Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavili izvješće

Facebook: Zatraženi su podaci o dvoje korisnika iz Hrvatske

Facebook objavio izvješće o zahtjevima vlada o korisničkim informacijama  (1)
Foto: Facebook
1/3
27.08.2013.
u 18:39

Prema objavljenoj tablici u Hrvatskoj su zatraženi podaci za dvoje korisnika Facebooka, no ova društvena mreža nije ustupila zatražene informacije (postotak ustupljenih informacija je 0).

Facebook je objavio izvješće za prvih šest mjeseci 2013. s podacima koliko su puta određene vlade zatražile informacije o korisnicima diljem svijeta. Facebook je pružio uvid u pojedinačan broj zahtjeva u svakoj zemlji, kao i postotak ustupljenih informacija. Vlade iz 74 zemlje zatražile su informacije o ukupno 38.000 korisnika Facebooka.

Kako je objavljeno, riječ je o prvom izvješću ovakve vrste, a razlog objave su transparentnost i povjerenje koje su, kako ističu, temeljne vrijednosti u Facebooku. "Želimo osigurati da naši korisnici razumiju prirodu zahtjeva koje primamo i strogu politiku i proces kojim pristupamo tim zahtjevima", izviješteno je iz Facebooka.

Prema objavljenoj tablici u Hrvatskoj su zatraženi podaci za dvoje korisnika Facebooka, no ova društvena mreža nije ustupila zatražene informacije (postotak ustupljenih informacija je 0).

Što se tiče regije, zatraženi su podaci o jednom korisničkom profilu u Srbiji, no taj zahtjev nije ispunjen. U Sloveniji je ''zanimljivo'' bilo osam korisničkih profila, a ispunjeno je 50 posto zahtjeva. U Crnoj Gori su zatraženi podaci za dva korisnika, no i ovdje je postotak ustupljenih podataka 0. U BiH informacije su se tražile za 11 korisnika, a odobreno je 25 posto zahtjeva.

Najviše zahtjeva podneseno je za korisnike Facebooka u SAD-u, njih između 20.000 i 21.000, a ispunjeno je 79 posto zahtjeva. Za informacije o korisničkim profilima u Ujedinjenom Kraljevstvu podneseno je 2.337 zahtjeva, a tu je ispunjeno 68 posto zahtjeva. Preko tisuću zahtjeva zabilježeno je i u Francuskoj, Indiji, Italiji i Njemačkoj.

>> Facebook mora platiti 20 mil. $ zbog korištenja privatnih podataka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije