Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi izvori energije

Fuzijska istraživanja napreduju i u uvjetima pandemije

25.04.2020.
u 19:47

Institut Ruđer Bošković bio je domaćin videokonferencije koja je okupila vodeće fuzijske stručnjake EU-a

Projekt EUROfusion najveći je europski program koji upravlja svim fuzijskim istraživanjima u Europi. U sklopu hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije (EU) koncem tjedna održan je sastanak Generalne skupštine EUROfusiona. Iako je njegovo održavanje planirano u Splitu, zbog pandemije koronavirusa, sastanak je putem videokonferencije okupio predstavnike svih institucija zemalja članica EUROfusiona iz svih članica EU, te Velike Britanije, Švicarske i Ukrajine, kao i predstavnike Europske komisije i Instituta Ruđer Bošković (IRB), hrvatskog domaćina sastanka.

Prof. dr. sc. Tony Donné, direktor programa EUROfusion, izvijestio je Generalnu skupštinu o najnovijim uspjesima u europskim fuzijskim istraživanjima koji su ostvareni unatoč poteškoćama koje je prouzročile pandemija koronavirusa te zatvaranja pojedinih laboratorija.

- Fokus sastanka bila je priprema europskog programa fuzijskih istraživanja za nadolazeći okvir FP9 'Horizon Europe'. Generalna skupština je posebno raspravljala o nacrtu nove organizacijske strukture u okviru projekta EUROfusion, a s ciljem dizajna prve europske elektrane za fuzijsku demonstraciju – DEMO, naglasio je dr. sc. Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice s IRB-a.

Nove aktivnosti obuhvaćaju formiranje namjenskih naprednih računanih i tehnoloških inkubatora, te pokretanje radnih skupina za svaki aspekt dizajna DEMO-a, od dobivanja ''goruće fuzijske plazme'' primjenom naprednih materijala do sustava daljinskog upravljanja za održavanje komponenata fuzijske elektrane DEMO.

Projekt IFMIF-DONES vrijedan je 780 milijuna eura i u njemu Hrvatska vrlo aktivno sudjeluje, a od presudnog je značaja za ispitivanje naprednih materijala za fuzijske reaktore. DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa.

Program EUROfusion se posebno koncentrira na pripremu uspješnog rada fuzijskog reaktora ITER koji se trenutno gradi u Francuskoj, a predstavlja najveći međunarodni znanstveni projekt današnjice, u kojem EU ima vodeću ulogu, pokrivajući gotovo polovicu od ukupno 15 milijardi eura vrijednosti projekta.

- U sklopu priprema za ITER Hrvatska sudjeluje u matematičkom modeliranju procesa u ITER-u, ali i u analizi međudjelovanja vruće plazme s materijom. Uz to tri hrvatske kompanije aktivno sudjeluju u gradnji ITER-a,'' ističe dr. Tadić.

Iako projekt EUROfusion koordinira uglavnom europska fuzijska istraživanja, u sklopu projekta europske istraživačke organizacije jačaju suradnju i s Japanom, Kinom, SAD-om te drugim međunarodnim partnerima, s obzirom na to da je u adresiranju pojedinih pitanja ključan interinstitucionalan i međunarodni pristup.

Videokonferencijom je predsjedao prof. dr. sc. Ambrogio Fasoli (EPFL-Švicarska), a supredsjedala prof. dr. sc. Sibylle Guenter (IPP-Njemačka). Predstavnici Europske komisije, Elena Righi-Steele i Christopher Ibbott, istaknuli su izvrsnu suradnju s Europskom komisijom u sklopu hrvatskog presjedanja tijekom prve polovice 2020. godine.

Dr. sc. Tonči Tadić izrazio je žaljenje što ovaj sastanak nije mogao biti održan u Splitu kako je planirano tijekom hrvatskog predsjedanja, stoga je jednoglasno prihvaćen njegov prijedlog da Split bude domaćin Generalne skupština projekta EUROfusion sljedeće godine.

Komentara 4

Avatar NancyUI75
NancyUI75
22:49 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Avatar messerschmidt
messerschmidt
21:39 28.04.2020.

I? Hoće li biti fuzijskih elektrana u Hrvatskoj ili ne?

Avatar DorothyAO91
DorothyAO91
00:11 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije