Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita podataka na webu

Stvoren je sef za virtualnu privatnost: 'Cilj je krenuti prema webu kakav sam i želio u početku'

Tim Berners-Lee
Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL
1/2
12.01.2021.
u 20:06

Tvorac www-a nudi alat koji će svakome omogućiti čuvanje privatnih podataka. Nazvao ga je PODS, a svaka kompanija mora tražiti dozvolu za ulaz

Oni koji na svojim pametnim telefonima imaju aplikaciju Telegram, možda su posljednjih tjedana dobivali obavijesti o tome kako sve više njihovih kontakata počinje koristiti upravo tu aplikaciju. Zašto bi to činili ako postoji WhatsApp koji je postao toliko uvriježen kao i uobičajene funkcije pametnog telefona poput SMS-a? Upozorenje Joeu Bidenu To bi moglo biti zbog novih pravila o kojima je ta aplikacija obavijestila svoje korisnike, a to je da se njihovi podaci čine dostupnima njezinoj vlasničkoj  kompaniji, a to je Facebook. Iako se ova nova WhatsAppova pravila privatnosti ne odnose u cijelosti na nas koji živimo u zemljama EU, nije najugodnije saznanje da vlasnik WhatsAppa možda ima neke nove namjere glede korištenja podataka svojih korisnika. Tako je i broj skidanja WhatsAppa pao, a raste broj skidanja Signala i Telegrama. Pri tome se očito kao manja šteta prihvaća činjenica da je Telegram aplikacija koju su napravili Rusi, i to braća Nikolaj i Pavel Durov koji su postavili i rusku društvenu mrežu VK.

Američki trust mozgova American Economic Liberties Project poručio je jučer novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu da bi trebao proširiti pravno djelovanje protiv tehnoloških divova Amazona, Googlea, Facebooka i Applea. Cilj je tih proširenja istraga konačno cijepanje Big Techa, najvećih tehnoloških kompanija koje gotovo cijeli svijet imaju u čeličnom zagrljaju. I to nije bez vraga jer voditeljica tog trusta mozgova Sarah Miller usko surađuje s tranzicijskim timom Joea Bidena. Tim Berners-Lee, tvorac World Wide Weba, kontinuirano je kritičan prema tehnološkim kompanijama te uporno upozorava da su stvari pošle ukrivo. U rukama tvrtki poput Googlea i Facebooka nalazi se previše osobnih podataka njihovih korisnika, koje su zahvaljujući tome postale više platforme za nadzor i carinici inovacije. 

Berners-Lee je za The New York Times iznio rješenje za tu situaciju, tj. da se njegov izum koji je osmislio prije tri desetljeća vrati na ono što je on želio da bude, alat za jednaku mogućnost povezivanja i dijeljenje informacija. On sada  za borbu protiv tehnoloških divova ima drugu ideju i kaže da se protiv tehnologije treba boriti tehnologijom. Takvom koja će korisniku dati više mogućnosti da štiti svoje podatke i njima raspolaže.

– Cilj je krenuti prema webu kakav sam i želio u početku – rekao je Berners-Lee. PODS je ključan tehnološki sastojak kojim bi se taj cilj postigao. Svaka bi osoba izravno kontrolirala svoje podatke, od uvida u to koje ste stranice posjećivali do kupnje kreditnim karticama, programa vježbanja ili glazbe koju ste slušali, a sve to u svojevrsnom sefu za podatke, što je zapravo samo mali rukavac prostora na serverima. Kompanije mogu pristupiti osobnim podacima samo uz dopuštenje putem sigurnog linka za konkretnu primjenu kao što bi bila obrada zahtjeva za kredit ili plasiranje personaliziranog oglasa.

One bi se mogle povezati s vašim sefom i koristiti neke od tih informacija, ali ništa ne bi mogle pohranjivati. To je očito u oštroj suprotnosti s poslovanjem koje Big Tech kompanije danas primjenjuju, a to je masovno prikupljanje i pohrana podataka. U tu je svrhu oformio i projekt razvoja softverske platforme Solid te tvrtku Inrupt koja razvija tu decentraliziranu platformu. Bitno je da je Solid Software otvorenog pristupa, tehnologija za organizaciju podataka, aplikacije i osobne podatke na webu koja dopušta više izbora ljudima, organizacijama i onima koji razvijaju aplikacije koristeći postoje će standarde weba. Tim softverom korisnici upravljaju svojim tzv. podovima, aplikacije mogu koristiti tamo spremljene podatke, mogu dobiti pristup velikim količinama podataka, ali samo ako im korisnici to dopuste. U tzv. podovima podaci se pohranjuju u interoperabilnom formatu uz izravnu kontrolu korisnika što će se u njima pohranjivati, a što ne. 

