Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Telekomima prepolovljena naknada, proračun ostaje bez 100 milijuna kuna

Radi se o naknadi koju telekomi plaćaju za korištenje radifrekvenskijskog spektra, potrebnim za rad mobilnih mreža.Točnije, plan je bio prikupiti 225.413.333,33 kuna, a rasterećenje za telekome, prema planu bit će 99.840.000,00 kuna.
08. svibnja 2020. u 19:06 8 komentara 1954 prikaza

Telekomi su slijedom Akcijskog plana o neporeznim i parafiskalnim davanjima koji je u četvrtak Vlada prihvatila na svojoj sjednici dobili ono za što su posljednje vrijeme i ono prije koronakrize intenzivno lobirali i naglašavali kao svojevrsnu 'investiciju' države.

Smanjena im je naknada za radiofrekvencijski spektar (Godišnja naknada za uporabu neuparenog radiofrekvencijskog spektra) koja se izravno uplaćuje u državni proračun i to za 50 posto.

Boris Drilo PODATKOVNI PROMET JE EKSPLODIRAO Internet se u doba pandemije pokazao jednako bitnim kao struja, voda, plin!

Tako će telekomi ukupno u proračun ove godine uplatiti oko 100 milijuna kuna manje negoli je to bilo predviđeno.
Točnije, plan je bio prikupiti 225.413.333,33 kuna, a rasterećenje za telekome, prema planu bit će 99.840.000,00 kuna.
Radi se o naknadi koju telekomi plaćaju za korištenje radifrekvenskijskog spektra, potrebnim za rad mobilnih mreža.

Ova naknada posebice je bila u fokusu za prošle financijske krize, kada su telekomi bili ocijenjeni kao sektor koji dobro zarađuje i može im se nametati dodatni pritisak.

Tako je ta ista naknada bila jedno vrijeme i trostruko viša. Naime, prvo povećanje naknade bilo je još 2012. godine, potom još jedno za 2014. godinu, a sve u ime krpanja rupa u proračunu.

Nakon što je postignuta relativna gospodarska stabilnost, naknada je vraćena na onu prvobitnu cijenu u dva navrata. Tako da je početkom prošle godine, došla na razinu 2012.  Ovim akcijskim planom, naknada je dodatno prepolovljena.

Darko Horvat AKCIJSKI PLAN Horvat predstavio novih 10 mjera: Rasterećenje gospodarstva za više od 686 milijuna kuna

- Valja naglasiti da je istovremeno broj frekvencija na koje se plaća naknada  povećavan kako su mobilne mreže napredovale i razvijale se, tako da  u odnosu na broj naknada, prihod proračuna zapravo ovim smanjenjem nije značajno promijenjen – pojasnio nam je Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Naknade za radiofrekvencijski spektar buduće 5G mreže, također je predmet razgovora države, regulatora i telekoma. Buduće ulaganje u 5G mreže, odnosno u dodatni spektar koji je potreban za njeno 'pravo' funkcioniranje, trebalo bi se početi događati sljedeće godine.

Kako kaže T. Obuljen, koronakriza odgodila je malo planove te će umjesto do kraja ove godine, dodjela biti u prvom kvartalu sljedeće godine. Plan je da model dodjele spektra za 5G bude putem javne dražbe, kazao nam je T. Obuljen.

Usuglašeno je, premda ne i formalizirano, da će telekomi u ime manjih naknada za frekvencije snažno ulagati u razvoj  5G mreže.
Za sada, Akcijski plan ne uvjetuje ulaganja, već je tek rasterećenje postojećeg poslovanja, a u ovom konkretnom dijelu to znači da  osigurava rad na postojećim frekvencijama i održavanja postojeće mreže. 

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  Ovo je ravno nacionalnoj izdaji...prvo im poklonite mrežu koju smo svi mi platili onda im još ne uzmete 100 miliona koje su dosloce opljačkali što građanima što državi...

 • @ploto@:

  Dajte im sve badava.Zašto bi uopće plaćali bilo kakve pristojbe ?

 • znam:

  Vlada umjesto da investira u sijanje psenice, investira u sijanje ambrozije.