Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost podataka

Gmail poštu mogu čitati inženjeri koji rade aplikacije

Online trgovina
Foto: Getty
04.07.2018.
u 08:32

Online podaci u bilo kojem obliku sve su nesigurniji bilo zbog kriminala ili pak zbog izrade novih softverskih programa

Developeri aplikacija koji surađuju s Googleom, točnije koji proizvode servisne aplikacije poput aplikacija za povoljniju kupnju ili putovanja mogu pristupiti vašoj Gmail pošti.

Tako glasi napis u The Wall Street Journalu. Ističu kako se to posebice odnosi na aplikaciju Return Path, koja analizira korisnički inboks i sakuplja podatke za marketingaše.

Zaposlenici Return Patha su ne bi li izradili softver čitali elektroničku poštu 8000 korisnika prije dvije godine.

Druga tvrtka koja je imala omogućen pristup Gmailu je Edison Software, koji pomaže korisnicima da organiziraju svoju poštu. Tako su oni čitali tisuće mailova ne bi li istrenirali aplikaciju za “smart reply” odnosno pametni odgovor.

Prvo pročitaj pa onda klikaj

Softveraše sigurno ne čudi takva vijest ni činjenica da developeri imaju pristup osobnim podacima korisnika u svrhu izrade novog proizvoda ili usluge.

U oba slučaja, piše Wall Street Journal imali su pristanak korisnika. Dobili su i posebne privole upravo za to da podatke mogu koristiti treća strana – tvrtke koje surađuju s Googleom, ali nisu u njihovu sastavu. Iako se iz tvrtki brane da su čitali tek dio pošti i s određenom namjenom kazali su da su i prestali s tom praksom.

Ipak, vijest da je netko, posebice treća strana ili tvrtka imala pristup podacima ili čitala mailove, mnogima je novost unatoč privolama koje su skupljali, a korisnici pristajali na takvo što. GDPR ili Uredba o zaštiti podataka posebice je usmjerena na zaštitu osobnih podataka korisnika.

Privole koje dajete, savjetuju stručnjaci treba i pročitati, a ne samo slijepo klikati i kasnije se čuditi. Hakerski napadi na online baze sve su učestaliji. Adidas AG posljednja je u nizu kompanija koja je prijavila hakerski napad na svoje baze podataka, zasad samo u Sjedinjenim Državama.

Kriminalci su se domogli, objavili su iz Adidasa, podataka poput kontakta, korisničkog imena, lozinki. A kako tvrde iz Adidasa, a prenosi Bloomberg, podaci o broju kreditne kartice, podaci o zdravlju i fitnes navikama nisu kompromitirani.

Opasno za kupce i brendove

Adidas je tek jedna u nizu kompanija koja je bila na meti cyber kriminalaca.

U Bloombergu su izvijestili i o napadu na Hudson’s Bac, Boeing, Delta Air Line. Krađe podataka i provale u baze podataka opasne i za kupce i za brendove. Studija KPMG-a pokazuje kako 19 posto kupaca potpuno prestane kupovati u trgovinama koje budu meta kriminalaca, dok 33 posto njih prestane kupovati na neki period.

Zapravo, niz hakiranih trgovina i biznisa pojavljuje se sve češće, a ono što se sada počelo događati jest i da korisnici sami izvještavaju o potencijalnim provalama ili nesigurnosti podataka.

Kako izvještavaju u The Telegraphu čini se da je cyber kriminal u procvatu, ali istovremeno tvrde da je to posljedica GDPR uredbe da o svakoj provali moraju izmjestiti korisnike, stoga kažu i da više vijesti o upadu u podatke ili njihovu curenju je posljedice bolje informiranosti, a ne nužno više napada. 

Engleske bolnice na udaru velikog cyber-napada

Online trgovina
1/7
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije