Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Ruski znanstvenici pronašli lijek protiv ovisnosti o drogama

Znanstvenici tvrde da nove molekule pomažu kod liječenja od ovisnosti o opijatima, a sam tretman potrajao bi od jedne do dvije godine
30. siječnja 2017. u 12:00 3 komentara 4409 prikaza
Droga
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/4

Ruski znanstvenici stvorili su molekulu koja blokira osjećaj ugode koji stvara konzumiranje droga. Ulaskom supstance u krvotok ovisnika stvaraju se antitijela koja spriječavaju prodiranje efekta droge do receptora u mozgu.

Očekuje se da bi do 2023. godine ovo postao prvi ruski lijek za borbu protiv ovisnosti o drogama, kako izvještava RT. Znanstvenici tvrde da nove molekule pomažu kod liječenja od ovisnosti o opijatima (heroin, morfin, kodein, metadon), a sam tretman potrajao bi od jedne do dvije godine.

uskok Suradnja s hrvatskom policijom DEA stoji iza uhićenja svih velikih dilera s hrvatskom putovnicom

Testiranje lijeka

Lijekovi već dostupni na tržištu liječe svega 10 do 30 posto ovisnika te imaju dosta nuspojava. Ove godine, stoga, počinju predklinička testiranja na životinjama, a pokažu li se uspješnim, novi lijek testirat će i na ljudima. Ovisno o rezultatima, znanstvenici će odrediti mogućnost korištenja lijeka u svrhu profilakse, odnosno prevencije utjecaja/korištenja droga, posebice kod adolescenata.

Ruske novine Izvestia navode da je u ruskom Ministarstvu zdravstva registrirano oko 600 tisuća ovisnika. Federacija za kontrolu trgovine opojnih droga pak procjenjuje da postoji još 4 do 7 milijuna neregistriranih korisnika droga. 

>> Filipini prekidaju rat protiv droge dok ne "očiste" korumpiranu policiju

Poslije potresa bojali ste se oprati kosu ili otuširati? Psihologinja otkriva pozadinu takvog stanja
Vozi eko
VOZI EKO
Odgađa se edukativni projekt Vozi eko