Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt DONES

Španjolska i Hrvatska grade ključni pogon za EU fuzijsku elektranu

Zagreb:  U institutu Rudjer Bošković pušten u pogon ionski izvor za He snopove
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
18.03.2022.
u 18:00

U Madridu je potpisan sporazum kojim je projekt DONES dobio zeleno svjetlo, a potpisali su ga ministar Radovan Fuchs i španjolska ministrica Diana Morant

Radovan Fuchs, hrvatski ministar znanosti i obrazovanja, i njegova kolegica, španjolska ministrica Diana Morant potpisali su u Madridu sporazum kojim je projekt Demo Oriented Neutron Source ili DONES dobio zeleno svjetlo. Vrhunac je to europskog fuzijskog projekta kojim će biti sagrađena prva fuzijska demonstracijska elektrana, u kojoj se energija dobiva iz fuzije, što se smatra svetim gralom fizike.

Hrvatski dizajn

Zadatak je DONES-a doći do materijala koji će se primjenjivati u njezinoj gradnji, odnosno takvih koji mogu izdržati opterećenja procesa fuzije koji oslobađa golemu energiju. A to je preduvjet kako bi se 2035. počelo s gradnjom demonstracijske elektrane DEMO u EU.

- Da nije bilo pada drona i rata u Ukrajini, ovo bi u Hrvatskoj bila najznačajnija vijest ovaj tjedan! - uzbuđeno kaže prof. dr. sc. Tonči Tadić iz Instituta "Ruđer Bošković", naš čovjek u europskom projektu fuzije. DONES će biti smješten u Španjolskoj te je plod uske suradnje te zemlje i Hrvatske, odnosno snažnog sudjelovanja hrvatskog znanja i hrvatskih tvrtki.

Nedavno smo objavili i vijest o rekordnom rezultatu oslobađanja energije od 59 megadžula u britanskom eksperimentalnom reaktoru JET. Nažalost, taj se reaktor zbog Brexita više neće koristiti u EUROfusionu, europskom programu istraživanja fuzijske energije, ali ta činjenica neće omesti EUROfusion.

– Nažalost, JET će se čak i gasiti zbog nedefiniranog statusa Velike Britanije u odnosu na Europsku uniju i Euratom. DONES, dakako, nije tokamak poput JET-a, već je akcelerator zračenja koji služi za testiranje materijala za fuzijsku elektranu. Paralelno na ITER-u, eksperimentalnom tokamaku u Francuskoj, treba postići stanje goruće plazme, pet ili deset puta veći izlaz energije od uložene što je preduvjet da bi fuzijska elektrana uopće imala smisla. A također i na DONES-u početi s programom ozračavanja materijala neutronima da bismo za pet godina rada, od 2031. do 2035. imali dovoljno podataka o tome od kojih materijala zapravo konstruirati sam reaktor fuzijske elektrane DEMO - objasnio nam je znanstvenik s IRB-a.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ističe kako, unatoč tome što mi nismo dobili projekt DONES, ipak se na razini Europe cijeli projekt podrazumijeva kao španjolsko-hrvatska inicijativa.

- Mi sudjelujemo s dizajnom cijelog uređaja. Od nas se očekuje dizajn i isporuka dva ključna krana za DONES, HROC i ACMC. Konzultirali smo niz hrvatskih tvrtki koje imaju nuklearnu referencu, a konačni dizajn napravit će Fakultet strojarstva i brodogradnje te INETEC. HROC koji služi za podizanje poklopaca s komore za uzorke i premještanje teške opreme čudo je hrvatske tehnologije, 140 tona nosivosti s milimetarskom preciznošću i šest stupnjeva slobode kretanja koji će raditi konzorcij hrvatskih tvrtki. Kran ACMC služi za hvatanje kasete s uzorcima te za precizne remonte pomoću robotske ruke, a bez ova dva krana nema DONES-a. Treći je naš ključni doprinos set dijamantnih detektora za kontrolu snopa na akceleratoru što isporučuje IRB i što je također jedna futuristička tehnologija jer bi se radilo o dijamantnim detektorima zračenja koji rade u tekućem heliju. U Europi se mogu na prste jedne ruke nabrojiti laboratoriji koji bi se mogli u to upustiti. Dalje je tu i središnji kontrolni sustav te zadnjih šest metara akceleratora, sekcija TIR, sa svom mogućom elektronikom i laserima za dijagnostiku nevjerojatno moćnog ionskog snopa snage 5 MW, te za kontrolu slapa rastaljenog litija. I to isporučujemo mi, tj. IRB i IFS, u suradnji s našim kolegama u Španjolskoj i Njemačkoj. Dosta je posla, jer isporučujemo i agregat za nužni pogon sličan onom kakav se nalazi u Černobilu, dakle takav koji radi i u nemogućim uvjetima - objasnio je prof. Tadić koji kaže da se početak očekuje već za mjesec dana, s prvim zadatkom formiranja natječajne dokumentacije i pripreme hrvatskih kadrova za DONES.

Političari trebaju podržati

– Nevjerojatan nas posao čeka u idućih deset godina, a obavili smo golem posao i u proteklih pet godina. Morate znati da je predivan osjećaj kada dvije zemlje nastupaju zajedno kao partneri pred cijelom Europom. Sada je ostalo samo na europskim političarima da taj projekt do kraja podrže - kaže naš stručnjak za fuziju.

Video - Mladić oduševljava svojim izumima: Napravio je drvenu teretanu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije