Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Slučajno otkriće: Japanac izmislio samoobnavljajuće staklo

Drugi znanstvenici pokazali su slična svojstva s kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao s jednim tipom stakla, a da ga nije morao prethodno otopiti.
28. prosinca 2017. u 10:00 2 komentara 6808 prikaza
Foto: Screenshot

Japanski znanstvenik otkrio je slučajno novi tip stakla koje se može popraviti jednostavno pritišćući slomljene dijelove zajedno no trebat će, nesumnjivo, čekati još godinama prije nego se ta inovacija nametne u industriji.

robot HITNO ULAGANJE U LJUDE Budućnost nosi surovu realnost: Evo s čim će se radnici morati suočiti

Yu Yanagisawa, znanstvenik s Tokijskog sveučilišta, kazao je da je otkrio novi materijal slučajno dok je proučavao ljepila sposobna za djelovanje na vlažnim površinama.

U laboratorijskom pokusu 33-godišnji Yanagisawa lomi na pola mali komad stakla u vlastitoj proizvodnji. Pritišće potom dva dijela jedan uz drugi tijekom 30 sekundi na ambijentalnoj temperaturi prije nego se dogodi "čudo": staklo je ponovno u jednom komadu.

Komad rekonstruiranog stakla čini se otporan.

[video: 23268 / ]

To organsko staklo, slično akrilskom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, po istraživanju Yanagisawe.

Drugi znanstvenici pokazali su slična svojstva s kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao s jednim tipom stakla, a da ga nije morao prethodno otopiti.

Ta bi inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog vjetrobranskog stakla ili građevinskog materijala, po Yanagisawi.

Pogledajte i galeriju: Prvi rokovnik u svijetu čija će naslovnica “oživjeti” pomoću AR tehnologije proširene stvarnosti

1 / 10
Ženski rokovnik 2018.
E-mail Igor Rudan Pretvara li se elektronička pošta od rješenja u problem? Prva estonska IT odvjetnica Ulaganje u startup je najrizičnije, podaci govore da devet od deset njih ne uspije Newfaces Finale Zagreb Connecta Upoznajte startupovce koji mijenjaju našu svakodnevicu
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Stranac u noci:

    hidrogena povezanost - mislio sam da "on the face of the place" prijevodi spadaju u Top Listu Nadrealista, a ne u ozbiljne novine. Na zalost, izgleda da su moja ocekivanja previsoka. Zar novinar nema elementarno znanje kemije (1. razred srednje ... prikaži još! skole) da zna da "hydrogen bonding" nije "hidrogena povezanost" nego VODIKOVA VEZA?

  • Knez Drpimir:

    Ja već pomislio da su Rusi nešto korisno za čovječanstvo izmislili, a da nije kalašnjikov ili nuklearna bomba :)