Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Startupi na CES-u

Orqa, Sportreact, Iron Bull i Codelab predstavljaju Hrvatsku u Las Vegasu

Hrvatska na CES-u
Foto: HGK
1/6
03.01.2022.
u 08:05

Hrvatska ima svoju reprezantaciju startupa na najvećem svjetskom sajamu potrošačke elektronike CES-u

Hrvatska ima svoju reprezentacija na CES-u – najvećem svjetskom sajamu potrošačke elektronike u Las Vegasu.  Orqa, Codelab, Iron Bull i Sportreact hrvatske su uzdanice koje će predstavljati svoje inovativne proizvode na toj svjetskoj pozornici, istina, ponešto smanjenoj. Naime, korona je malo pomrsila ovogodišnje planove organizatorima, no ta priredba zasad još nije otkazana. A hrvatska četiri startupa ne samo da planiraju biti na CES-u, nego većina planira i pravu američku turneju nakon završetka tog tehnološkog festivala, koji traje od 5. do 7. siječnja.

Startupi koji imaju kartu za Las Vegas prethodno su je osvojili na natjecanju tehnoloških ideja - Idea Knockout, na kojem smo i mi bili u žiriju. A što očekuju i kakvi su im planovi, govorili su na raspravi koju je organiziralo Udruženje ICT-a pri HGK u sklopu predstavljanja Analize IT industrije.

Anto Širić, suosnivač Sportreacta, očekuje da će mu Las Vegas i CES donijeti kontakte i partnere, no osim što će pokazati svoj proizvod, i nakon sajma će ostati u SAD-u ne bi li ponudili svoj proizvod sportskim klubovima i organizacijama. Misija im je obići dvorane, odnosno trenere i klubove koji bi mogli imati koristi od njihova proizvoda. Anto Širić osim što je inženjer, uz to je i vrhunski sportaš, bavi se kik-boksom i postiže zavidne rezultate. Hrvatski je prvak, a nedavno je osvojio i srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu. Upravo sportsku karijeru i obrazovanje spojio je u proizvod Sportreact koji pomaže sportašima u razvoju brzine i ostalih kognitivnih sposobnosti vezanih uz motoriku.

- Sportreact je nastao na poticaj mog trenera jer nam je trebao neki sustav koji pomaže u razvoju brzine. Tako smo napravili IoT sustav koji mjeri niz parametara i namijenjen je prvenstveno sportašima. Za razliku od sličnih sustava, naš sustav omogućuje dijagnostiku spram kinezioloških testova, a moguće je da sami treneri ili sportaši kreiraju vlastite testove i dobiju analitiku spram niza postavki - kazao je Anto Širić, koji tvrdi da dvije karijere, sportsku i poslovnu, planira usporedo graditi jer vjeruje da su kompatibilne.

Stjepan Jelušić predstavio je Codelab, startup kojemu je sjedište u Podgorici. Kako je kazao, radi se o crnogorsko-slavonskom startupu. Njihov proizvod je Clockwork Briefcase ili društvena igra u kojoj je cilj deaktivirati borbu, a sudionike osim što zabavlja, uči komunikaciji. Softver se radi u Podgorici, a hardver ili aktovka s bombom i svim njezinim dijelovima u Osijeku. Atraktivna igra pobijedila je na Idea Knockoutu 2020., no koronakriza onemogućila ih je u odlasku na CES, stoga će ga posjetiti sada u siječnju. Cilj im je u Las Vegasu pronaći partnere i investitore i, naravno, probiti se na globalno tržište.

Iron Bull igraonica u Arena centru
Foto: PIXSELL

Na CES-u su već bili i odlučili su se ponovno okušati u Iron Bull startupu. Njihov proizvod bio je tenk koji je opremljen senzorima i kojim se daljinski upravlja. No, sada idu s proširenom idejom – tenkovskom igraonicom. Naime, Iron Bull je, kako je rekao Ante Medić, potaknuo velik interes posjetitelja, no iako su i tada govorili o igraonici, nisu je imali niti su je mogli pokazati, imali su samo prototip tenka. Sada, pak, imaju pravu, veliku igraonicu koja je nedavno otvorena u zagrebačkoj Areni. A proizvod koji žele prodati nije više tenk, već franšiza igraonice. Ostvarili su već za prvog posjeta dobre kontakte i sada ih žele produbiti novim poslovnim planom.

Orqa, pak, već je renomirani startup i kako ponosno kazuje Ivan Jelušić, u svojoj niši njihove FPV naočale za upravljanje dronovima, najinovativnije su na svijetu i kao takve već prepoznate. Startup sada ima 60-ak zaposlenih, a osim sjedišta u Osijeku, ima i urede u Zagrebu i Washingtonu. Ostvarili su i vrijedne investicije, lani je seed investicija dovela do evaluacije Orqe od 100 milijuna kuna, a u nju je investirao mađarski fond. Sada su u fazi podizanja novoga kruga investicija. A te uspjehe donekle im je donijelo sudjelovanje na CES-u, na kojem su bili 2018. Kako kaže Ivan Jelušić, upravo tamo upoznali su prvog investitora i potom sklopili prvi ugovor. I tada je sve krenulo, a osim FPV-a proširili su svoj portfelj proizvoda koji je vezan za obrambenu industriju. Planiraju proširiti i ured u Washingtonu koji se, igrom slučaja, nalazi samo 250 metara od Bijele kuće, te osnažiti tim u Zagrebu.

Kako kaže Ivan Jelušić, CES je tehnološki centar svijeta i biti tamo te se predstaviti na globalnoj sceni puno znači svakom startupu. Svojevrsni je to katalizator i ujedno najbolji test vrijednosti proizvoda. Orqa je samo tri mjeseca nakon CES-a potpisala ugovor i s američkim ministarstvom obrane.

Inače, u Analizi IT-a, koji je predstavilo Udruženje za ICT pri HGK, prvi je put dio

studije posvećen startupima. Anketa je pokazala da najviše startupa kao svoju snagu ističe razvoj softvera (86 posto), inovacije i istraživanje (67 posto) te poduzetništvo (64 posto), dok privlačenje investicija te financijski menadžment nisu jača strana startupa.

Financijski izazovi, ekonomsko okružje i nepredvidivost tržišta trenutačno su najveći izazovi startupa u Hrvatskoj. Konkurencija, pristup relevantnim mrežama ili mentorima te izazovi povezani s novim i disruptivnim tehnologijama na dnu su liste izazova s kojima se danas startupi susreću.

Kako je komentirao Ivan Jelušić, lista problema ili izazova startupa u Hrvatskoj jednaka je vjerojatno onima u Silicijskoj dolini i drugdje u svijetu. Prema redoslijedu ili prioritetima vjerojatno bi ih svi tako poredali i Hrvatska po tome nije različita. Ono po čemu se razlikujemo je dostupnost informacija, u tome bismo trebali biti brži i pragmatičniji, smatra Jelušić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije