Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Internet će za deset godina biti temeljen na osjetilima korisnika

Internet budućnosti, drže ispitanici, riješit će se do 2030. lažnih vijesti, tzv. fake news, a uz internet dodira društvo će postati više ekološki održivo dok će pri prodaji preko interneta biti korišteno svih pet osjetila
14. prosinca 2019. u 09:50 1 komentara 304 prikaza
Umjetna inteligencija
Foto: Getty Images

Prema istraživanju koje je provela tvrtka Ericsson, a objavljeno je u izvješću Ericsson ConsumerLab, velika većina ispitanika, današnjih korisnika interneta, drži kako će do 2030. mreža svih mreža biti znatno drukčija te kako će korisnicima pružati potpuno drukčije iskustvo. Biti će to, smatra većina ispitanika, internet s osjetnim iskustvom, a ono se karakterizira u deset ključnih točaka.

Korado Korlević KORADO KORLEVIĆ: 'Nismo spremni za budućnost, djecu odgajamo za svijet koji neće postojati'

Prije svega, drže kako će sam mozak korisnika biti korisničko sučelje, odnosno korisnici će, recimo, moći vidjeti prikaz rute na karti s naočalama za virtualnu stvarnost ako samo i pomisle na odredište. Drugi element je modifikacija glasa, odnosno mogućnost preuzimanja bilo čijega glasa dovoljno uvjerljivo da će biti moguće zavarati čak i članove obitelji.

Treća bitna karakteristika interneta 2030. bit će “okus koji poželite”. Ispitanici smatraju da će biti razvijen uređaj za usta koji će digitalno poboljšavati sve što ljudi jedu, tako da će svaka hrana imati okus omiljenih poslastica i jela po želji. Ujedno, kao četvrti element predviđaju do 2030. i razvoj digitalnih aroma, što znači da će biti moguće “virtualno posjetiti” šumu ili lokaciju u prirodi osjećajući pritom i njezine mirise.

Intervju s uglednim znanstvenikom Marin Soljačić: Umjetno meso temeljito će promijeniti naš život

Približno šest od 10 ispitanika očekuje i pametne telefone s ekranima koji će dočaravati oblik i teksturu digitalnih ikona i gumbića koje pritišću, a svjetovi virtualnih igara neće se razlikovati od stvarnosti.

Internet budućnosti, drže ispitanici, riješit će se do 2030. i lažnih vijesti, tzv. fake news, a uz internet dodira društvo će postati više ekološki održivo dok će pri prodaji preko interneta biti korišteno svih pet osjetila.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • znam:

    Prema podacima DW internet konzumira 8% elektricne energije u svijetu. To je monstrum po potrosnji. Samo Kina i SAD trose vise od interneta. Kada 5G bude funcionalan trosit ce i vise. A prica o 2030 je prica o 6G. Puno ... prikaži još! je prica o ekologiji a mnogi zanemaruju podatak o internetu kao potrosacu. Minimalno sto mozete napraviti je ugasiti svoj internet (router) kada ga ne korisitite (kada spavate). Ako koristite WiFi, manje ce vas zraciti kada spavate.