Sam pod može se napraviti na stranici Solida jednostavnim postupkom, a na raspolaganju je nekoliko aplikacija za koje se vidi da su još u razvoju. Dobro je da umjesto korištenja nekog vanjskog servera možete pod postaviti i na vlastitom računalu, no za to ipak treba i nešto više tehnološkog znanja. Korištenje aplikacije doista izgleda kako je opisano: pita korisnika što dopušta, pri pokretanju kaže gdje će se podaci o njezinu korištenju pohraniti. Besplatno baš kao e-mail Nema uvjetovanja korištenja ustupanjem osobnih podataka. PODS, uostalom, i znači Personal Online Data Stores. Ne treba vjerojatno posebno spominjati da su PODS i njegovo korištenje besplatni te je intencija da se to i održi. Poslovni je model licenciranje za Inruptov softver komercijalizirane namjene, Solid Server kroz koji se podovima upravlja te kojim developeri mogu izrađivati aplikacije za njih koje bi koristile pohranjene podatke za točno određene aktivnosti poput plaćanja  poreza ili komuniciranje s obiteljskim liječnikom. Ono što Berners-Lee želi je povratak u doba Netscapea i Red Hatova Linuxa koji su transformirali pretraživanje weba, odnosno podatkovne centre. Od svoje nove ideje očekuje da stvori neku novu tehnologiju dostupnu svima, poput e-maila koji je za svakoga besplatan. Primjer gdje se PODS odlično primjenjuje je zdravstvo, primjerice briga o osobama koje pate od demencije.

Podržao ga je britanski National Health Service, a radi se o Solid podovima u kojima su pohranjene informacije koje je pružio sam pacijent ili netko s njegovom dozvolom, a koje su dopuna njegovu medicinskom kartonu. Riječ je o osobnim informacijama, primjerice, u kojim uobičajenim aktivnostima pacijent treba pomoć, je li to možda najobičniji odlazak na toalet ili vezanje cipela. Ti se podaci mogu dopunjavati onima iz Apple Watcha ili Fitbita. Ti podaci, znači, nisu zajednički ni univerzalni već su jedinstveni za svakoga. Za tu primjenu razvijena je aplikacija kojom je liječnicima ili obitelji dopušteno čitati podatke iz pacijentova poda te dodavati bilješke ili opaske koje mogu pratiti liječnici i tako poboljšati liječenje. Aplikacijom, dakle, liječnik mora tražiti dopuštenje vlasnika poda smije li čitati ondje pohranjene podatke, mijenjati ih, te koje točno i pod kojim uvjetima. Jedini je cilj nove ideje Tima Berners-Leeja vraćanje podataka originalnim vlasnicima. 

“Uvijek sam vjerovao da je web za svakoga. A razvio se u stroj za nejednakost i podjelu, u kojem su prevagu odnijele snažne sile koje ga koriste za vlastite agende. Danas, vjerujem da smo dotaknuli kritičnu točku preokreta te da je snažna promjena nabolje moguća i nužna”, napisao je u svojem blogu prije više od dvije godine Tim Berners-Lee najavljujući osnivanje Inrupta. Sada to doista izgleda kao web prije 25 godina. Možda će za 25 izgledati kao ovaj danas. 

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Warded
Warded
21:18 12.01.2021.

Big Tech prelaze svaku granicu. 10. siječnja su svojevoljno isključili Parler. Do "pada" je došlo nakon što su američke tehnološke kompanije poduzele korake kako bi ”blokirali medij.” Nakon što su Apple i Google zabranili društvenu mrežu iz njihovih internetskih trgovina tijekom vikenda, Amazon je suspendirao Parler iz usluga internet hostinga. Previše slobode se daje u ruke tim američkim kompanijama. Danas "desna" platforma, sutra vaš biznis, ako oni tako odluče.....

BE
berija
18:47 12.01.2021.

Opa. Pogodite tko će uskoro umrijeti.

DU
Deleted user
19:40 12.01.2021.

Ograničiti veličinu bogatstva i problem riješen tako nekima neće padati gluposti na pamet i stvarati ovakve scenarije u svijetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije