Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalno zatopljenje

Zabrinjavajuće promjene: evo kako će Jadran izgledati 2100. godine

Klimatske promjene na Jadranu
Foto: Google Earth
1/4
06.11.2017.
u 09:07

Već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu bit će poplavljene

Nedavni UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da je čovječanstvo prošle godine ne samo povećalo razine CO2 na najviše u ljudskoj povijesti već je to činilo brže nego ikada.

Svijet će čak i prema optimističnim predviđanjima do 2100. godine ovakvim tempom biti topliji za 3 Celzijeva stupnja, a najnoviji članak o klimatskim promjenama u PNAS-u navodi da će prema takvim scenarijima razina mora diljem svijeta do kraja stoljeća porasti između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije drastičnih promjena Zemlje zbog klimatskih promjena, piše Express.

Što to znači za Hrvatsku? To se prilično jasno može vidjeti na ovim ilustracijama:

Klimatske promjene na Jadranu
1/6

Već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu bit će poplavljene. U slučaju rasta od 4 metra, bit će poplavljena i gotovo svaka stara gradska jezgra gradova uz obalu, a u slučaju rasta od 9 metara, pod vodom će biti Trogir, pola Solina, Kaštela, splitskog Poljuda, Dioklecijanove palače, Lore, luke i kolodvora... Najranjivije područje na klimatske promjene u Hrvatskoj je dolina Neretve. U slučaju rasta od 4 metra, nestaju Opuzen, Metković i Ploče... Pod vodom bi završila i stara gradska jezgra Dubrovnika. Na sjeveru, u Rijeci bi pod morem završila praktično svaka znamenitost ovog grada, a slično bi bilo i u Puli.

A ovdje možete vidjeti moguću sudbinu nekih od najvećih gradova na svijetu:

Skrivene lokacije na Google mapama

Komentara 74

DU
Deleted user
09:52 06.11.2017.

Veli moj susjed "ak je tak daj Bože što prije to zatopljenje, imal bum konačno vikendicu na moru"

DU
Deleted user
09:25 06.11.2017.

Pa jel vi u večernjem uopće pročitate što napišete prije objave??????

KO
koraknaprijed
09:26 06.11.2017.

Glupane 2010 je bila prije 7 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije