Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
superbaterije

Razvili litijsko-ionske baterije koje se pune za samo 15 minuta

baterija
Profimedia
15.11.2011.
u 18:48

Izumljene su baterije za mobilne telefone i prijenosna računala koje će se puniti deset puta brže i trajati isto toliko dulje negoli to dopuštaju one koje su trenutačno dostupne na tržištu

Izumljene su baterije za mobilne telefone i prijenosna računala koje će se puniti deset puta brže i trajati isto toliko dulje negoli to dopuštaju one koje su trenutačno dostupne na tržištu.

Novu verziju litijsko-ionskih baterija koje se mogu napuniti za rekordnih 15 minuta razvili su znanstvenici s američkog sveučilišta Northwestern, piše BBC News. Veća izdržljivost baterija postignuta je zahvaljujući povećanju gustoće litij-iona u punjenju baterije koji je novom tehnologijom "nabijen" dok je sloj silicija reduciran na minimum. Tako je vijek jednog punjenja produžen pa ono može trajati do sedam dana.

Promjene u sastavu punjenja, odnosno količine kemijskih elemenata, omogućuju brže kretanje litij-iona te time i brži prijenos energije koji se poštiže u procesu oksidacije uslijed kojeg u grafitnom sloju dolazi do bušenja nekoliko milijuna malih rupa širine oko 20 nanometra.

– Čak i nakon 150 punjenja ove će baterije biti pet puta učinkovitije od standardnih litij-ionskih baterija – najavljuje profesor Harold Kung, voditelj odjela za kemijski i biološki inženjering na sveučilištu.

Nova verzija litij-ionskih baterija trebala bi se naći na policama trgovina u sljedećih pet godina.

Ključne riječi

Komentara 9

SA
sasoon
20:01 15.11.2011.

Bolje vrabac u ruci, nego bez ruke :-)

AN
ankicascreiber
20:33 15.11.2011.

zasto sva ta negativnost, ja cestitam Prof Kung-u i njegovim suradnicima, svaka cast.

IV
ivicas
19:18 15.11.2011.

golub na grani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije