Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAO NA PSU

Najstariji živi rak na svijetu star je 11.000 godina

haski
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
24.01.2014.
u 13:23

Rak razvio se u jednom psu nalik haskiju te se prenosio prilikom parenja sve do danas

Najstariji poznati živi rak na svijetu star je 11.000 godina, tvrde britanski znanstvenici.

Kako prenosi BBC, ovaj rak razvio se u jednom psu te je preživio u psima sve do danas. Stanice raka prelazile su iz životinje u životinju prilikom parenja.

Ekipa predvođena Institutom Wellcome Trust Sanger blizu Cambridgea dekodirala je DNK-a raka i otkrila set genetičkih karakteristika drevnog psa sličnom haskiju, koji je prvi razvio bolest. Taj je pas bio srednje veličine te kratke i ravne dlake sivo-smeđe ili crne boje.

- Ne znamo zašto je upravo ovaj pas pokrenuo širenje prenosivog raka, ali je fascinantno vratiti se u vremenu i rekonstruirati identitet ovog drevnog psa, čiji je genom i danas živ u stanicama raka kojeg je razvio - rekla je dr. Elizabeth Murchison, glavna znanstvenica na projektu.

Rak koji je proučavan u ovom projektu vrlo je rijedak, jedan od samo dva tipa koji su seksualno prenosivi. Poznat je kao rak koji prenose psi, a uzrokuje tumore na genitalijama.

Komentara 1

FU
FULL
13:50 25.01.2014.

Vrlo interesantno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije