Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HT u novoj fazi razvoja

Najbrži mobilni internet od čak 225 megabita/s

iPhone 6s
Foto: Reuters/PIXSELL
02.11.2015.
u 11:30

Za surfanje brzim mobilnim mrežama potrebne su i nove generacije mobitela

U Varaždinu je Hrvatski telekom demonstrirao brzine prijenosa od 225 megabita u sekundi u svojoj mobilnoj mreži četvrte generacije, popularnom LTE-u. Dovoljno je reći, primjerice, da uz tu brzinu prijenos jednog filma traje 30 sekundi, dok bi pri brzini od 64 kbit/s takvo što trajalo puna tri sada.

Svojedobno se smatralo da nikome neće trebati brzine pristupu internetu veće od 64 kbit/s, no od tada do danas razvili su se internetski sadržaji bogatiji ili ‘teži’ slikom, videom i zvukom. Korisnicima pametnih telefona danas je izrazito bitno da im je sadržaj poput YouTubea, Facebooka i poslovnih aplikacija što brže dostupan.

Desetak smartphonea

Istina, za korištenje ovih visokih brzina potrebni su i najnoviji pametni telefoni kojih za sada na tržištu ima desetak, uključujući i najnoviji iPhone 6s. Pametni telefon s visokokvalitetnim ekranima, kamerama i pristupom internetu posjeduju gotovo dvije trećine korisnika u Hrvatskoj. Stoga je brzina njihova rada sve bitnija.

HT već postiže brzine do 225 Mbit/s u Varaždinu i Zagrebu, što su trenutačno najveće brzine u mobilnoj mreži u Hrvatskoj, a uskoro će tim brzinama biti obuhvaćeni ne samo i drugi veći gradovi nego i male sredine. Do kraja godine svoju će 4G uslugu omogućiti na područjima koja pokrivaju više od 60 posto stanovnika Hrvatske, što nas svrstava u sam tehnološki vrh Europe, kažu u HT-u.

Investicije u mrežu

Ulaganja su u prvih devet mjeseci povećana za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do kraja godine HT će investirati više od milijardu i 300 milijuna kuna, što je 25 posto više u odnosu na 2014. Iako su već dostignute vrlo visoke brzine, trend je tek u svojim začecima.

Ono što je zanimljivije i što je pred nama pitanje je koje su to nove usluge koje će moći u još više iskoristiti potencijal ovog tehnološkog razvoja. Scene iz znanstvenofantastičnih filmova od prije dvadesetak godina postaju stvarnost. Stoga vjerojatno nećemo predugo čekati da hologrami i ostali oblici virtualne stvarnosti pronađu svoje mjesto u svakodnevnom životu.     

>>Prihodi u prvih devet mjeseci 5,2 milijarde kuna, neto dobit 730 milijuna kuna

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:38 03.11.2015.

Moram priznati da mi nije jasno što će nekome na mobitelu 225 mbit/s??? Umjesto besmislenog i beskorisnog povećanja brzine bolje da srede pokrivenost, jer u manjim mjestima na moru je brzina 384 ali kbit/s, ako uopće i ima signala..

JU
jurajuric116
12:37 02.11.2015.

baš sam isprobal. stvarno radi i to začuđujuče stabilno.

ZG
zg223
16:52 02.11.2015.

4g je super.samo kaj ti pojede 3 gigabajta za 5 dana ak se zaigras...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije