Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Megatrend poslovna rješenja

Progresivne web-aplikacije nova su era u razvoju web-stranica

storyeditor/2022-12-17/Web_aplikacije__600_x_350_px_.png
Foto: Megatrend
21.12.2022.
u 10:17

Razvoj kvalitetnih PWA aplikacija donosi brojne prednosti, uključujući lakše privlačenje korisnika, povećanje angažmana i porast broja konverzija

Većina ljudi posjeduje barem jedan mobilni uređaj i najčešće njega koristi kada pristupa različitim digitalnim uslugama, no potrebno je pronaći najbolji način da se korisnicima omogući brzo i jednostavno korištenje usluga koje im nude njihovi mobilni uređaji. Ideja iza progresivnih web-aplikacija je obogatiti ih da imaju glavne značajke mobilnih aplikacija, no da su i dalje lako dostupne putem web-preglednika i ne iziskuju instaliranje.

Prednosti i mane aplikacija

Prednost mobilnih aplikacija je u tome što često nije potrebna internet-konekcija za korištenje. Kada se aplikacija preuzme i instalira na uređaj, pohranjuju se podaci potrebni za korištenje te aplikacije. S obzirom na to da se aplikacije dizajniraju kako bi se pokretale na određenim operacijskim sustavima, njihovo korištenje je češće intuitivno i brže od web-aplikacija.

S druge strane mane mobilnih aplikacija su u njihovu razvoju. Kod implementacije mobilne aplikacije programeri moraju dobro proučiti operacijski sustav nad kojim rade aplikaciju te koristiti različite platforme kako bi je implementirali. Također, kako bi se aplikacija učinila dostupnom, potrebno je dobiti različita odobrenja koja isto ovise o platformama za različite pružatelje usluga. Cijena i vrijeme povećava se s obzirom na broj platformi za koje se želi razvijati aplikacija. Takve aplikacije zahtijevaju i instalaciju korisnika na njihovim mobilnim uređajima te redovito ažuriranje u slučaju promjena.

Web-aplikacije građene su prema responzivnom dizajnu, što znači da su prilagodljive različitim rezolucijama ekrana. Dvije glavne prednosti web-aplikacija su cijena i vrijeme. Cijena razvoja web-aplikacija je manja budući da ju je potrebno razviti samo jednom, a tada se ona može pokretati na više različitih web-preglednika. Prednost web-aplikacija je i brz pristup njima, bez potrebe prethodnog preuzimanja i instaliranja. Negativna strana je ta što uvijek zahtijevaju pristup internetu. Također, jedan od nedostataka su i loše performanse na mobilnim uređajima zbog određenih komponenti, npr. slike i animacije visokih rezolucija sporo se učitavaju. Web-aplikacijama se na svim operacijskim sustavima pristupa na jednak način, putem web-preglednika, no budući da svaki operacijski sustav ima svoje postavke, moguć je i drukčiji doživljaj iste web-aplikacije na različitim uređajima.

Progresivne web-aplikacije

Progresivne web-aplikacije predstavljaju novu eru razvoja web-stranica te proširuju dosad popularan koncept responzivnog web-dizajna. To su moderne offline web-aplikacije koje su predviđene ponajprije za mobilne uređaje te se mogu usporediti s mobilnim aplikacijama. One objedinjuju angažman koji ostvaruju mobilne aplikacije i dohvat koji omogućuje web. Razvoj kvalitetnih PWA aplikacija donosi brojne prednosti, uključujući lakše privlačenje korisnika, povećanje angažmana i porast broja konverzija.

Google je 2015. godine predstavio PWA kao proizvod koji je spoj mobilne aplikacije i mobilnog weba: da bi se aplikacija smatrala progresivnom, mora biti: progresivna – mora raditi za svakog korisnika, bez obzira na web-preglednik, responzivna – prilagodljiva različitim rezolucijama, neovisna o konekciji – rad izvan mreže sa slabom povezanosti s mrežom pomoću uslužnih skripti (engl. service worker), app-like – omogućiti iskustvo korištenja navigacije i interakcije pomoću aplikacijske ljuske, svježa – uvijek ažurna i sigurna – omogućeno pomoću TLS-a (engl. Transport Layer Security), osigurano da sadržaj nije promijenjen, otkrivajuća – omogućeno lagano pretraživanje pomoću tražilica, ponovno angažirajuća – omogućeno pomoću specifikacija poput push notifikacija, instalirajuća – omogućuje korisnicima “zadržavanje” aplikacije na početnom zaslonu, djeljiva – lako se dijeli pomoću URL adrese bez potrebe kompleksne instalacije.

Koristeći PWA dobili smo brže vrijeme učitavanja koristeći uslužne skripte. Aplikacije se mogu učitavati vrlo brzo neovisno o brzoj, sporoj ili ikakvoj konekciji. Progresivne aplikacije mogu slati obavijesti svojim korisnicima čak i danima nakon što napuste stranicu. Također, web-preglednik sam će preporučiti korisniku da doda prečac na zaslon korisnika. Tako pokrenuta aplikacija daje potpuno mobilan izgled web-aplikaciji. Aplikacija može biti razvučena preko cijeloga ekrana tako da se ne vidi korisničko sučelje web-preglednika. 

Primjeri

Brojne su kompanije odlučile obogatiti svoje web-aplikacije dodajući im značajke progresivnih web-aplikacija kako bi zadržale postojeće i privukle nove korisnike. Neke od njih:

Twitter Lite – U prosjeku 80% korisnika pristupa aplikaciji putem mobilnih uređaja. Prelaskom na PWA uspjeli su povećati broj poslanih tvitova putem weba za 75%.

MakeMyTrip – Problem MakeMyTripa bio je u pružanju besprijekornog korisničkog iskustva korisnicima s lošom internetskom konekcijom. Štoviše, brojevi napuštanja stranice i stjecanja novih korisnika bili su neprihvatljivi, stoga se prelazak na PWA pokazao kao odlično rješenje za takve probleme.

Pinterest – Pinterest je postao znatno brži prelaskom na progresivni web.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije