Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNIMAN USPJEH

Osječka Orqa na Kickstarteru skupila 2,5 milijuna kuna

Ivan Jelušić, Srđan Kovačević i Vlatko Matijević, tim osnivača Orqe
08.07.2019.
u 11:05

Orqa naočale imaju najbolju rezoluciju ekrana, najšire polje gledanja i niz drugih tehničkih detalja kakvih još nema ni na najskupljim naočalama tog tipa

Osječki startup Orqa, koji su pokrenula trojica prijatelja – Vlatko Matijević, Srđan Kovačević i Ivan Jelušić – prikupio je više od 2,5 milijuna kuna na Kickstarteru. Kampanja ulazi u posljednji tjedan, a ovakav izniman uspjeh, kaže nam Ivan Jelušić, doista nisu očekivali. Prvi “udar” i rekord ostvaren je odmah nakon lansiranja kampanje, u prve dvije minute od pojavljivanja ostvarili su zacrtani cilj, a potom ga uvelike i premašili.

Rekordi na Kickstarteru

Naime, u subotu 15. lipnja u 20 sati pokrenuli su kampanju s ciljem da prikupe 33.688 američkih dolara u 30 dana, a samo dvije minute kasnije to je već bilo riješeno. Sat vremena nakon pokretanja kampanje prikupljeni iznos prešao je već 150.000 dolara. S sada je već prikupljeno više od 387 tisuća dolara, što je doista, kazuje Ivan Jelušić, neočekivani uspjeh.

Znali su da su dobri, znali su i da imaju odličan proizvod, ali ipak, prikupili su više nego što su očekivali. Orqa FPV.One su first-person-view (FPV) videonaočale za upravljanje utrkama dronova i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova. FPV je sljedeći veliki korak VR/AR evolucije koji Orqa tim naziva remote reality, a primjenjivat će se u telemedicini, autonomnim vozilima, državnoj sigurnosti, vojnim operacijama i sličnom.

Orqa FPV.One, najbolje naočale na svijetu za utrkivanje i freestyle vožnju dronovima, u svjetsku orbitu lansirane su početkom godine na najvećem sajmu potrošačke elektronike CES-u. Mnogi su pokazali interes za naočale, a s američkim ministarstvom obrane dospjeli su sada u treći krug pregovora. Osim upravljanja dronovima u utrkama, naočale su iskoristive u nizu industrija, a posebice vojnoj, ali i telemedicini, samovozećima automobilima itd.

Valja reći da su put i izlagački štand na CES-u bili glavna nagrada na lanjskom natjecanju Idea Knockout u organizaciji Buga. A stručni žiri u kojem smo sudjelovali, nije tajna, uopće nije dvojio o pobjedniku kao ni o budućem uspjehu Orqe na svjetskoj sceni. Osječani Srđan Kovačević i Ivan Jelušić tada, u rujnu 2018., održali su odličan pitch (petominutnu prezentaciju), a odgovori na pitanja dodatno su nas uvjerili da točno znaju što rade i što žele s proizvodom koji je bio dovršen upravo do CES-a.

Plan je bio vrlo jasan. Odlučili su imati najbolji proizvod s najboljim performansama te pomesti konkurenciju na tržištu vrijednom 17 milijardi dolara. Ipak, premda zvuči jednostavno, u izradu tih, neprestano se potvrđuje, najboljih svjetskih naočala za upravljanje dronovima, uložili su dvije i pol godine prije izrade gotovog proizvoda. Svi članovi tima veliki su zaljubljenici u dronove te su iznimnu pažnju posvetili izradi naočala do detalja u performansama koje pružaju. Proučili su konkurenciju i znali točno što žele poboljšati. Za početak su učinili naočale lakšima i samim time nosivijima. Usto su poradili i na rezoluciji.

Planovi i posao

Orqa naočale imaju najbolju rezoluciju ekrana, najšire polje gledanja i niz drugih tehničkih detalja kakvih još uvijek nema ni na najskupljim naočalama tog tipa.Izradili su, kazuje nam Ivan Jelušić, i tri prototipa i obavili brojna testiranja ne bi li ušli u zadnju fazu proizvodnje, a uskoro i prve isporuke naočala. Kako tvrdi Jelušić, iako se možda čini da je uspjeh stigao preko noći, nije tako. Pomno su radili na naočalama, što se, vjeruje, i vidi kada prezentiraju proizvod. Uostalom, da nije tako, ne bi bili u poodmaklim pregovorima s američkom vojskom, niti bi bili pozvani da prate i sudjeluju u Norveškoj na testiranju samovozećih automobila na 5G mreži. Planovi su veliki, ali i realni. No, kako i do ovog uspjeha nisu sjedili prekriženih ruku već su vodili inženjersku tvrtku, tako će i nastaviti, samo u puno većem obujmu i s većom vrijednošću poslova. U jesen će, kaže Jelušić, početi raditi i na novom proizvodu i stvarati ekosustav za dronove i naočale. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije