Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENIJALNA IDEJA

Semafor za 21. stoljeće: Svako je svjetlo drukčijeg oblika

semafor
Yanko Design
10.06.2010.
u 16:29

Raspored boja na semaforu ostaje klasičan, ali je svako svjetlo drukčijeg oblika.

Devedeset godina nakon što je policajac W. Potts u Detroitu smislio prvi modernu semaforsku kombinaciju crveno-žuto-zeleno, tri dizajnera iz Južne Koreje smislila su jednostavno, ali genijalno poboljšanje.

Korejski dizajneri Ji-Youn Kim, Soon-Young Yang i Hwan-ju Jeon došli su na ideju koja bi mogla znantno doprinijeti sigurnosti prometa, naročito kad su u pitanju vozači koji slabo razlikuju boje.

Po njihovoj ideji, raspored boja na semaforu ostaje klasičan, ali je svako svjetlo drukčijeg oblika: crveno je trokutasto, žuto i dalje okruglo, a zeleno kvadratno, pa i oni koji slabo razlikuju boje (a s tim, prema statistici, ima problema svaki šesti muškarac) mogu prema obliku svjetla lako odrediti koja boja svijetli na semaforu.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:01 10.06.2010.

Pa, bez obzira jesu li daltonisti ili ne, raspored svjetala je uvijek isti bez obzira radilo se o horizontalnoj ili vertikalnoj signalizaciji...

B1
B1st
05:24 14.06.2010.

Jako važna stvar za čovječanstvo, vidi kako smo evoluirali :)

LI
lietuva
18:16 10.06.2010.

Crveno bi svjetlo trebalo biti okruglo, a žuto trokutasto, jer je kod znakova okrugl oblik zabrana, a trokutasti upozorenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije