Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEST

Isprobali smo ultrabrzi mobilni internet - LTE mreža

'speedtest_nnn_pla_'
''
10.08.2011.
u 18:36

Najveća brzina koju smo uspjeli izmjeriti bila je 25,69Mbit/s u downloadu te čak 11,84Mbit/s u uploadu

Nakon što je HT u listopadu prošle godine prvi put uživo u Hrvatskoj predstavio testnu LTE mrežu, popularnijeg naziva 4G mreža, u ožujku ove godine demonstrirao ju je uspostavljanjem videokonferencije, a ovaj mjesec počelo je javno testiranje, čime je LTE mreža postala dostupna i nekolicini običnih korisnika. Testiranje mreže traje do kraja rujna na području Zagreba, Rijeke i Splita, ali samo na određenim lokacijama unutar tih gradova koje su pokrivene LTE signalom. Cjelokupna usluga, prema najavama, trebala bi bi biti dostupna iduće godine. Istu je uslugu predstavio i glavni konkurent Vipnet, koji je također krenuo s testiranjem, a prvi korisnik im je popularni web portal dnevnih novina 24sata.

LTE (Long Term Evolution) jedan je od novijih standarda u području mobilnih komunikacijskih mreža – jednostavnije rečeno, nova generacija mobilne mreže popularnijeg naziva 4G. Ova tehnologija omogućuje puno veće brzine surfanja od dosadašnjih, čak do 150 Mbit/s u downloadu, što korisnicima u Hrvatskoj trenutačno nije dostupno ni preko jedne mobilne, ali ni ADSL mreže. Kako smo dobili priliku testirati LTE mrežu Hrvatskog telekoma, mogli smo se uvjeriti da je brzina ono što će obilježiti nadolazeću eru mobilnih tehnologija. Instalacija i postavljanje prilično su jednostavni. Za korištenje LTE mreže potreban je USB uređaj koji nam je ustupio HT te program koji se nalazi na tom uređaju. Uređaj bi se trebao bez problema spojiti na Windows, Mac ili Linux računalo iako ga nismo još stigli testirati na sva tri OS-a.

Nakon prvog spajanja na LTE mrežu, odmah se osjeti znatno veća brzina skidanja s weba. Najviše nas je iznenadio upload, video od 50MB uploadali smo za manje od 10 sekundi – isto na ADSL vezi traje barem 1-2 minute. Kako smo tek jedan testirali, najveća brzina koju smo uspjeli izmjeriti bila je 25,69Mbit/s u downloadu te čak 11,84Mbit/s u uploadu. Ovakve brojke trenutačno ne možemo dobiti ni s jednom 3G mrežom, ali i većinom ADSL veza. Osim velikih brzina za koje smo se uvjerili da neće izostati uvođenjem LTE mreže, nadamo se da će i cijena za korištenje ove usluge biti povoljna te da će biti dobra pokrivenost signalom.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar atrpimir
atrpimir
11:20 11.08.2011.

koje su kazne za prekoračenje brzine?! ;))))))))))))))))))

DE
dejo60
13:49 11.08.2011.

Stara tehnologija koja se u japanu, koreji i SADu odavno koristi...

ZO
zoki385
09:25 11.08.2011.

brzine impresivne. ne samo za hrvatsku, nego i u svjetskim okvirima. samo da bude prekrivena hrvatska, a ne samo 5 gradova. a cijene, e to još treba vidjeti. u svakom slučaju, bit će to odlično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije