Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stratolaunch

Testni let najvećeg zrakoplova na svijetu počinje 2016. godine

Stratolaunch
Foto: JR Shumacher/Wikimedia Commons
10.08.2015.
u 19:49

Stratolaunch je projekt Paula Allena, suosnivača Microsofta

Stratolaunch, najveći zrakoplov na svijetu s rasponom krila od 117 metara, trebao bi s testnim letovima početi već sljedeće godine. Radi se o svemirskom projektu Paula Allena, suosnivača Microsofta, koji pokušava učiniti realnim i sigurnim letenje svemirom. Stratolaunch ili Roc, kako tepaju avionu prema mitskoj ptici, trenutačno je u izradi, a trebao bi biti služiti za lansiranja u svemir raketa ili satelita. Usto Allen tvrdi da će njegov projekt, bude li uspješan, znatno smanjiti troškove i povećati broj lansiranja.

Dugačka pista

Naime, Stratolaunch je napravljen na temelju dva umirovljena Boeinga 747 te će imati šest motora i 28 kotača. No, osim zrakoplova, tvrtka mora izraditi i infrastrukturu poput piste jer za ovakvu veličinu zrakoplova, koji bi s teretom i raketama trebao težiti 540 tona, potrebna je pista duga 3657 metara (12.000 stopa), dok je za prosječan komercijalni avion dovoljna pista od 2133 metra ili 7000 stopa. Letjelicom bi trebala upravljati tročlana posada, smještena u desnom trupu.

Paul Allen još je jedan u nizu pojedinaca koji ulažu svoj novac u svemirske programe. Iako je i aktualni predsjednik uprave, Chuck Beames operativno upravlja tvrtkom Vulcan Aerospace. Sve se odvija prema planu, tvrdi Beames, zrakoplov se planira dovršiti u prvom dijelu 2016. te odmah potom početi testne letove.

– Želimo ići sporo, konzervativnim pristupom, te postupno nakon niza letova modificirati i usavršavati performanse. Bit će nam potrebno godinu do dvije testiranja budući da imamo samo jedan zrakoplov – kaže.

Konkurencija raste

Hoće li lansirati rakete kako je prvobitno planirano ili će se ipak prebaciti na manje satelite, tvrdi Beames, isključivo će biti poslovna odluka Paula Allena budući je to tržište već poprilično puno. Prema Beamesovim riječima, dobro je što konkurencija buja, no hoće li svi biti uspješni, tek će se vidjeti, no svakako živimo u vrlo uzbudljivim vremenima. Komercijalni letovi trebali bi, prema sadašnjim procjenama, početi tek 2020.

>> Solar Impulse 2 prvi puta izvan baze zbog testa solarnih panela

>> Od Londona do New Yorka za jedan sat

Komentara 15

Avatar Pinokio
Pinokio
20:46 10.08.2015.

Tako lijepa hrvatska rijec "proba" se potiskuje zato sto je koriste Srbi. Rijec "test" je engleskog porijekla. Tako dobismo jezikolomni "testni" let umjesto "probni".

ST
stefj
20:56 10.08.2015.

Hm, Njemački koncept iz Drugog svjetskog rata. Ipak su ti Švabi imali dobre ideje koje se još dan danas eksploatiraju...

FO
ForeignLegion1987
20:43 10.08.2015.

Kupujem ga....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije