Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA TEHNOLOGIJA

EVO kako je NSA špijunirala i računala koja nisu na internetu

usb
Foto: Wikimedia Commons
15.01.2014.
u 11:11

NSA sve više koristi tajnu tehnologiju koja im omogućuje da ulaze i mijenjaju podatke čak i u računalima koja nisu spojena na internet

Američka obavještajna agencija NSA ugradila je softver u gotovo 100.000 računala diljem svijeta, što im omogućuje da ih nadzire, a može stvoriti i digitalnu autocestu za pokretanje cyber-napada, piše New York Times.

Sudeći prema dokumentima NSA, računalnim stručnjacima i američkim dužnosnicima, iako je softver većinom ugrađen putem računalnih mreža, NSA sve više koristi tajnu tehnologiju koja im omogućuje da ulaze i mijenjaju podatke čak i u računalima koja nisu spojena na internet. Ova tehnologija, koju NSA koristi od 2008. godine, a možda i ranije, koristi radiovalove iz USB-a i drugog hardvera koje je u računala stavio agent, proizvođač ili sam korisnik.

Dijelovi programa otkriveni su tijekom protekla dva mjeseca u dokumentima koje je otkrio zviždač Edward Snowden.

Najčešće mete ovog programa kodnog imena Quantum bile su jedinice kineske vojske. U sklopu programa uspješno je ugrađen softver i u ruske vojne mreže i sustave koje koriste meksička policija i narko-karteli, trgovinske institucije unutar Europske unije... Zasad nema dokaza da je tehnologija upotrijebljena unutar SAD-a.

U NSA ovo djelovanje više vide kao aktivnu obranu od stranih napada nego alat za napade na druge. Međutim, kada su kineski napadači postavljali sličan softver na američke računalne sustave, američki su dužnosnici prosvjedovali, čak i na predsjedničkoj razini, piše New York Times.

"Mi ne koristimo strane obavještajne mogućnosti kako bismo krali trgovinske tajne stranih tvrtki za američke tvrtke kako bi poboljšale međunarodnu konkurentnost", poručila je glasnogovornica agencije Vanee Vines u priopćenju.

Komentara 2

ME
merdevina
15:27 15.01.2014.

Windows sused, windows!

DU
Deleted user
15:00 15.01.2014.

ahahaa a oni kao traze udbasa perkovica, ahahaaa..perkovic I udba su za ove lakrdija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije