Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera Appleova gadgeta

Što se zna nekoliko sati prije Appleove premijere u San Franciscu

Epson-Seiko e-reader
Epson Seiko
27.01.2010.
u 16:31

Predsjednik i glavni izvršni direktor nakladnika McGraw-Hill Terry McGraw za CNBC je najavio udžbenike za Appleovoj pločici koja se temelji na iPhone OS-u.

Prije nego što u 19 sati izvjestitelji s prijenosnim računalima počnu izravno prenositi događanja iz dvorane u Centru umjetnosti i kulture Yerba Buena u San Franciscu, u kojoj će Appleov čelni čovjek Steve Jobs predstaviti "novu Appleovu inovaciju"  - a tko ih želi pratiti, to može sljedeći npr. ovu ili ovu poveznicu - htjeli bismo rekapitulirati najsvježije tračeve o tome što se priprema. Naravno, i pružiti čitateljima mogućnost da se uživo uvjere koliko je besmisleno predviđati što će Apple zapravo pokazati.

Najveći gaf sinoć je napravio Terri McGraw, predsjednik i glavni operativac nakladničkog diva McGraw Hill. Hvaleći se kvartalnim uspjehom tvrtke (44 posto bolje nego lani) na CNBC-u, otkrio je da će se posvetiti elektroničkom izdavaštvu, posebno udžbenika.

- Već dugo surađujemo s Appleom pa imamo sav potreban alat za izdavaštvo na iPhone OS-u - rekao je McGraw, ne shvaćajući da se dosad još nije znalo koji će operativni sustav biti temelj novoga komada Appleova hardvera.

Da će prelazak s tiska na papir u elektronički oblik biti snaga nove platforme, govori i veliki komentar New York Timesa o tome da nakladnici već danas moraju razrađivati strategiju što će objavljivati na internetu a što na papiru i njemu najpodobnijim elektroničkim novinama.

Jasno je da će na novom prenosivom računalu kojim se upravlja gestama prstiju, ponekad i sa svih pet, ostati raniji Appleovi servisi kao što je iTunes za prodaju glazbe, filmova i TV programa te AppStore, a da će računalo biti sposobno za čitanje svih dosad poznatih e-publikacija, uključujući Amazonov format za Kindle i onaj Sonyjeva konkurenta. Da će čitati i PDF-ove, ne treba trošiti riječi.

Neki nagovještaji govore o teškim jučerašnjim pregovorima Applea s najvećim nakladnicima koji su trajali punih 11 sati. Navodno je postignut dogovor da od prodajne cijene nakladniku ide 70, a Appleu kao prodavaču 30 posto.

U naslovima mnoštva portala već je danas pisalo "Može li Steve Jobs spasiti tiskane medije kao što je spasio glazbenu industriju?", aludirajući na inertne producentske kuće koje nisu shvatile da se vrijeme promijenilo i da za pad prodaje CD-a nije krivo njihovo konvertiranje u MP3 format.

Prebirući bilance dalekoistočnih poslovnih časopisa, reklo bi se da je Apple pokupovao sve kratkoročne zalihe raširenih LCD ekrana s pozadinskim LED osvjetljenjem od 10 i 10,5 inča, kao i male količine OLED ekrana, koji daju daleko bolju sliku, a mogu biti tanji. Ako izlaze obje inačice, ona s OLED-om bit će osjetno skuplja i može se očekivati tek od rujna.

Gotovo je posve sigurno da će naprava imati dvije kamere (naravno, i mikrofon), jednu za snimanje videa (možda i fotografije) s poleđine, a drugu za autoportrete i komunikaciju. Nije posve sigurno da će imati ležište za SIM čipove telekomunikacijskih operatera, ali onima koji pri ruci nemaju WiFi, a mogu si pomoći 3G mrežama, bit će na raspolaganju USB kroz koji će se puniti baterija. Čak se govori o dva USB priključka, jedan za sidrenje računala u vodoravnom, a drugi za njegovo sidrenje u uspravnom položaju, a da se pritom na njemu može raditi.

Klasični programi koji su računala učinila korisnima, poput programa za pisanje, tabličnih izračuna, obrada fotografije i sl. dolazit će s računalom. Ostalo bi se trebalo moći kupiti na internetu.

Opširnije nakon predstavljanja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije