Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DORS/CLUC

Konferencija o otvorenom softveru te operacijskom sustavu Linux

DORS/CLUC
Foto: Promo
1/5
23.05.2017.
u 12:39

Najveća i najstarija hrvatska konferencija o slobodnom i otvorenom softveru te operacijskom sustavu Linux - DORS/CLUC - održat će se od 31. svibnja do 2. lipnja na FER-u u Zagrebu.

DORS/CLUC (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference) središnji je događaj FOSS zajednice u regiji. Konferencija tradicionalno okuplja studente, korisnike otvorenog softvera, programere i stručnjake, ali i poduzetnike te predstavnike velikih tvrtki i javnog sektora. DORS/CLUC zajednički organiziraju dvije neprofitne udruge, HrOpen i HULK, uz potporu sponzora.

U protekle 23 godine održavanja konferencije, DORS/CLUC su posjetili brojni predavači i gosti iz Hrvatske, susjednih zemalja, ali i iz Njemačke, Austrije, Francuske, Bugarske, te iz SAD-a. Mark Shuttleworth (Canonical), Matthias Kirschner (FSFE), Ken Coar (Apache Software Foundation), Sonia Montegiove (LibreOffice Italia), i Dorian Ivančić (Rimac Automobili) samo su neka od imena koja valja izdvojiti među uglednim predavačima. Važnost DORS/CLUC-a prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora, čija je podrška uvelike doprinijela kvaliteti konferencijskog programa.

Dvadeset i četvrto izdanje DORS/CLUC-a održat će se u prostorijama zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) od 31. svibnja do 2. lipnja 2017. godine. Tijekom tri dana predavanja i radionica konferenciji će prisustvovati više stotina posjetitelja. Svi oni će imati priliku saznati više o najnovijim dostignućima iz svijeta slobodnog i otvorenog softvera, naučiti kako koristiti određene otvorene tehnologije, ali i čuti iskustva iz prve ruke o implementaciji otvorenog softvera u poslovnim okruženjima te u državnim institucijama.

Jedno od keynote predavanja održat će Heiki Lõhmus, potpredsjednik Free Software Foundation Europe (FSFE), u kojem će govoriti o primjeni slobodnog softvera u STEM obrazovnim programima. Domaću perspektivu iznijet će Stjepan Ledinski u svom predavanju o virtualizacijskom softveru otvorenog koda u nastavi, dok će Alen Zubić iz Srca govoriti o projektu Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji). Marian Marinov (SiteGround.com) dotaknut će se uvijek popularne automatizacije uz pomoć kućnih asistenata, a Adam Samalik (Red Hat) će predstaviti projekt Fedora Modularity.

S porastom značaja i primjene otvorenog softvera među poslovnim ali i privatnim korisnicima, ponajprije zahvaljujući mobilnoj tehnologiji, otvaraju se mnoga pitanja. Ona se ne tiču samo isplativosti poslovanja s otvorenim tehnologijama, već su vezana i uz složene teme poput sigurnosti, privatnosti, etičnosti, pravnih prepreka i perspektive krajnjeg korisnika. Kako učinkovitije koristiti otvoreni softver? Kako pisati bolji kod i softversku dokumentaciju? Kako se pridružiti projektima slobodnog i otvorenog softvera?

Odgovore na sve to - i mnogo više - pronađite na FER-u za tri tjedna. Ulaznice po povoljnijoj cijeni dostupne su do 15. svibnja, a studenti određenih fakulteta i učilišta mogu ostvariti dodatni popust. Detaljnije informacije o registraciji, popisu predavača, mogućnostima smještaja i svemu ostalom što vas zanima potražite na službenoj web stranici konferencije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije