Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pothvat znanstvenika u Washingtonu

Terapijom T-limfocitima izliječili 26 od 35 oboljelih od leukemije

stanice raka
Foto: Thinkstock
17.02.2016.
u 18:00

Iako rezultati istraživanja bude optimizam liječnika, i dalje su oprezni jer je dio ispitanika doživio teške komplikacije, a dva su umrla

Genetičkim inženjeringom modificirani T-limfociti pacijenata oboljelih od akutne limfoblastične leukemije “naoružani” da napadnu tumorske stanice uništili su simptome te bolesti u većine ispitanika (26 od 35) istraživanja koje su proveli znanstvenici i liječnici Fred Hutchinson Centra za istraživanje raka u Washingtonu. Vijest je to koju su i svjetski mediji tretirali kao korak bliže liječenju raka, što potvrđuju i hrvatski stručnjaci, ali uz jasnu ogradu kako je riječ o metodologiji koja kao koncept postoji već desetljećima. U konkretnom radu, T-limfocit je izmijenjen tako da na sebi ima molekulu koja prepoznaje protein na površini tumora i napadne tu stanicu jer ju prepozna kao lošu.

Jaka i smrtonosna reakcija

– Koncept ugradnje receptora na T-stanice koji će se poslije selektivno vezati na tumorske stanice i pokrenuti kaskadnu reakciju imunološkog sustava koji će dovesti do uništenja tumora jest logičan, no potrebno je pričekati još neko vrijeme jer iskustva su nam i do sada govorila da se slični učinci mogu postići, ali kratkotrajno. Osobno me zanimaju i nuspojave koje su uzrokovane ovakvim postupkom jer, prema ranijim spoznajama, bilo bi naivno očekivati da će modulirane T-stanice napasti isključivo tumorske stanice. Taj proces zbog sličnosti antigenskih struktura nekih normalnih tkiva s tkivom tumora nije jednostavno odvojiti precizno poput kirurškog noža – objašnjava prof. dr. sc. Dragan Primorac napominjući da je uvijek postojala želja da se “nekom tehnologijom” T-stanice imunološkog sustava stimuliraju kako bi uništile “strane” stanice. No, kako kaže ovaj poznati znanstvenik, tanka je nit između neefikasnosti ovih stanica i njihove pretjerane aktivnosti koja može dovesti do teških komplikacija i smrti.

Dio ispitanika i u ovom istraživanju doživio je teške komplikacije, a dva su pacijenta preminula. Toksičnost takvog liječenja jedan je od problema, smatra i prof. dr. sc. Mirando Mrsić, hematolog. Kako kaže prof. Mrsić, T-limfociti ne reagiraju samo na tumore nego i na bakterije i viruse te, kada dođe do njihova napada na tumorske stanice, oni se raspadaju i izlučuju citokine medijatore, što izaziva upale.

– U tijelu se to prezentira kao visoka temperatura, pad tlaka, opće loše stanje i vjerojatno je sad drugi korak upravo dodatno modificirati proceduru tako da ta reakcija ne bude toliko jaka i smrtonosna. U svakom je slučaju ovo velik korak u liječenju malignih bolesti trenutačno usmjerenom prema akutnim leukemijama i limfomima jer su to bolesti koje ipak imaju jedinstveni set molekula na površini, zbog čega ih je lakše genetičkim inženjeringom modificirati da napadaju maligne stanice – objašnjava prof. Mrsić.

Poput pametnih lijekova

Liječnici i znanstvenici ne opovrgavaju važnost ovih rezultata, no napominju da je riječ o terapiji koja je još tko zna koliko godina daleko od primjene u praksi. Prof. Mrsić uspoređuje ovaj nalaz s otkrićem i primjenom pametnih lijekova, ali na kojemu će se dalje sigurno raditi, s naglaskom na problem reakcija organizma zbog raspada stanica. I prof. Primorac ističe da je riječ o vrlo optimističnoj vijesti, uz napomenu da ostaje još puno rada na tome te podsjeća na slične probleme u pokušaju genske terapije.

– Kad su znanstvenici ubacivanjem određenih molekula dovodili do inaktivacija oštećenog gena, ali i niza potpuno “nevinih” gena, radili su time veću štetu od koristi – zaključuje ovaj znanstvenik. 

>> Genetski modificiran virus 'ubija' rak? Znanstvenici: Imamo dokaze! 

>> Američka FDA odobrila novi lijek za liječenje raka krvi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije