Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berislav Lastrić

Priprema, pozor, stiže domaća IoT platforma za energetsku učinkovitost

Berislav Lastrić
Foto: Promo
28.11.2019.
u 09:00

Berislav Lastrić iz Combisa govori o projektu za praćenje energetske potrošnje vrijednom 15 milijuna kuna

Berislav Lastrić, poslovni konzultant iz Combisa, otkriva kako se razvijao projekt vrijedan gotovo 15 milijuna kuna. Riječ je o naprednoj platformi za praćenje energetske potrošnje.

Kako je došlo do ideje za ovaj projekt?

– Općenito govoreći, tvrtke su konstantno usmjerene na poboljšanja u pogledu energenata i njihove potrošnje. Oko 20 posto korisnika napredak traži u novim tehnologijama. No to je dio priče oko Combisa i projekta ComEnergy. Drugi dio vezan je uz postojeće usmjerenje Combisa na rješenja za energetsku učinkovitost. Vrijedi spomenuti i informacije s terena – kada smo razgovarali s postojećim korisnicima, uočili smo niz izazova koji su vezani uz pristup potrošnji pojedinih energenata, stoga smo lakše ustanovili što tržištu treba. Naš je cilj bio objediniti više strateških područja – energetske tehnologije, sustave i opremu te razviti Internet of Things platformu s primjenom za energetsku učinkovitost.

Projekt radite u partnerstvu s FER-om i ASR grupom, a sufinanciran je od strane EU. U čemu leži vrijednost ovakvih velikih projekata? Koji su izazovi, a što su mu prednosti?

– Projekt traje već neko vrijeme, kako su izgledale najvažnije faze projekta?

Dugotrajni projekti definitivno imaju izazov “održavanja budnim” svih koji su u njega uključeni, jer svatko u tom velikom timu ima i druge poslovne zadatke. Dojma sam da smo sve zaista dobro radili, a trenutni cilj nam je finalizirati razvoj platforme ComEnergy prije inicijalnog roka. Nakon toga ComEnergy kreće u tržišni plasman. Projekt je krenuo prije dvije godine. Početna faza bila je orijentirana na istraživački dio, analizu zahtjeva i evaluacije potencijalnih tehnologija, izrade prototipa tehnološkog rješenja. Paralelno s tim su pokrenute i razvojne aktivnosti.

U drugoj fazi naši su napori bili usmjereni na razradu od osnovnog prototipa prema cloud platformi kao i mogućnostima šire IoT primjene, a zatim na kreiranje analitike za konkretne korisničke primjene. Nakon toga išla je finalizacija proizvoda, odnosno testiranje i priprema za komercijalizaciju.

Valja spomenuti i brojke. Ukupna je vrijednost projekta 14,72 milijuna kuna, a potpora Europske unije iznosi gotovo 50% ukupnih sredstava. Istraživački dio financiran je gotovo u cijelosti, i to je svakako velika prednost. U tim razmjerima apsolutnih iznosa teško da bi projekt bez potpore bio komercijalno prihvatljiv partnerima.

Kako kompanije mogu profitirati rješenjem ComEnergy? Možete li objasniti na nekom primjeru?

– Praćenjem potrošnje energenata kroz sve dijelove proizvodnog procesa u realnom vremenu kao i integracijom i obradom različitih izvora podataka moguće je znatno sniziti troškove poslovanja, ali i negativan utjecaj na okoliš.

Istovremeno tvrtke mogu povećati proizvodni kapacitet postojećih resursa smanjivanjem rizika i kvarova te se približiti implementaciji norme ISO 50001.

Zbog svega toga ovo rješenje je korisno za velik broj kompanija, počevši od proizvodne industrije, logistike, transporta, maloprodaje, poljoprivrede, uslužnog sektora i zgradarstva. I u privatnom i u javnom sektoru, u bolnicama, vrtićima, školama itd.

Tako u uslužnom sektoru npr. možemo pratiti učinkovitost s obzirom na potrebe smještaja, utrošak energije na grijanje, hlađenje i broj gostiju, ali i za sve popratne aktivnosti kao što su kuhanje hrane, pranje rublja ili wellnessa. Zbog tih informacija možemo evaluirati različite scenarije pa saznati, primjerice, isplativost otvaranja objekata s obzirom na utrošak energenata u razdoblju izvan sezone, poput novogodišnjih ili uskrsnih praznika. Benefiti su višestruki – kako financijske tako i operativne te ekološke prirode. Konkretno, uz ComEnergy moguće je identificirati troškove koji su nevidljivi u proizvodnom procesu ili djeluju zanemarivo, pronaći moguće mjere optimizacije (primjerice niži tlak pare) ili razraditi scenarije o tome koje su nam proizvodne linije energetski učinkovitije i isplativije u odnosu na druge.

Koliko su kompanije zainteresirane za ovakva rješenja, odnosno ekološki osviještene? Očekujte li promjene u tom pogledu u nadolazećim godinama?

– Veliki broj kompanija počeo je uočavati da kroz aktivnije i sustavnije praćenje te analiziranje potrošnje energenata može realizirati značajne uštede. S druge strane, IoT tehnologije su standardizacijom počele omogućavati uvid u kvalitetne podatke u realnom vremenu za bitno manju cijenu investiranja. Naravno, i regulativa ima svoj utjecaj, kao i aktivna globalna politika. Primjer su dodatna subvencionirana sredstva EU fondova za projekte implementacija mjera energetske efikasnosti. Povećani interes za ovu problematiku u Hrvatskoj može se primijetiti i kroz broj prijava za certificiranje po navedenim ISO 50001 i 14001 standardima. U zadnje tri godine gotovo je utrostručen broj zahtjeva kompanija za ISO 50001 certifikat (s 55 u 2016. godini na 136 u 2018. godini), što svakako ukazuje na ekonomsku i socijalnu osviještenost tvrtki. Kako je ComEnergy ustvari višeslojna, skalabilna i pouzdana cloud IoT platforma s uvidom koji dolazi iz fizičkog okruženja u realnom vremenu, zajedno s podrškom odlučivanju kroz analize velikih količina podataka, korisnici prepoznaju vrijednost ne samo u implementaciji mjera energetske politike već i u primjeni na mnogobrojne aspekte i faze poslovnih procesa.

Projekt energetske učinkovitosti

ComEnergy je platforma za praćenje energetske potrošnje koja se sastoji od praćenje energetske potrošnje te podataka iz ostalih segmenata poslovnog procesa u realnom vremenu, kao i napredne analitike za veliku količinu podataka. Ukupna vrijednost ComEnergy projekta je 14,720.143,86 kuna, a potpora Europske unije iznosi 7,333.330,51 kunu. Riječ je o istraživačko-razvojnom projektu povećanja energetske učinkovitosti koji je sufinanciran iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija EU.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Komentara 2

ZN
znam
07:38 03.12.2019.

Data mining je nova nafta i oko toga se vrte novci. Patrick Wood u svojoj knjizi Technocracy Rising govori o tome da je 5G totalna kontrola ljudi. Njegova nova knjiga Technocracy: The Hard Road to World Order govori o prakticnim primjerima kako se implementira tehnokracija.

ZN
znam
21:25 29.11.2019.

Gospodine Lastricu, trenutni internet koristi 8% elektricne energije u svijetu; odmah poslije Kine i USA. IoT ce koristiti jos vise, o kakvoj vi ucinkovitosti govorite? Sve je to jedan hype. Ne zelim vam spomenuti stetno djelovanje bezicne tehnologije jer vivi u to ne vjerujete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije