danas.

Znanstvenici upozoravaju da bi nas više razornih potresa moglo pogoditi sljedeće godine zbog toga što će se usporiti Zemljina rotacija, piše Mirror

Smatraju da male promjene u brzini Zemljine rotacije mogu "osloboditi" veliku količinu energije ispod površine što će "pokrenuti" snažne potrese.  Roger Bilham sa Sveučilišta Colorado je rekao da postoji snažna povezanost između Zemljine rotacije i potresa te dodao da će se sljedeće godine povećati broj snažnih potresa. 

Potres
1/7

Analizirali potrese od 1900. do danas

Bilham i njegova kolegica Rebecca Bendick sa Sveučilišta Montana analizirali su potrese od 1900. godine do danas te otkrili da se u razdobljima kada se usporava Zemljina rotacija povećava broj snažnih potresa s 15 na 25 do 30 godišnje. 

- Sljedeće godine ćemo imati bitno više snažnih potresa. Ove godine smo ih imali šest, a 2018. godine lako bi se moglo dogoditi njih 20 - zaključuje znanstvenik. 

Komentara 3

LI
Lisnjak
20:14 20.11.2017.

potresi ce trefit u prazno, buduci smo neki dan imali smak svijeta. vjerovatno ce produzit u pravcu mjeseca.

DU
Deleted user
21:45 20.11.2017.

Sva sreca da ne znamo gdje ce zatresti.

OK
okvarbudovič
20:05 20.11.2017.

cim prije to bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije