Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci

Od danas svi živimo na kredit: Uštede su moguće, a podaci o rasipanju zabrinjavajući

U četvrtak, 28. srpnja, čovječanstvo je potrošilo sve što planet može proizvesti za 2022. godinu i do njezina isteka živjet će na kredit, upozoravaju nevladina Globalna mreža za otisak (Global Footprint Network) i Svjetski fond za očuvanje prirode (WWF, World Wildlife Fund).
28. srpnja 2022. u 11:54 0 komentara 192 prikaza
planet zemlja
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Slikovito rečeno, trebale bi postojati još gotovo dvije Zemlje - preciznije 1,75, da bi se podmirile, na održiv način, potrebe svjetskog stanovništva, govori taj pokazatelj ustanovljen početkom 90-ih.

Današnji datum, nazvan Dan ekološkog duga (Earth Overshoot Day) nastupa na dan "kada čovječanstvo potroši sve što ekosustavi mogu obnoviti u godinu dana", navode te dvije nevladine organizacije. 

"U 156 dana koliko preostaje do isteka godine naša potrošnja obnovljivih izvora svodit će se na grickanje prirodnog kapitala planeta", rekla je Laetitia Mailhes iz Global Footprint Network na konferenciji za novinare. 

Kalkulacija samo za ljude

U tu kalkulaciju uopće nisu uzete u obzir potrebe drugih vrsta na Zemlji. "Treba ostaviti prostora  i za druge vrste koje obitavaju na Zemlji", rekla je. 

Ova velika "pretjerana potrošnja" događa se kada ljudski pritisak premaši sposobnosti obnove prirodnih ekosustava i ona se produljuje već 50 godina:  29. prosinca 1970; 4. studenoga 1980; 11. listopada 1990; 23. rujna 2000 te 7. kolovoza  2010, navodi Global Footprint Network.

U 2020. godini taj je datum bio odgođen za tri tjedna pod utjecajem mjera zatvaranja donesenih zbog pandemije, a zatim se je sve krenulo po  starom.  

Pašnjak | Autor : Dino Stanin/Pixsell Foto: Dino Stanin/Pixsell

Suludi prehrambeni sustav 

Ovaj ekološki otisak izračunava se na temelju šest različitih kategorija: kultura koje se uzgajaju, pašnjaka, šumskih površina potrebnih za eksploataciju šuma, ribolovnih zona, izgrađenih površina i šumskih površina potrebnih za apsorpciju ugljičnog dioksida emitiranog korištenjem fosilnih goriva. Taj otisak je tijesno vezan uz konzumaciju, napose u bogatim zemljama.

Agencija France Presse navodi za primjer način života Francuza te ističe da kada bi stanovnici cijelog svijeta živjeli kao Francuzi, dan ekološkog duga nastupio bi ranije - 5. svibnja 2022.

WWF i Global Footprint Network posebice upozoravaju na naš prehrambeni sustav. "Naš prehrambeni sustav poludio je pretjeranom potrošnjom prirodnih izvora, a pritom nije odgovorio na potrebe borbe protiv siromaštva" s jedne strane, odnosno s druge nije donio odgovore na epidemiju debljine i pretilosti", komentirao je Pierre Cannet iz WWF France.

"Ekološki otisak prehrane je velik: proizvodnja hrane mobilizira sve kategorije otiska, posebno kultura (potrebnih za životinjsku i ljudsku prehranu) te ugljičnog dioksida (poljoprivreda je snažni emiter plinova s učinkom staklenika)", podsjećaju te dvije nevladine udruge. 

"Sveukupno se više od polovice biokapaciteta našeg planeta (55 posto) troši za prehranu čovječanstva", ističu. Jasnije rečeno "velik dio hrane i sirovina koristi se za prehranu životinja namijenjenih za ljudsku hranu", kaže Pierre Cannet.

Za ilustraciju navodi primjer Europske unije u kojoj je "63 posto obradive zemlje (...) izravno  povezano s proizvodnjom životinjskog mesa".

Svjetski dan šuma | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Međutim, radi dobivanja poljoprivrednih površina provodi se sječa šuma, a poljoprivreda utječe i na emisije stakleničkih plinova, na gubitak bioraznolikosti i degradaciju ekosustava, a za nju se koriste i velike količine slatke vode, podsjećaju nevladine udruge. 

Na temelju znanstvenih preporuka, te organizacije pozivaju bogate zemlje da smanje konzumacija mesa. "Kad bismo mogli prepoloviti konzumaciju mesa, mogli bismo datum ekološkog duga odgoditi za 17 dana", ističe Laetitia Mailhes.

"Ako bi se ograničilo rasipanje hrane, dan ekološkog duga pomaknuo bi se za 13 dana i te uštede nisu male", kaže Mailhes i upozorava "U svijetu trećina hrane završi u otpadu".

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!


Rezolucija pasica NOVA | Autor :

Ilustracija za potrošačku košaricu HAPIH Veliko nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata Šibenik: Bogata ponuda voća i povrća no ipak uz visoke cijene PORAZNE BROJKE Poznato koliko hrane Hrvati bace svake godine: 'Krivo procjenjuju i previše kupuju' storyeditor/2022-05-26/PXL_250418_20397930-1.jpg PROVJERILI SMO GDJE JE ZAPELO Već četiri godine ništa od najavljivanog projekta park šume Pantovčak . I još će se čekati
Havaianas Brasil Logo
PROMO
Koja je to ljetna obuća koja iz godine u godinu oduševljava sve Hrvatice?
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.