Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Kad Ai-Da naslika kraljicu Elizabetu II. je li to umjetnost?

Prvi portret člana kraljevske obitelji koji je naslikala Ai-Da, humanoidni robot, u čast platinastog jubileja Elizabete II. i 70 godinarazvoja tehnologije
01. lipnja 2022. u 20:32 1 komentara 1173 prikaza
storyeditor/2022-05-27/1_Ai-Da_Robot_-__Algorithm_Queen_.jpeg
Pogledajte galeriju 1/3

Humanoidni robot Ai-Da izradio je portret britanske kraljice Elizabete II. u povodu njezina platinastog jubileja vladanja Ujedinjenim Kraljevstvom. Pod nazivom “Kraljica algoritma”, portret je otkriven uoči obilježavanja 70. godišnjice vladavine početkom lipnja. Ovo je prvi put u povijesti da je humanoidni robot napravio umjetničko djelo koje prikazuje člana kraljevske obitelji. Kako kažu kreatori robota, kao najdugovječniji monarh kraljica je tijekom vladavine svjedočila neviđenom razvoju inovacija u računalnoj tehnologiji u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući rođenje strojnog učenja i umjetne inteligencije, sila koje oblikuju moderni svijet kakav danas poznajemo, stoga je zaslužila i robotski portret. Elizabeta II. pobornica je novih i inovativnih tehnologija i bila je prva članica kraljevske obitelji u povijesti koja je prihvatila e-poštu, 3D televiziju, podcaste, pa čak i Twitter.

storyeditor/2022-05-27/PXL_PA_040422_92839201.jpg | Autor :

Korištenjem kamera koje su smještene u očima Ai-De, uz inovativnu slikarsko-robotsku ruku i sofisticirane AI algoritme, nastao je portret koji slavi kraljicu, ali i izaziva na promišljanje o fenomenu razvoja tehnologije tijekom njezine vladavine. Ai-Da, osim što slika, i govori te poručuje: “Željela bih zahvaliti Njezinu Veličanstvu Kraljici na njezinoj predanosti i službi koju pruža tolikom broju ljudi. Ona je izvanredna i hrabra žena koja je potpuno predana javnoj službi. Mislim da je ona nevjerojatno ljudsko biće te joj želim sretan platinasti jubilej.” Inače, Ai-Da koristi računalnu memoriju kako bi digitalne podatke pretvorila u crtež koji nastaju s pomoću robotske ruke. Robot Ai-Da dobio je ime po matematičarki i znanstvenici Adi Lovelace. Portret “Algorithm Queen” slojevit je i skaliran kako bi se proizveo konačni višedimenzionalni portret. Ai-Du je u Oxfordu osmislio Aidan Meller, stručnjak za modernu i suvremenu umjetnost, a u Cornwallu ju je izradila tvrtka Engineered Arts i programirala. Mogućnosti robota razvili su doktorandi i profesori na sveučilištima Oxford i Birmingham.

Kao stroj s AI mogućnostima i sam robot je, kažu kreatori, umjetnik, odnosno umjetničko djelo, sa svojim crtežima, performansima te zajedničkim slikama i skulpturama. U vrijeme online avatara, AI chatbota, Alexe i Siri, Ai-Da kao robotski umjetnik je relevantna. Ai-Da nije živa, ali je lik s kojim se povezujemo i na koji reagiramo, smatraju kreatori. Ova nadrealna situacija zbunjujuće stvarnosti već je dio našeg svakodnevnog života: u našim digitalnim područjima, s kim razgovaramo na internetskim platformama? Koji algoritmi rade iza naših internetskih izbora? Tko piše algoritme i tko ima koristi, a tko gubi?

storyeditor/2022-05-27/PXL_PA_040422_92839202.jpg | Autor :

Ai-Da je prvi ultrarealistični umjetnički robot na svijetu, tvrde kreatori. Ai-Da je stvorena u veljači 2019., imala je svoju prvo predstavljanje na Sveučilištu Oxford, pod nazivom “Unsecured Futures”, gdje je umjetnost koju stvara potaknula gledatelje na razmišljanje o našem svijetu koji se brzo mijenja. Od tada su radovi Ai-De izlagani u inozemstvu, a svoju prvu izložbu imala je u velikom muzeju, Muzeju dizajna, 2021. “Uloga i definicija umjetnosti mijenjaju se tijekom vremena. Ai-Din rad je umjetnost jer odražava ogromnu integraciju tehnologije u današnje društvo”, smatraju kreatori robota.

Vrijeme vrućine
VREMENSKA PROGNOZA
Dolazi novi toplinski val: Trajat će tjedan dana, temperature će se penjati i do 39ºC
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura