Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugodjelujuća antitijela

Lijek protiv COVID-19 za pacijente s oštećenim imunitetom

Zagreb: Okrugli stol "Kako od korone nadalje zaštititi pacijente s oslabljenim imunitetom"
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
14.06.2022.
u 07:27

Među hospitaliziranim COVID-19 pacijentima, neovisno o cijepnom statusu, više od 40% je oslabljenog imuniteta, dok se i do 3% populacije u svijetu ne može zaštititi cijepljenjem.

Pacijenti koji se liječe kemoterapijom, hematoonkološki bolesnici, oni na dijalizi i s kroničnom bubrežnom bolešću, oni koji primaju imunosupresivnu terapiju, oni s primarnim imunodeficijencijama te transplantirani posebno su osjetljive skupine kod kojih je, i uz cijepljenje, rizik od infekcije i teškog oblika COVID-19 povećan i povećava se u turističkoj sezoni u suživotu s virusom, upozoreno je na okruglom stolu "Zatočenici pandemije – imunokompromitirani pacijenti u starom normalnom".

Među hospitaliziranim COVID-19 pacijentima, neovisno o cijepnom statusu, više od 40% je oslabljenog imuniteta, dok se i do 3% populacije u svijetu ne može zaštititi cijepljenjem.

Dugodjelujuća antitijela EMA je odobrila još u ožujku i primjenjuju se u sve većem broju europskih zemalja, i u Sloveniji, a riječ je o vrijednoj metodi smanjenja rizika od zaraze, razvoja teškog oblika bolesti, hospitalizacije i smrti za imunokompromitirane. Mnoga stručna društva traže njezino žurno uključenje u smjernice za liječenje pacijenata kojima cjepiva ne mogu pomoći.

- Ne samo da postoje lijekovi koji mogu liječiti infekciju, već i lijekovi koji je mogu spriječiti, i to na dulje razdoblje. Klinička ispitivanja pokazuju da dugodjelujuća antitijela u više od 80% slučajeva štite od razvoja COVID-a te umanjuju rizik od hospitalizacije i smrti tijekom šest mjeseci. To je veliki iskorak koji omogućuje sasvim drukčiji pristup bolesnicima - rekao je prof. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

VIDEO: Zagreb muku muči s vranama: Što učiniti u slučaju napada vrane i kako ga izbjeći?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije